GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bez smanjenja proizvodnje, uštede njemačkih tvrtki na plinu ograničene

Bez smanjenja proizvodnje, uštede njemačkih tvrtki na plinu ograničene
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.07.2022 / 16:30
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemačke kompanije pokušavaju već sada smanjiti potrošnju plina i tako odgovoriti na vladinu molbu da štede, no udruženja automobilske, kemijske i inženjerske industrije upozoravaju da bi postizanje značajnijih ušteda podrazumijevalo smanjivanje proizvodnje.

Prebacivanje s plina na druge energente, poput ugljena ili nafte, kao kratkoročno rješenje moguće je za tvrtke koje energiju troše u pogonima, ali vlada treba pomoći ubrzavanjem izdavanja dozvola za veće emisije ugljika, navode iz tih udruženja.

Automobilski gigant Mercedes-Benz objavio je da zamjenjuje svoje kombinirane toplinske i elektrane na prirodni plin električnom energijom iz obnovljivih izvora, no nije htio precizirati o kojim se izvorima radi.

Njemačka automobilska udruga VDA priopćila je da i ostale kompanije razmatraju sličnu mjeru, ali ako cijela automobilska industrija napravi promjenu, njezina potražnja za električnom energijom porasla bi do 15 posto.

"Obje opcije podrazumijevaju povećanje troškova za industriju i zahtijevaju stabilnu elektroenergetsku mrežu, kao i brz birokratski postupak za dozvole za promjenu goriva", rekla je predsjednica VDA Hildegard Mueller, govoreći o prijelazu na električnu energiju ili na naftu.

U nastojanju da obuzda svoju ovisnost o ruskom plinu nakon invazije Moskve na Ukrajinu, Njemačka je već u ovoj godini smanjila udio plina u domaćoj proizvodnji električne energije na oko 6 posto, u odnosu na 15,2 posto u 2021. godini, a dopustila je i ponovno spajanje na mrežu elektrana na ugljen.

Njemačka kemijska industrija, koja guta plin, mogla bi svoju potrošnju plina smanjiti promjenom goriva za između svega 2 i 3 posto, navela je njemačka nacionalna udruga kemijske industrije VCI.

Njemački energetski regulator Bundesnetzagentur trenutno pregledava podatke od 2500 najvećih industrijskih potrošača plina u zemlji o njihovim potrebama i hitnim planovima za smanjenje potrošnje, kako bi uspostavio takozvanu "plinsku sigurnosnu platformu", koja bi se trebala aktivirati u listopadu.

Vlada će također velikim plinskim potrošačima omogućiti aukcijsku prodaju ugovorenih količina plina koje neće koristiti, a sve kako bi stabilizirala tržište.

Ipak, iz industrijskih udruženja upozoravaju da s obzirom na ograničenja u promjeni goriva, značajnije uštede plina vjerojatno će zahtijevati smanjenje proizvodnje ili njezino premještanje u inozemstvo.

Hoće li se tvrtke odlučiti za smanjenje proizvodnje radi uštede energije ovisit će o modelu dražbe i o tome hoće li potencijalna vladina naknada za uštedu plina premašiti troškove proizvodnih gubitaka, rekao je VCI-jev energetski stručnjak Joerg Rothermel.

"U oba slučaja proizvod se više ne bi proizvodio ili možda kupovao negdje drugdje na globalnom tržištu. Izgubili bismo dodanu vrijednost", naveo je Matthias Zelinger iz njemačke inženjerske udruge VDMA.

Njemačke inženjerske kompanije kratkoročno bi se mogle nositi s 20 do 40 posto manjim količinama plina, ali pritom bi se morala smanjiti birokracija vezana uz promjenu goriva, promjene smjena ili smanjenje temperature na radnom mjestu, smatra Zelinger. "Vrijeme istječe... ovo je vrijeme za štednju i skladištenje plina kako bismo imali dovoljno zaliha za zimu", naglasio je.

I BMW je objavio da smanjuje potrošnju plina, ali daljnje su uštede moguće samo u ograničenom razdoblju ako se ne želi ugroziti proizvodnja.

Bosch, najveći svjetski dobavljač za automobilsku industriju odlučio je sniziti temperature u uredima i logističkim prostorima, kao što su to učinili i u Volkswagenovom luksuznom brendu Audiju.

"Svaki daljnji rez uključivao bi dalekosežne intervencije u proizvodnji, s posljedicama za zaposlenike i za dobavljače", rekao je Mueller iz VDA-e.

Tagovi: njemačke kompanije, uštede plina, Mercedes, ruski plin
PROČITAJ I OVO
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
KRŠENJE SANKCIJA
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
ANALIZA - Prihodi od nafte slamka su spasa za iransko i rusko gospodarstvo, ali zapadne sankcije ugrozile su sposobnost obje zemlje da isporučuju naftu i primaju uplate. Kao odgovor, Iran i Rusija su preusmjerili isporuke nafte u Kinu - najvećeg svjetskog uvoznika sirove nafte.
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE