GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bez smanjenja proizvodnje, uštede njemačkih tvrtki na plinu ograničene

Bez smanjenja proizvodnje, uštede njemačkih tvrtki na plinu ograničene
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.07.2022 / 16:30
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemačke kompanije pokušavaju već sada smanjiti potrošnju plina i tako odgovoriti na vladinu molbu da štede, no udruženja automobilske, kemijske i inženjerske industrije upozoravaju da bi postizanje značajnijih ušteda podrazumijevalo smanjivanje proizvodnje.

Prebacivanje s plina na druge energente, poput ugljena ili nafte, kao kratkoročno rješenje moguće je za tvrtke koje energiju troše u pogonima, ali vlada treba pomoći ubrzavanjem izdavanja dozvola za veće emisije ugljika, navode iz tih udruženja.

Automobilski gigant Mercedes-Benz objavio je da zamjenjuje svoje kombinirane toplinske i elektrane na prirodni plin električnom energijom iz obnovljivih izvora, no nije htio precizirati o kojim se izvorima radi.

Njemačka automobilska udruga VDA priopćila je da i ostale kompanije razmatraju sličnu mjeru, ali ako cijela automobilska industrija napravi promjenu, njezina potražnja za električnom energijom porasla bi do 15 posto.

"Obje opcije podrazumijevaju povećanje troškova za industriju i zahtijevaju stabilnu elektroenergetsku mrežu, kao i brz birokratski postupak za dozvole za promjenu goriva", rekla je predsjednica VDA Hildegard Mueller, govoreći o prijelazu na električnu energiju ili na naftu.

U nastojanju da obuzda svoju ovisnost o ruskom plinu nakon invazije Moskve na Ukrajinu, Njemačka je već u ovoj godini smanjila udio plina u domaćoj proizvodnji električne energije na oko 6 posto, u odnosu na 15,2 posto u 2021. godini, a dopustila je i ponovno spajanje na mrežu elektrana na ugljen.

Njemačka kemijska industrija, koja guta plin, mogla bi svoju potrošnju plina smanjiti promjenom goriva za između svega 2 i 3 posto, navela je njemačka nacionalna udruga kemijske industrije VCI.

Njemački energetski regulator Bundesnetzagentur trenutno pregledava podatke od 2500 najvećih industrijskih potrošača plina u zemlji o njihovim potrebama i hitnim planovima za smanjenje potrošnje, kako bi uspostavio takozvanu "plinsku sigurnosnu platformu", koja bi se trebala aktivirati u listopadu.

Vlada će također velikim plinskim potrošačima omogućiti aukcijsku prodaju ugovorenih količina plina koje neće koristiti, a sve kako bi stabilizirala tržište.

Ipak, iz industrijskih udruženja upozoravaju da s obzirom na ograničenja u promjeni goriva, značajnije uštede plina vjerojatno će zahtijevati smanjenje proizvodnje ili njezino premještanje u inozemstvo.

Hoće li se tvrtke odlučiti za smanjenje proizvodnje radi uštede energije ovisit će o modelu dražbe i o tome hoće li potencijalna vladina naknada za uštedu plina premašiti troškove proizvodnih gubitaka, rekao je VCI-jev energetski stručnjak Joerg Rothermel.

"U oba slučaja proizvod se više ne bi proizvodio ili možda kupovao negdje drugdje na globalnom tržištu. Izgubili bismo dodanu vrijednost", naveo je Matthias Zelinger iz njemačke inženjerske udruge VDMA.

Njemačke inženjerske kompanije kratkoročno bi se mogle nositi s 20 do 40 posto manjim količinama plina, ali pritom bi se morala smanjiti birokracija vezana uz promjenu goriva, promjene smjena ili smanjenje temperature na radnom mjestu, smatra Zelinger. "Vrijeme istječe... ovo je vrijeme za štednju i skladištenje plina kako bismo imali dovoljno zaliha za zimu", naglasio je.

I BMW je objavio da smanjuje potrošnju plina, ali daljnje su uštede moguće samo u ograničenom razdoblju ako se ne želi ugroziti proizvodnja.

Bosch, najveći svjetski dobavljač za automobilsku industriju odlučio je sniziti temperature u uredima i logističkim prostorima, kao što su to učinili i u Volkswagenovom luksuznom brendu Audiju.

"Svaki daljnji rez uključivao bi dalekosežne intervencije u proizvodnji, s posljedicama za zaposlenike i za dobavljače", rekao je Mueller iz VDA-e.

Tagovi: njemačke kompanije, uštede plina, Mercedes, ruski plin
PROČITAJ I OVO
Italija neočekivana dobitnica energetske krize
IZNENAĐENJE
Italija neočekivana dobitnica energetske krize
ZAGREB - U tjednima nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače, Claudio Descalzi, izvršni direktor talijanske energetske kompanije Eni, krenuo je na turneju po Africi.
Švicarska ublažava propise o potrošnji vode radi proizvodnje struje
VODA
Švicarska ublažava propise o potrošnji vode radi proizvodnje struje
BERN - Švicarska vlada objavila je u petak da će privremeno ublažiti propise o upotrebi vode kako bi četrdesetak hidroelektrana moglo povećati proizvodnju i spriječiti nestašicu struje ove zime.
Veća opskrba spustila cijene nafte ispod 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Veća opskrba spustila cijene nafte ispod 88 dolara
LONDON - Cijene nafte kliznule su u petak na međunarodnim tržištima ispod 88 dolara pod pritiskom vijesti da su vodeći proizvođači znatno povećali opskrbu u rujnu.
Austin: Prerano je reći tko bi mogao stajati iza puknuća plinovoda Sjeverni tok
PORUKE
Austin: Prerano je reći tko bi mogao stajati iza puknuća plinovoda Sjeverni tok
WASHINGTON - Američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je u četvrtak da je još prerano reći tko bi mogao stajati iza puknuća plinovoda Sjeverni tok.
Novi predsjednik Uprave Ine izložio operativnom menadžmentu svoje ideje i očekivanja
INA-MOL-VLADA
Novi predsjednik Uprave Ine izložio operativnom menadžmentu svoje ideje i očekivanja
ZAGREB - Novi predsjednik Uprave Ine Peter Ratatics sastao se u četvrtak s operativnim top menadžmentom Ina Grupe te prezentirao svoje ideje, očekivanja i načina rada, doznaje se iz Ine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE