GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BP rezultatima nadmašio očekivanja, dionice svejedno pale

BP rezultatima nadmašio očekivanja, dionice svejedno pale
DOBRE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.05.2023 / 10:07
Autor: SEEbiz
LONDON — Naftni div BP u utorak je izvijestio o dobiti u prvom tromjesečju većoj od očekivane, porasloj u odnosu na prethodna tri mjeseca, ali nižoj od iznimnih razina koje je zabilježila tijekom uspješne 2022. godine kada su cijene fosilnih goriva porasle nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Britanski energetski div objavio je temeljnu dobit od zamjenskih troškova, korištenu kao proxy za neto dobit, od 4,96 milijardi dolara za prvo tromjesečje.

To je u usporedbi s dobiti od 4,8 milijardi dolara u četvrtom tromjesečju i 6,2 milijarde dolara u prvom kvartalu 2022. Analitičari su očekivali da će BP izvijestiti o dobiti u prvom tromjesečju od 4,3 milijarde dolara, prema Refinitivu.

BP je rekao da njegova zarada u prvom tromjesečju odražava snažno trgovanje naftom i plinom. Najavio je daljnji otkup dionica u iznosu od 1,75 milijardi dolara, za koji očekuje da će biti dovršen prije objave rezultata za drugo tromjesečje 2023. početkom kolovoza. Grupacija je priopćila da je 28. travnja dovršila svoj prethodno najavljeni otkup dionica vrijedan 2,75 milijardi dolara.

Dionice dionica koje kotiraju u Londonu pale su 5% tijekom ranojutarnjih poslova, skliznuvši prema dnu paneuropskog indeksa Stoxx 600.

"Ovo je kvartal sa snažnim učinkom i strateškim rezultatima dok se nastavljamo fokusirati na sigurne i pouzdane operacije", rekao je izvršni direktor BP-a Bernard Looney.

"I što je još važnije, nastavljamo isporučivati dioničarima, discipliniranim ulaganjem, smanjenjem neto duga i rastućim raspodjelama", dodao je.

BP je rekao da očekuje da će moći isporučiti otkup dionica u iznosu od oko 4 milijarde dolara godišnje — što je na donjoj granici njegovog raspona kapitalnih izdataka od 14 do 18 milijardi dolara — i ima kapacitet za godišnje povećanje dividende po redovnoj dionici otprilike 4%.

Dividenda BP-a ostala je nepromijenjena u odnosu na prethodni kvartal na 6,61 cent po redovnoj dionici, nakon povećanja od 10% u veljači.

Tvrtka je izvijestila o neto dugu u prvom tromjesečju od 21,2 milijarde dolara, što je pad sa 27,5 milijardi dolara u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine.

Rezultati prvog tromjesečja dolaze nakon godine ogromne dobiti za Big Oil. Velike energetske tvrtke oborile su prethodne godišnje rekorde 2022. tijekom razdoblja nestabilnih cijena nafte i plina.

Sa svoje strane, BP je prošle godine objavio godišnju dobit od 27,7 milijardi dolara – što je više nego udvostručenje dobiti zabilježene u 2021. Prethodni rekordni godišnji profit ove velike naftne kompanije iznosio je 26,3 milijarde dolara 2008. godine.

Tagovi: kompanija BP, British Petroleum
PROČITAJ I OVO
Dioničarima NIS-a i ove godine četvrtina dobiti
DIVIDENDA
Dioničarima NIS-a i ove godine četvrtina dobiti
BEOGRAD - Upravni odbor Naftne industrije Srbije (NIIS) utvrdio je prijedlog odluke skupštine dioničara o raspodjeli dobiti ostvarene u 2023. godini, priopćeno je iz te kompanije putem Beogradske burze.
Cijene nafte pale, prate se pregovori Izraela i Hamasa
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale, prate se pregovori Izraela i Hamasa
LONDON - Cijene nafte oštro su pale u današnjem azijskom trgovanju.
FERK odbio uvođenje blok tarifa; ništa od poskupljenja struje u FBiH
STRUJA
FERK odbio uvođenje blok tarifa; ništa od poskupljenja struje u FBiH
SARAJEVO - Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) je na sjednici održanoj danas, 29. aprila, odbila dati saglanost za uvođenje blok tarifa prilikom obračuna potrošnje struje za domaćinstva.
Shell zarađuje godišnje milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u
ZARADA
Shell zarađuje godišnje milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u
NEW YORK - Naftni div Shell zarađuje milijardu dolara godišnje na trgovini naftom u SAD-u, pokazali su dokumenti priloženi tužbi bivšeg radnika.
Porasle cijene nafte, brine napetost zbog Bliskog istoka
NAFTNO TRŽIŠTE
Porasle cijene nafte, brine napetost zbog Bliskog istoka
LONDON - Na svjetkim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle, nakon dva tjedna pada, jer trgovce zabrinjava napetost na Bliskom istoku, dok spori rast gospodarstava sprječava snažniji rast cijena "crnog zlata".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE