GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Britanija ukida zabranu hidrauličkog frakturiranja

Britanija ukida zabranu hidrauličkog frakturiranja
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.09.2022 / 17:39
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Velika Britanija službeno je u četvrtak ukinula zabranu hidrauličkog frakturiranja plina iz škriljevca, otklonivši strahovanja od potresa koje često izazva porukom da je "apsolutni prioritet" jačanje opskrbe energijom.

Nova britanska premijerka Liz Truss izjavila je početkom rujna da će frakturiranje biti dopušteno tamo gdje ga podržava lokalna zajednica. Ekološki aktivisti i građani koji žive u blizini bušotina protive se toj metodi vađenja ugljikovodika.

Plin se iz škriljevca vadi ubrizgavanjem vode s kemikalijama pod visokim tlakom u pukotine u stijenama. Metoda je zabranjena nakon što je industrijski regulator rekao da nije moguće predvidjeti magnitudu potresa koju bi moglo izazvati.

Ministar za poslovanje i energetiku Jacob Rees-Mogg izjavio je pak u četvrtak da treba istražiti sve izvore energije kako bi se povećala domaća proizvodnja, „tako da je ispravno što smo ukinuli zabranu kako bismo realizirali sve potencijalne izvore domaćeg plina”.

Stručnjaci pak upozoravaju da obnova frakturiranja neće pomoći smanjiti cijene energije ove zime budući da će biti potrebno mnogo godina da se sektor razvije i da nije jasno može li se izvući značajna količina plina.

„Čak i ako se pokaže da se rizicima može upravljati i da su prihvatljivi, plin iz škriljevca značajno bi utjecao na opskrbu Ujedinjenog Kraljevstva samo ako bi se sljedećeg desetljeća izbušile tisuće pozitivnih bušotina”, rekao je počasni profesor na Sveučilištu Durham Andrew Aplin.

Najsnažniji potres izazvan frakturiranjem dogodio se 2011. godine u mjestu Cuadrilla u Blackpoolu, na sjeveru Engleske, a magnituda mu je bila 2,3 po Richteru.

Tagovi: Velika Britanija, hidrauličko frakturiranje, plin
PROČITAJ I OVO
Europska komisija želi pokušati pregovorima smanjiti cijene plina
PREGOVORI
Europska komisija želi pokušati pregovorima smanjiti cijene plina
BRUXELLES - Europska komisija pregovara s pouzdanim dobavljačima plina o snižavanju cijena plina koji se dostavlja plinovodima, a ako to ne urodi plodom, onda je moguće ograničenje cijene plina, izjavila je povjerenica Komisije za energiju Kadri Simson.
Šveđani pronašli i četvrto oštećenje na Sjevernom toku
OŠTEĆENJE
Šveđani pronašli i četvrto oštećenje na Sjevernom toku
STOCKHOLM - Švedska obalna straža navodno je pronašla četvrto curenje plina na plinovodu Sjeverni tok.
Uragan Ian i pad zaliha u SAD-u podigli cijene nafte prema 89 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Uragan Ian i pad zaliha u SAD-u podigli cijene nafte prema 89 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 89 dolara budući da su smanjena proizvodnja u Meksičkom zaljevu zbog uragana Iana i pad zaliha u SAD-u zasjenili jačanje dolara koje koči potražnju.
Norveška će angažirati vojsku za zaštitu svojih plinskih i naftnih platformi
ANGAŽMAN
Norveška će angažirati vojsku za zaštitu svojih plinskih i naftnih platformi
OSLO - Norveška će angažirati vojsku radi zaštite svojih naftnih i plinskih postrojenja od moguće sabotaže, nakon što su napadnuta dva ruska plinovoda koja dovode plin u Europu, rekao je u srijedu norveški premijer.
NO Ine imenovao novu upravu, Péter Ratatics novi predsjednik
IMENOVANJA
NO Ine imenovao novu upravu, Péter Ratatics novi predsjednik
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine u srijedu je imenovao novu upravu te je za novog predsjednika postavio Pétera Rataticsa, a za članove uprave Berislava Gašu i Krisztiána Pulaya na prijedlog MOL-a te Miroslav Skalickog, Hrvoja Šimovića i Marina Zovka na prijedlog hrvatske vlade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE