GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Biom: Sudski zaustavljen projekt vjetroelektrane Vrataruša II

Biom: Sudski zaustavljen projekt vjetroelektrane Vrataruša II
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.08.2020 / 10:38
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Visoki upravni sud poništio je rješenje Ministarstva zaštite okoliša i energetike (MZOE) da za vjetroelektranu Vrataruša II nije potrebno provesti postupak procjene utjecaja na okoliš i ocjenu prihvatljivosti za ekološku mrežu, izvijestila je udruga Biom u petak.

Iz Bioma ističu da je tim rješenjem Ministarstvo htjelo osloboditi investitora obveze izrade studije utjecaja na okoliš. Presudom Visokog upravnog suda iz srpnja 2020., koja je tužitelju Biomu dostavljena ovoga tjedna, okončan je gotovo tri godine dug spor između Bioma i MZOE-a.

"Naš cilj nije zaustaviti investicije u obnovljive izvore energije već osigurati pravilne i zakonite postupke ocjene utjecaja u kojima se ne pogoduje investitorima na štetu prirode. Ako se opetovano zanemaruje svrha ovih postupaka i dopušta da se projekti 'puštaju' na temelju podataka upitne kvalitete, ove postupke se svodi na samo još jedan birokratski korak koji investitori moraju zadovoljiti", poručila je direktorica Udruge Biom Željka Rajković.

Biom je krajem 2017. podnio tužbu protiv rješenja MZOE za Vratarušu II., snage 24 MW koja se planira pokraj grada Senja, a koja je odbijena presudom Upravnog suda u Rijeci, podsjećaju. Nakon toga je uložio žalbu na presudu riječkog suda Visokom upravnom sudu. Žalba je nakon dvije godine riješena u korist Bioma.

Biom je na obje sudske instance ukazivao na značajne nedostatke u provedenim postupcima ocjene utjecaja za Vratarušu II., ističu, osobito na činjenice da nisu točno utvrđeni mogući utjecaji vjetroelektrane na bjeloglave supove i sure orlove, koji se gnijezde ili hrane na planiranoj lokaciji vjetroelektrane.

"Radi se o strogo zaštićenim pticama i rijetkim grabljivicama čija populacija stagnira u Hrvatskoj", upozorili su iz Bioma, koji je jedna od vodećih organizacija civilnog društva za zaštitu prirode u Hrvatskoj i predstavnik najveće svjetske mreže za zaštitu ptica BirdLife u Hrvatskoj.

Visoki upravni sud je potvrdio argumentaciju Bioma da nisu ocijenjeni kumulativni utjecaji vjetroelektrane Vrataruša II. sa susjednom vjetroelektranom Senj koja se nalazi na dva kilometra zračne udaljenosti.

Prema zaključku Visokog upravnog suda, navedeni nedostatak propustio je ispraviti prvostupanjski sud. Također, Visoki upravni sud utvrdio je da nisu točni navodi Ministarstva kako su ipak ocijenjeni kumulativni utjecaji, unatoč ponovljenim tvrdnjama predstavnika Ministarstva u parnici, navodi se.

Iz Bioma ističu da su uz MZOE na sudu morali pobijediti i veliki odvjetnički ured iz Zagreba koji je zastupao investitora i zbog čega je udruga bila izložena riziku velikih novčanih troškova u slučaju da izgubi parnicu.

Paralelno s ovom parnicom, Biom je za Vratarušu II. morao voditi postupak protiv MZOE-a i pred Povjerenikom za informiranje jer je, kako navode, Ministarstvo odbijalo dostaviti stručna mišljenja svojih tijela, a zatim je i tužio povjerenicu pred Visokim upravnim sudom i izgubio.

"Zadovoljni smo ovom presudom, ali nas žalosti što isti ovi argumenti u pravilu ne prolaze na našim sudovima, zbog čega smo se i morali obratiti Europskoj komisiji, koja je onda umjesto naših sudova morala sankcionirati hrvatske propuste u ocjeni utjecaja vjetroelektrana", zaključila je Rajković.

Tagovi: Vrataruša II, udruga Biom, bjeloglavni supovi, Željka Rajković, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale ispod 42 dolara, trgovci strahuju za potražnju
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale ispod 42 dolara, trgovci strahuju za potražnju
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod 42 dolara jer se trgovci pribojavaju da će opetovno širenje zaraze koronavirusom pritisnuti potražnju za gorivima a očekuju i skoru obnovu libijskog izvoza.
Ina isplatila dividendu svima osim dvama najvećim dioničarima
DIVIDENDA
Ina isplatila dividendu svima osim dvama najvećim dioničarima
ZAGREB - Ina je u petak izvijestila da je isplatila dividendu od 62,27 kuna po dionici prema svim dioničarima, osim dva najveća, koji su se složili da se njihov dio dividende isplati do 15. siječnja 2021. godine kako bi podržali novčani tok kompanije.
NO Janafa opozvao Kovačevića i imenovao Adanića presjednikom Uprave
IMENOVANJA
NO Janafa opozvao Kovačevića i imenovao Adanića presjednikom Uprave
ZAGREB - Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda (Janaf) na sjednici u petak opozvao je dosadašnjeg predsjednika Uprave Dragana Kovačevića te imenovao člana Uprave Stjepana Adanića za predsjednika Uprave do izbora novog predsjednika društva na temelju javnog natječaja.
Agencija istražuje Vizjaka: Je li zloupotrijebio insajderske informacije oko Petrola?
POSTUPAK
Agencija istražuje Vizjaka: Je li zloupotrijebio insajderske informacije oko Petrola?
LJUBLJANA - Agencija za tržište vrijednosnih papira (ATVP) je pokrenula nadzorni postupak zbog sumnje na zlouporabu unutarnjih podataka protiv ministra okoliša Andreja Vizjaka zbog kupnje dionica Petrola. Vlada je odlučila liberalizirati cijene naftnih derivata, a to bi moglo utjecati na poslovanje Petrola.
Vlada FBiH imenovala novi NO Elektroprivrede BiH
IMENOVANJA
Vlada FBiH imenovala novi NO Elektroprivrede BiH
SARAJEVO - Vlada Federacije BiH imenovala je danas na sjednici u Sarajevu novi Nadzorni odbor "Elektroprivrede BiH", piše "Avaz".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE