GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BH-Gas: Energoinvest je prepustio Srbiji da putem Turskog toka upravlja federacijskim količinama

BH-Gas: Energoinvest je prepustio Srbiji da putem Turskog toka upravlja federacijskim količinama
SUKOBI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.04.2021 / 19:23
Autor: SEEbiz / Klix.ba
SARAJEVO - BH-Gas oglasio se danas u vezi sa, kako navode, samoinicijativnom odlukom Energoinvesta o promjeni transportnog puta gasa i prelasku na Turski tok. Zbog toga su u petak podnijeli, a danas dopunili krivičnu prijavu Federalnoj upravi policije.

Kako naglašavaju, predata je obimna dokumentacija koja potvrđuje nezakonito djelovanje Energoinvesta uz poseban naglasak da sistemom nabavke gasom i nominacijama od 1. aprila upravlja Transportgas Srbija i Gas Promet Pale, odnosno da druga država vodi gasni sistem FBiH.

Tvrde da je svim ovim dešavanjima narušen suverenitet BiH i Energoinvest je stavio gasni sistem u ruke druge zemlje i njenog dispečerskog centra.

Kako je na konferenciji za medije kazao Jasmin Salkić, v.d. direktora BH Gasa, na ovo upozoravaju još od kraja prošle godine.

"Postoje dvije odluke Vlade FBiH u kojima se kaže da sve strane – uključujući Energoinvest i BH Gas moraju vršiti isključivo snabdijevanje preko Beregova – Mađarska, zbog postojećih ugovora. U tim ugovorima se navode i 23 miliona dolara ukoliko dođe do raskida. Upozoravali smo da će se to morati platiti, ili građani kroz cijenu, ili na neki drugi način", kazao je Salkić.

Naveo je da su 31. marta, deset minuta prije ponoći, od Energoinvesta dobili obavijest da oni, pod punom odgovornošću, preuzimaju nominacije gasa, kršeći uredbu o gasu, postojeći sistem…

"Šta to znači u praksi? Energoinvest radi napamet. Znate ko vrši trenutno nominacije, odnosno renominacije, za FBiH - Dispečerski centar Srbije. Energoinvest je prepustio Dispečerskom centru Srbije da putem Turskog toka trenutno upravlja federacijskim količinama. To je izazvalo poremećaj u sigurnosti snabdijevanja, mi ne znamo ko je šta nominavo, svaki dan jedinice BH Gasa imaju stres na sistemu. Mi to zovemo rušenjem sistema i napadom na državu. Kompanija koja u vlasništvu Vlade FBiH, koja je osnovana da vrši snabdijevanje i bude operater, prepusti ovo jednom centru u Srbiji", rekao je Salkić.

Kakon je zaključio, ugroženi su strateški projekti BH Gasa, a najviše ih zabrinjava šutnja resornog ministra Nermina Džindića, koji ih nije primio na sastanak.

"BH Gas ne može više da odgovara za posljedice", rekao je Salkić.

Tagovi: BH-Gas, Dispečerski centar Srbije, Energoinvest, Jasmin Salkić
PROČITAJ I OVO
Goldman Sachs predviđa još skuplju naftu do kraja godine
NAFTNO TRŽIŠTE
Goldman Sachs predviđa još skuplju naftu do kraja godine
LONDON - Cijene su nafte jutros porasle, nastavljajući uzlaznom linijom koja je ušla već u četvrti tjedan, što je ponajviše posljedica poremećaja u proizvodnji u Meksičkom zaljevu, nakon uragana Ida i Nicholas.
Cijena nafte na londonskom tržištu najviša od 2018. godine
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijena nafte na londonskom tržištu najviša od 2018. godine
ZAGREB - Cijene nafte na svjetskom tržištu porasle su i prošloga tjedna, trećega zaredom, pri čemu je na londonskom tržištu cijena barela dosegnula najvišu razinu u tri godine, što je ponajviše posljedica poremećaja u proizvodnji.
Shapps: Velika Britanija ima dovoljno goriva
GORIVO
Shapps: Velika Britanija ima dovoljno goriva
LONDON - Britanski ministar prometa Grant Shapps pozvao je danas vozače da razumno kupuju gorivo samo kada im zatrebaju, jer ga, kako je naveo, u zemlji ima dovoljno.
Gazprom spreman povećati isporuke plina za Europu
ISPORUKE
Gazprom spreman povećati isporuke plina za Europu
MOSKVA - Ruski energetski div Gazprom spreman je povećati isporuke prirodnog plina u Europu, objavila je novinska agencija Interfax pozivajući se na riječi glasnogovornika Kremlja u nedjelju, u trenutku kada se bilježi nagli rast cijena plina.
Teš 6 zaustavljen zbog kvara na električnom filteru
KVAR
Teš 6 zaustavljen zbog kvara na električnom filteru
LJUBLJANA - Šesti blok Termoelektrane Šoštanj (Teš) bit će isključen ovog vikenda zbog kvara na električnom filtru, najavio je Teš.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE