GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bioplin će imati važnu ulogu u energetskoj tranziciji

Bioplin će imati važnu ulogu u energetskoj tranziciji
BIOPLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.06.2021 / 14:22
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Osnovana je Radna skupina za bioplin i održan inicijalni sastanak njenih članova.

„Dekarbonizacija energetskog sektora, ulaganje u nove i inovativne tehnologije, 14 posto udjela OIE u sektoru prometa do 2030., postizanje klimatske neutralnosti do 2050. godine – to su samo neki od ciljeva koje trebamo ostvariti u području energetike, prometa, klime, industrije i zaštite okoliša. Važnu ulogu u toj zelenoj transformaciji imat će i bioplin, a kako bi iskoristili njegov puni potencijal nužna je međusektorska suradnja. Ideja o tome je već nekoliko godina prisutna no tek nakon nedavno održanog okruglog stola u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske udruge proizvođača bioplina, krenulo se u konkretnijem smjeru“, istaknula je direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj HGK Marija Šćulac Domac povodom osnivanja Radne skupine za bioplin kojom će i osobno predsjedavati u 2021. godini.

Odmah po osnivanju održan je i inicijalni sastanak Radne skupine kojem je glavni cilj bio utvrditi prioritetne aktivnosti kojima će se iskoristiti svi benefiti koje bioplin nudi, a koje su do sada bile fokusirane samo na proizvodnju električne energije.

„Rast i razvoj poljoprivrede za sobom nosi određene posljedice u vidu povećanja CO2. Dodatnim vrednovanjem proizvodnje bioplina otvorit će se prilika uključivanja stočara i poljoprivrednih proizvođača u programe smanjenja CO2, što će im podići konkurentnost. Osim toga, bioplin može odigrati veliku ulogu i u dekarbonizaciji sektora prometa. Smanjenje CO2, proizvodnja biometana, zelena radna mjesta, čist zrak i voda, uravnoteženje energetske mreže, diverzifikacija poljoprivrednih gospodarstava, proizvodnja organskog gnojiva i obnova kapaciteta – sve su to potencijali koje bioplin nudi, a koji nisu u potpunosti iskorišteni“, naglasio je Zoran Alavanja, voditelj Grupacije za bioplin koja djeluje u sklopu Zajednice obnovljivih izvora energije HGK.

Marijan Cenger, predsjednik Hrvatske udruge proizvođača bioplina (HUPB), kazao je kako je bioplin vrlo specifična i kompleksna tema koja zadire u mnoge resore kao što su energetika, poljoprivreda, sektor gospodarenja otpadom, klima i dr.

„Jedan od ciljeva Radne skupine svakako je i usklađivanje, odnosno međusobno povezivanje resora kako bi se objedinile koordinacije. Za početak trebamo odrediti prioritete i način funkcioniranja, a najveći problem trenutno je cijena bioplina“, smatra Cenger.

Radna skupina će raditi na unaprjeđenju zakonodavnog okvira za bioplin, utvrdit će potencijal i benefite koje bioplin nudi za pojedini resor, te na temelju toga davati preporuke Vladi RH vezano uz donošenje strateških dokumenata, politika i mjera, kao i gradovima i općinama kako pokrenuti proizvodnju i korištenje bioplina u svojim sredinama po principima kružnog gospodarstva,. U radu Skupine sudjelovat će predstavnici resornih ministarstava (energetike, gospodarstva i klime, te poljoprivrede i prometa), Energetskog instituta Hrvoje Požar, HERA-e, HROTE-a, fakulteta (Agronomski i FSB), Hrvatske udruge poslodavaca, a njome će naizmjenično predsjedavati predstavnici HGK i HUPB-a.

Tagovi: bioplin, Marina Šćulac Domac, Marijan Cenger, Zoran Alavanja
PROČITAJ I OVO
Gazprom nije rezervirao dodatne kapacitete za tranzit plina kroz Ukrajinu
PLIN
Gazprom nije rezervirao dodatne kapacitete za tranzit plina kroz Ukrajinu
MOSKVA - Ruski Gazprom nije na današnjoj aukciji za studeni rezervirao dodatne kapacitete za tranzit prirodnog plina kroz Ukrajinu, javljaju u ponedjeljak ruski mediji.
Rekordne cijene dizela u Njemačkoj
DIZEL
Rekordne cijene dizela u Njemačkoj
ZAGREB - Cijena dizelskog goriva na benzinskim stanicama u Njemačkoj dosegnula je rekordnih 1.555 eura po litri, izvijestio je u ponedjeljak njemački autoklub ADAC, a prenosi Bild.
Francuski ministar financija podupire čekove za benzin
ČEKOVI
Francuski ministar financija podupire čekove za benzin
PARIZ - Čekovi za benzin bolje su rješenje da se kućanstvima pomogne s visokim troškovima energenata nego smanjenje poreza, izjavio je u ponedjeljak francuski ministar financija Bruno Le Maire.
Cijene nafte porasle prema 86 dolara, proizvođači struje okreću se mazutu i dizelu
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 86 dolara, proizvođači struje okreću se mazutu i dizelu
LONDON - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara, potaknute ubrzanjem ionako snažne potražnje nakon što su se proizvođači struje i industrija zbog skupog plina prebacili na mazut i dizel.
Sjeverni tok 2 napunjen tehničkim plinom
PLIN
Sjeverni tok 2 napunjen tehničkim plinom
MOSKVA - Prva linija plinovoda Sjeverni tok 2 napunjena je tehničkim plinom i osposobljena za transport, objavila je u ponedjeljak kompanija koja će upravljati isporukama ruskog plina u energetskom krizom uzdrmanu Europu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE