GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BiH uskoro dobiva još četiri vjetroelektrane

BiH uskoro dobiva još četiri vjetroelektrane
ENERGIJA VJETRA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.01.2023 / 08:26
Autor: SEEbiz / indikator.ba
SARAJEVO - Bosna i Hercegovina ima tri izgrađene vjetroelektrane, a na mreži bi uskoro mogle biti još četiri, izvještava Indikator.ba.

Dvije vjetroleketrane koje su sagradile državne elektroprivrede, sarajevska i mostarska - VE Podveležje i VE Mesihovina - prve su prikjučene na mrežu, a nakon toga proradila je i VE Jelovača kao prva investicija privatnog investitora - kompanije FL WInd, iza koje stoji širokobriješki Feal.

Federalna vlada objavila je prije dva dana da su prethodne saglasnosti za priključak na prijenosnu mrežu date za još četiri vjetroelektrane.

Još u novembru 2020. saglasnost je dobila VE Baljci investitora Tomkup d.o.o. Tomislavgrad instalisane snage 48 MW i planirane godišnje proizvodnje 145,8 GWh, a u aprilu 2021. godine VE Oštrc investitora RELAKS d.o.o. Posušje. Bilo je planirano da ove dvije vjetroelektrane budu puštene u pogon 2022. godine.

Vjetropark Ivovik, iza koje stoji firma VE Ivovik sa kineskim kapitalom takođe je bila planirana za puštanje u rad u 2022. godini, ali će prema najavama investitora to biti učinjeno u 2023.

Radovi su u punom jeku, a prije nekoliko mjeseci počelo je postavljanje turbina. Biće ovo najveći vjetropark u BiH instaliranw snage 84 MW, a očekivana godišnja proizvodnja električne energije bit će 260 GWh, što će biti dovoljno za više od 100 hiljada domaćinstava.

Još jedna vjetroelektrana je u fazi gradnje VE Ivan-Sedlo, (počela u posljednjem kvartalu prošle godine) investitora Suzlon Wind Energy BH, a na mreži bi trebala biti 2024. godine. Ova vjetroelektrana godišnje bi trebala proizvoditi oko 70 GwH.

Ukupna instalisana snaga kapaciteta u FBiH za koje su date prethodne saglasnosti za priključenje na mrežu iznosi 321,4 MW.

Osim ovih u različitoj fazi odmaklosti su i projekti VE Orlovača investitora HB Wind d.o.o., VE Debelo brdo investitora Koncig d.o.o., VE Pakline I i II investitora Kamen-dent d.o.o., VE Pločno investitora Energy 3 d.o.o., VE Široka Draga investitora Imres d.o.o. Livno, VE Dževa i VE Slovinj investitora Vjetroelektrane d.o.o. Glamoč, VE Gradina, istoimenog preduzeća iza kojeg stoji C.E.M.P. d.o.o. iz Hrvatske itd.

Radi se na i na projektima VE Škadimovac investitora WBL City project, a državna Elektroprivreda Republika Srpske već neko vrijeme radi na projektu Vjetroelektrane Hrgud, a odnedavno i na projektima VE Donja Trusina i VE Radimlja.

Tagovi: vjetroelektrane u BiH, VE Baljci, VE Podveležje, VE Mesihovina
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale, prate se pregovori Izraela i Hamasa
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale, prate se pregovori Izraela i Hamasa
LONDON - Cijene nafte oštro su pale u današnjem azijskom trgovanju.
FERK odbio uvođenje blok tarifa; ništa od poskupljenja struje u FBiH
STRUJA
FERK odbio uvođenje blok tarifa; ništa od poskupljenja struje u FBiH
SARAJEVO - Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) je na sjednici održanoj danas, 29. aprila, odbila dati saglanost za uvođenje blok tarifa prilikom obračuna potrošnje struje za domaćinstva.
Shell zarađuje godišnje milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u
ZARADA
Shell zarađuje godišnje milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u
NEW YORK - Naftni div Shell zarađuje milijardu dolara godišnje na trgovini naftom u SAD-u, pokazali su dokumenti priloženi tužbi bivšeg radnika.
Porasle cijene nafte, brine napetost zbog Bliskog istoka
NAFTNO TRŽIŠTE
Porasle cijene nafte, brine napetost zbog Bliskog istoka
LONDON - Na svjetkim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle, nakon dva tjedna pada, jer trgovce zabrinjava napetost na Bliskom istoku, dok spori rast gospodarstava sprječava snažniji rast cijena "crnog zlata".
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE