GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Blinken upozorio Čovića oko Južne interkonekcije

Blinken upozorio Čovića oko Južne interkonekcije
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.01.2024 / 11:04
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Američki državni tajnik Antony Blinken uputio je pismo ministru vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinu Konakoviću u kojem ga poziva da izvrši pritisak na čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića da prestane s opstrukcijom izgradnje Južna interkonekcija.

Podsjetimo, riječ je o projektu izgradnje plinovoda između Hrvatske i Bosne i Hercegovine. No, projekt je kamen spoticanja između koalicijskih partnera u Federaciji BiH.

Naime, HDZ BiH zatražio je formiranje nove tvrtke koja bi upravljala i Južnom interkonekcijom, umjesto BH-Gasa.

Dakle, slično kao što u FBiH postoje dvije elektroprivrede, dva telekoma itd.

S druge strane, strane iz Sarajeva inzistiraju da plinovod bude nadležan za BH-Gas.

Amerikancima je ovaj plinovod važan jer bi smanjio ovisnost naše zemlje o ruskom plinu, povećao energetsku sigurnost, te poduzeo korake prema postupnom ukidanju ugljena.

Ali iz drugog razloga. Izgradnjom projekta omogućilo bi se da Bosna i Hercegovina u budućnosti troši američki plin koji brodovima u ukapljenom stanju stiže na nedavno izgrađeni terminal na otoku Krku u Hrvatskoj, odakle se distribuira diljem Europe.

Južna interkonekcija plinskih transportnih sustava Hrvatske i Bosne i Hercegovine na relaciji Zagvozd - Imotski - Posušje - Tomislavgrad - Zenica s krakom za Mostar ima strateški značaj za sigurnost opskrbe Bosne i Hercegovine, budući da trenutno ovisi samo o jedan ulaz u plinski transportni sustav, i to iz Srbije, preko Republike Srpske.

Projekt osigurava diverzifikaciju pravaca i izvora opskrbe (preko LNG terminala na otoku Krku, budućeg Jonsko-jadranskog plinovoda i ostalih opskrbnih pravaca koji idu kroz Republiku Hrvatsku) te daljnju plinofikaciju BiH, što će rezultirati u povećanju tranzita prirodnog plina kroz Republiku Hrvatsku.

Hrvatske dionice južne interkonekcije Hrvatska – Bosna i Hercegovina obuhvaćaju dionicu Dugopolje – Zagvozd ukupne duljine 52 km i dionicu Zagvozd – Imotski – granica Hrvatske i BiH ukupne duljine 22 km, dok je na sa bosanskohercegovačke strane ukupna dužina trase je 169 km. Planirani kapacitet interkonekcije je do 1,5 milijardi m3 godišnje.

Tagovi: blinken, čović, plinacro, bhgas
PROČITAJ I OVO
Janaf u prva tri mjeseca ostvario neto dobit od 13 milijuna eura
DOBRE BROJKE
Janaf u prva tri mjeseca ostvario neto dobit od 13 milijuna eura
ZAGREB - Jadranski naftovod (Janaf) u prvom ovogodišnjem tromjesečju poslovao je s neto dobiti od gotovo 13 milijuna eura, što je za 15 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, uz ukupne prihode od 34 milijuna eura ili šest posto niže, izvijestili su danas iz te kompanije.
Dioničarima NIS-a i ove godine četvrtina dobiti
DIVIDENDA
Dioničarima NIS-a i ove godine četvrtina dobiti
BEOGRAD - Upravni odbor Naftne industrije Srbije (NIIS) utvrdio je prijedlog odluke skupštine dioničara o raspodjeli dobiti ostvarene u 2023. godini, priopćeno je iz te kompanije putem Beogradske burze.
Cijene nafte pale, prate se pregovori Izraela i Hamasa
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale, prate se pregovori Izraela i Hamasa
LONDON - Cijene nafte oštro su pale u današnjem azijskom trgovanju.
FERK odbio uvođenje blok tarifa; ništa od poskupljenja struje u FBiH
STRUJA
FERK odbio uvođenje blok tarifa; ništa od poskupljenja struje u FBiH
SARAJEVO - Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) je na sjednici održanoj danas, 29. aprila, odbila dati saglanost za uvođenje blok tarifa prilikom obračuna potrošnje struje za domaćinstva.
Shell zarađuje godišnje milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u
ZARADA
Shell zarađuje godišnje milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u
NEW YORK - Naftni div Shell zarađuje milijardu dolara godišnje na trgovini naftom u SAD-u, pokazali su dokumenti priloženi tužbi bivšeg radnika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE