GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bezos investira u demo projekt fuzijske nuklearne elektrane

Bezos investira u demo projekt fuzijske nuklearne elektrane
FUZIJSKA ELEKTRANA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.06.2021 / 20:30
Autor: SEEbiz/Bug.hr
SAN FRANCISCO - Zanimljiva međunarodna suradnja vrijedna nekoliko stotina milijuna dolara pokrenuta je u Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje će kroz tri godine niknuti demo projekt fuzijske elektrane

Fuzijska nuklearna elektrana koja proizvodi više energije nego što troši udaljena je od nas, oviso koga pitate, 5, 10 ili 30 godina. No, projekata razvoja takvog tipa elektrana ne nedostaje. ITER-u, Južnoj Koreji, Kini i drugima koji se bave izradom raznih tokamaka i "umjetnih sunaca", sada se pridružuje i Ujedinjeno Kraljevstvo, u suradnji s kanadskim i američkim ulagačima.

Kanadska kompanija General Fusion pokrenula je izgradnju demo projekta fuzijske elektrane u engleskom mjestu Culham, gdje Agencija za atomsku energiju Ujedinjenog Kraljevstva već ima svoj kampus. Razvoj će koštati oko 400 milijuna dolara, a sredstva će osigurati djelomično sama kompanija, koja je prošle godine prikupila oko 100 milijuna dolara investicija.

Dodatno, u financiranje ovog projekta uključit će se i multimilijarder Jeff Bezos, koji s njima surađuje već preko deset godina. Jedan od financijera bit će i vlasti Ujedinjenog Kraljevstva koja će projekt sufinancirati s 222 milijuna funti.

General Fusion razvija tehnologiju tzv. magnetske ciljane fuzije, što je tehnologija koja, kao i druge, još nije u praksi dovedena do neto pozitivne energetske bilance. Ovaj projekt u UK bit će izrađen samo u demo svrhe. Izgradnja će trajati oko tri godine, a rezultirat će reaktorom veličine 70% "pravoga", kakav bi mogao biti osnova komercijalne elektrane u budućnosti. Nakon svega, ovaj fuzijski reaktor neće proizvoditi struju, već će poslužiti za testiranje stvaranje užarene plazme i njezinog održavanja.

Tagovi: jef bezos, fuzijska nuklearna elektrana, general fusion
PROČITAJ I OVO
Rusija razmatra privremena ograničenja izvoza goriva
GORIVO
Rusija razmatra privremena ograničenja izvoza goriva
MOSKVA - Ruska vlada razmatra uvođenje privremenih ograničenja izvoza goriva, radi stabilizacije domaćeg tržišta, izjavio je potpredsjednik Vlade Aleksandar Novak.
Elektroprivreda HZHB za šest mjeseci ostvarila dobit od 20 miliona KM
U PLUSU
Elektroprivreda HZHB za šest mjeseci ostvarila dobit od 20 miliona KM
MOSTAR - Elektroprivreda HZHB Mostar ostvarila je u prvom polugodištu neto dobit od 19,97 miliona KM, pokazuje finansijski izvještaj kompanije.
Cijene nafte oslabile, ali ostale na putu tjednog dobitka od oko dva posto
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte oslabile, ali ostale na putu tjednog dobitka od oko dva posto
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima, ali i dalje su na putu tjednog dobitka poduprtog bržim rastom potražnje od ponude, dok se očekuje da će cijepljenje ublažiti globalno ponovno širenje infekcije covidom-19.
Vučić: Gasovod važan za Srbiju
VAŽNOST
Vučić: Gasovod važan za Srbiju
VELIKA PLANA - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je tokom posete gradilištu kompresorske stanice Velika Plana u okviru izgradnje gasovoda da je taj projekat "velika stvar za Srbiju", ali je naglasio kako ne može reći da li će cena gasa biti manja.
EU donio smjernice za usklađivanje infrastrukturnih projekata s klimatskim izazovima
SMJERNICE
EU donio smjernice za usklađivanje infrastrukturnih projekata s klimatskim izazovima
BRUXELLES - Europska komisija objavila je u četvrtak vodič za provjeru otpornosti infrastrukturnih projekata na klimatske izazove kao što su poplave, toplinski udar i slično i te propise ulagači moraju ispuniti žele li osigurati novac iz europskih fondova.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE