GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beč: Započela izgradnja pogona za proizvodnju zelenog vodika

Beč: Započela izgradnja pogona za proizvodnju zelenog vodika
ZELENI VODIK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.11.2022 / 13:18
Autor: SEEbiz
BEČ - U Beču je ovog mjeseca započela izgradnja pogona za proizvodnju zelenog vodika. Prema sadašnjim planovima, prvo bečko postrojenje te vrste počet će s radom u ljeto 2023. godine, a proizvedeni vodik u početku će se koristiti kao gorivo za autobuse i kamione. Vrijednost investicije iznosi 10 milijuna eura.

Prema predstavništvu austrijske prijestolnice, uređaj bi dnevno trebao proizvoditi 1300 kilograma zelenog vodika koji će se dobivati elektrolizom vode. Proces razdvaja vodu na njezine komponente, kisik i vodik, a potonji se zatim skladišti pod visokim pritiskom u komprimiranom obliku, objasnili su.

U procesu elektrolize koristit će se isključivo energija iz obnovljivih izvora, čime bi proizvedeni vodik bio ugljično neutralan.

Prema procjeni Beča, dnevna količina dobivenog vodika dovoljna je za punjenje oko 60 autobusa i kamiona. Prvi kupac bit će bečki javni prijevoznik Wiener Linien, a energetska kompanija Wien Energie također je u pregovorima s drugim partnerima na području transporta i logistike.

Uz elektranu će se izgraditi i punionica vodika. Ovo će biti druga punionica stlačenog vodika u Beču, prva je izgrađena krajem 2021. Neki bečki autobusi već se pokreću vodikom, ali će u budućnosti moći koristiti zeleni vodik dobiven u Beču.

Izvođači projekta su bečke tvrtke Wien Energie i Wiener Netze, a vrijednost investicije je 10 milijuna eura, priopćeno je i iz predstavništva grada Beča.

Tagovi: Beč, zeleni vodik, Wiener Linien, Wien Energie, vodik
PROČITAJ I OVO
HEP će izgraditi 200 solarnih elektrana do kraja 2025. godine
SOLARI
HEP će izgraditi 200 solarnih elektrana do kraja 2025. godine
ZAGREB - HEP Proizvodnja pustila je prošloga tjedna u trajni rad integriranu sunčanu elektranu snage 215 kW, instaliranu na objektima u krugu Termoelektrane-toplane Sisak, a u tijeku su pripreme za puštanje u probni rad integrirane sunčane elektrane, snage 200 kW u Termoelektrani-toplani Osijek.
Cijene nafte iznad 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 84 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u utorak blizu 84 dolara.
Exxon Mobil u 2022. ostvario rekordnu dobit
REKORDI
Exxon Mobil u 2022. ostvario rekordnu dobit
NEW YORK - Američki energetski div Exxon Mobil je 2022. godinu zaključila s neto dobiti od 55,7 milijardi dolara, najvećom u povijesti naftne industrije na Zapadu.
Rusija lani izvezla oko 17 milijuna tona ukapljenog naftnog plina u Europu
UNP
Rusija lani izvezla oko 17 milijuna tona ukapljenog naftnog plina u Europu
MOSKVA - Rusija je 2022. godine u Europu izvezla oko 17 milijuna tona ukapljenog naftnog plina (UNP), što je oko 20 posto više od količine izvezene 2021. godine, te je na taj način djelomično kompenzirala nagli pad izvoza UNP-a cjevovodima, analitička tvrtka objavila je danas agencija Refinitiv Eikon.
Ljubljana: Vodik je jedan od ključnih energenata budućnosti
VODIK
Ljubljana: Vodik je jedan od ključnih energenata budućnosti
LJUBLJANA - Vodik je jedan od ključnih čimbenika putem kojeg će države članice ostvariti zadane klimatske ciljeve. Zato je potrebno pojačati aktivnosti na tom području, au tome će državama pomoći i prekogranična suradnja, istaknuli su uvodničari današnjeg slovensko-njemačkog dana vodika u Ljubljani.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE