GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BiH i Sjeverna Makedonija imaju najjeftinije gorivo u regiji

BiH i Sjeverna Makedonija imaju najjeftinije gorivo u regiji
GORIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.11.2020 / 08:05
Autor: SEEbiz / indikator.ba
SARAJEVO - Bosna i Hercegovina zajedno sa Makedonijom ima najjeftnije cijene goriva u regiji, pokazuje informacija Federalnog ministarstva trgovine o kretanju cijena naftnih derivata.

Litra goriva BMB 95 u Federaciji BiH košta 1,86 KM i za 13,89 posto je jeftnija od prosječne cijene u regiji koja iznosi 2,16 KM.

Najskuplje gorivo je u Albaniji 2,67 KM po litru, a potom slijede Hrvatska gdje je cijena 2,28 KM, Srbija 2,25 KM i Crna Gora 2,23 KM. Nešto jeftinije BMB 95 gorivo od njih ima Slovenija 1,96 KM, dok je po prosječnoj cijeni BiH najbliža Sjeverna Makedonija sa litrom koja košta 1,87 KM, fening skuplje nego u Federaciji BiH.

U slučaju dizela, Sjeverna Makedonija je ubjeljivo najjeftnija sa cijenom po litru od 1,60 KM, a skuplja je Federacija BiH gdje je cijena 1,83 KM. U Crnoj Gori cijena je 1,90 KM, u Sloveniji 1,96 KM, a litra dizela košta iznad dvije KM u Hrvatskoj 2,17 KM, Srbiji 2,35 KM i Albaniji 2,67 KM.

U Federaciji BiH je slobodno formiranje cijena, s tim da se indirektni porezi, akciza na naftne derivate, naknada za puteve (putarina), te porez na dodatnu vrijednost (17%), obračunavaju u skladu sa odgovarajućim propisima koji regulišu njihovu visinu i način obračuna.

Tagovi: gorivo, cijene goriva, benzin, dizel, eurodizel
PROČITAJ I OVO
Ukrajina napala naftnu platformu krimske kompanije
NAPAD
Ukrajina napala naftnu platformu krimske kompanije
MOSKVA - Ukrajinske snage napale su naftnu platformu u Crnom moru u vlasništvu krimske naftne kompanije, javila je u nedjelju novinska agencija Tass, što je drugi takav napad u tjedan dana.
Zašto rastu cijene goriva? Skupa nafta tek je dio odgovora
GORIVO
Zašto rastu cijene goriva? Skupa nafta tek je dio odgovora
ANALIZA - Dio razloga za rast cijene naftnih derivata svakako se može objasniti rastom cijena sirove nafte (koje su rasle prvenstveno zbog straha od pada ruske proizvodnje, koja čini oko 10 posto globalnog proizvodnog kapaciteta), no to je samo jedan od niza čimbenika koji su pridonijeli tako visokim cijenama naftnih derivata.
Neizvjesnost oko plina podiže nervozu u EU
PRIJETI NESTAŠICA
Neizvjesnost oko plina podiže nervozu u EU
BRUXELLES - Rusija reducira pošiljke plina. Inflacija raste. Cijene energije eksplodiraju. Što EU može napraviti kako bi zaštitila građane od (možda) još gore situacije u idućim mjesecima? O tome se diskutiralo na summitu EU-a.
Von der Leyen: Smanjite grijanje za dva stupnja
BIZARNE PORUKE
Von der Leyen: Smanjite grijanje za dva stupnja
ZAGREB - Dok se Europljani pripremaju za nestašicu plina izazvanu ruskim ratom protiv Ukrajine, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen ponovila je svoj poziv potrošačima da štede energiju.
Smanjena proizvodnja u Libiji podigla cijene nafte prema 112 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Smanjena proizvodnja u Libiji podigla cijene nafte prema 112 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 112 dolara budući da je strah od recesije nakon podizanja kamatnih stopa u SAD-u nadjačala zabrinutost za opskrbu zbog smanjene proizvodnje u Libiji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE