GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Benzin u Crnoj Gori najskuplji u regiji, cijena dizela najviša u Srbiji

Benzin u Crnoj Gori najskuplji u regiji, cijena dizela najviša u Srbiji
USPOREDBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.08.2023 / 12:23
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Regiju je posljednjih tjedana ponovno zahvatio rast cijena goriva, pa je zanimljivo pogledati kako izgleda raspon cijena naftnih derivata na regionalnoj razini.

Sa cijenom od 189 dinara za benzin od 95 oktana, Crna Gora je lider u regiji, a Srbija prednjači sa cijenom dizel goriva sa cijenom od 199 dinara po litru (gotovo 1,7 eura), a slijede Crna Gora, Hrvatska i Sjeverna Makedonija, izračunato prema prosječnom tečaju Narodne banke Srbije.

Cijena benzina u Srbiji nakon najnovijih promjena iznosi 186 dinara po litri (gotovo 1,59 eura), što je povećanje od četiri dinara u odnosu na prethodni tjedan.

Prateći trend poskupljenja nafte, gorivo u regiji i dalje poskupljuje, a najnovijom Uredbom Vlade RH o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, koja stupa na snagu od sutra, potrebno je odrediti osim 179 dinara (1,54 eura) za litru benzina, do litra dizela iznosi 176 dinara (1,51 euro), objavio je ovih dana Poslovni dnevnik.

Cijena litre benzina od 95 oktana u Crnoj Gori je 189 dinara (1,62 eura), navodi se u najnovijoj uredbi nadležnog ministarstva, dok je za dizel potrebno izdvojiti 180 dinara (1,54 eura) po litri, pišu Vijesti. online portal.

Gorivo je znatno jeftinije u Sjevernoj Makedoniji, te litar benzina košta 162 dinara (1,39 eura), dok je cijena dizela 152 dinara (1,3 eura), prenio je makedonski portal Sitel.

U Albaniji je cijena dizela po litri 176 dinara (1,51 eura), što je identično cijeni u Hrvatskoj, dok je benzin od 95 oktana 180 dinara (1,54 eura), prenijeli su portali.

Litar dizela u Banjoj Luci košta više od 150 dinara (2,51 - 2,52 KM), dok se benzin na pumpama prodaje po cijeni od 150 do 155 dinara po litri (2,52 - 2,59 KM), prenosi Tanjug.

Jasno je da su rastuće cijene goriva na regionalnim tržištioma refleksija trendova na globalnim naftnim tržištima. Na globalnim naftnim tržištima cijene barela porasle su i protekli tjedan, već sedmi zaredom, ostvarivši tako najdulji trend rasta još od početka 2022., nakon što je Međunarodna agencija za energetiku upozorila na sve napetiju ponudu.

Tagovi: cijene goriva, benzin, dizel
PROČITAJ I OVO
Rusija u svibnju pretekla SAD kao najveći dobavljač LNG-a Europi
LNG
Rusija u svibnju pretekla SAD kao najveći dobavljač LNG-a Europi
LONDON - Dok Rusija nastavlja ploviti kroz mnoštvo sankcija koje su nametnuli Ukrajina i zapadni saveznici, europski uvoz plina iz Rusije nadmašio je opskrbu iz SAD-a. Ovo je bio prvi put da je Rusija pretekla SAD kao najveći dobavljač plina u Europi u gotovo dvije godine.
Cijenu električne energije u Crnoj Gori će diktirati tržište
STRUJA
Cijenu električne energije u Crnoj Gori će diktirati tržište
PODGORICA - Na crnogorskoj burzi sada je registrirano 27 sudionika - prodavatelja ili kupaca, među kojima su većina energetskih kompanija, velikih trgovaca - opskrbljivača ili velikih potrošača električne energije.
Njemačka službeno odustala od projekta VE Hrgud
ODUSTAJANJE
Njemačka službeno odustala od projekta VE Hrgud

BANJA LUKA - Stigla je službena obavijest da se Njemačka povlači iz financiranja vjetroelektrane Hrgud kod Berkovića. 

Za generalnog direktora EPS-a imenovan Dušan Živković
KARIJERE
Za generalnog direktora EPS-a imenovan Dušan Živković
BEOGRAD - Nadzorni odbor Akcionarskog društva Elektroprivreda Srbije (EPS) imenovao je Dušana Živkovića za generalnog direktora kompanije, saopštio je danas EPS.
Ima li Slovenija doista najviše cijene struje u Europi?
STRUJA
Ima li Slovenija doista najviše cijene struje u Europi?
LJUBLJANA - Dnevna burzovna cijena struje u Sloveniji u utorak je bila najviša u EU, 115 eura po megavat satu. Operator sustava prijenosne mreže Eles ističe da dnevne oscilacije burzovnih cijena nemaju utjecaja na konačne cijene za kupce kućanstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE