GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BH-Gas: Energoinvest je prepustio Srbiji da putem Turskog toka upravlja federacijskim količinama

BH-Gas: Energoinvest je prepustio Srbiji da putem Turskog toka upravlja federacijskim količinama
SUKOBI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.04.2021 / 19:23
Autor: SEEbiz / Klix.ba
SARAJEVO - BH-Gas oglasio se danas u vezi sa, kako navode, samoinicijativnom odlukom Energoinvesta o promjeni transportnog puta gasa i prelasku na Turski tok. Zbog toga su u petak podnijeli, a danas dopunili krivičnu prijavu Federalnoj upravi policije.

Kako naglašavaju, predata je obimna dokumentacija koja potvrđuje nezakonito djelovanje Energoinvesta uz poseban naglasak da sistemom nabavke gasom i nominacijama od 1. aprila upravlja Transportgas Srbija i Gas Promet Pale, odnosno da druga država vodi gasni sistem FBiH.

Tvrde da je svim ovim dešavanjima narušen suverenitet BiH i Energoinvest je stavio gasni sistem u ruke druge zemlje i njenog dispečerskog centra.

Kako je na konferenciji za medije kazao Jasmin Salkić, v.d. direktora BH Gasa, na ovo upozoravaju još od kraja prošle godine.

"Postoje dvije odluke Vlade FBiH u kojima se kaže da sve strane – uključujući Energoinvest i BH Gas moraju vršiti isključivo snabdijevanje preko Beregova – Mađarska, zbog postojećih ugovora. U tim ugovorima se navode i 23 miliona dolara ukoliko dođe do raskida. Upozoravali smo da će se to morati platiti, ili građani kroz cijenu, ili na neki drugi način", kazao je Salkić.

Naveo je da su 31. marta, deset minuta prije ponoći, od Energoinvesta dobili obavijest da oni, pod punom odgovornošću, preuzimaju nominacije gasa, kršeći uredbu o gasu, postojeći sistem…

"Šta to znači u praksi? Energoinvest radi napamet. Znate ko vrši trenutno nominacije, odnosno renominacije, za FBiH - Dispečerski centar Srbije. Energoinvest je prepustio Dispečerskom centru Srbije da putem Turskog toka trenutno upravlja federacijskim količinama. To je izazvalo poremećaj u sigurnosti snabdijevanja, mi ne znamo ko je šta nominavo, svaki dan jedinice BH Gasa imaju stres na sistemu. Mi to zovemo rušenjem sistema i napadom na državu. Kompanija koja u vlasništvu Vlade FBiH, koja je osnovana da vrši snabdijevanje i bude operater, prepusti ovo jednom centru u Srbiji", rekao je Salkić.

Kakon je zaključio, ugroženi su strateški projekti BH Gasa, a najviše ih zabrinjava šutnja resornog ministra Nermina Džindića, koji ih nije primio na sastanak.

"BH Gas ne može više da odgovara za posljedice", rekao je Salkić.

Tagovi: BH-Gas, Dispečerski centar Srbije, Energoinvest, Jasmin Salkić
PROČITAJ I OVO
Država na poticajima za vjetroelektrane u minusu 371 milijun kuna
VJETAR
Država na poticajima za vjetroelektrane u minusu 371 milijun kuna
ZAGREB - Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) lani je proizvođačima obnovljivih izvora energije isplatio nešto više od tri milijarde kuna poticaja, no prihodi te državne tvrtke nisu pokrili rashode pa je zabilježen minus od 371 milijun kuna, piše u subotu Večernji list.
Đukanović podnio krivičnu prijavu protiv Markovića, Sekulić i bivšeg rukovodstva EPCG
PRIJAVA
Đukanović podnio krivičnu prijavu protiv Markovića, Sekulić i bivšeg rukovodstva EPCG
PODGORICA - Predsjednik Odbora direktora Milutin Đukanović je u ime Elektroprivrede Crne Gore Vrhovnom državnom tužilaštvu podnio krivične prijave.
Šetnja Bečom uz otkrivanje najboljih energetski učinkovitih projekata
ZABAVNO
Šetnja Bečom uz otkrivanje najboljih energetski učinkovitih projekata
BEČ - Energy!ahead novi je projekt Grada Beča kojim obilazak austrijske prijestolnice dobiva novo lice. U ponudu besplatne aplikacije uvršteni su brojni uspješni projektu poput energetski učinkovite sanacije povijesnih građevina ili postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.
Cijene nafte pale ispod 63 dolara, trgovci preusmjerili fokus na opskrbu
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale ispod 63 dolara, trgovci preusmjerili fokus na opskrbu
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod razine od 63 dolara budući da su se trgovci preusmjerili na najavljenu veću opskrbu glavnih proizvođača u uvjetima neizvjesnog tempa oporavka potražnje od koronamjera.
HOPS postaje dioničarsko društvo
PROMJENE
HOPS postaje dioničarsko društvo
ZAGREB - Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u javnu je raspravu do 2. svibnja stavilo novi Zakon o tržištu električne energije u čijem članku 134. (Prijelazne i završne odredbe) se navodi da će se nezavisni operator prijenosa električne energije (HOPS) u roku od šest mjeseci od dana stupanja zakona na snagu organizirati kao dioničko društvo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE