GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Brod LNG Croatia isplovio za Sagunto po ukapljeni prirodni plin za probni rad

Brod LNG Croatia isplovio za Sagunto po ukapljeni prirodni plin za probni rad
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.11.2020 / 17:35
Autor: SEEbiz / H
KOSTRENA - Brod "LNG Croatia" isplovio je u subotu iz brodogradilišta "Viktor Lenac" prema španjolskoj luci Sagunto, u kojoj će ukrcati ukapljeni prirodni plin (LNG) za probni rad terminala u Omišlju, potvrdio je Hini direktor tvrtke LNG Hrvatska Hrvoje Krhen.

Početak probnog rada terminala u Omišlju najavljen je za početak prosinca, nakon povratka broda, a terminal će od 1. sječnja sljedeće godine biti u komercijalnoj upotrebi.

Brod "LNG Croatia" je plutajuća jedinica za prihvat, skladištenje i uplinjavanje (FSRU brod), a bit će jedan od glavnih elemenata novog LNG terminala u Omišlju na otoku Krku.

Brod je u polovici listopada doplovio iz kineskog brodogradilišta nedaleko Šangaja u kojemu je tehnološki prerađen i pretvoren u FSRU brod, a potom su u kostrenskom brodogradilištu Viktor Lenac obavljena dodatna ispitivanja broda.

Na njemu će raditi tri posade, ukupno oko 60 ljudi.

Brod "LNG Croatia" je prije dvije godine, u postupku nabave odabran kao ekonomski najpovoljniji.

Nabavljen je od tvrtke Golar Power Limited, koja je ponudila konverziju postojećeg LNG tankera „Golar Viking“, prozvedenog 2005., u FSRU brod u vrijednosti od 159,6 milijuna eura.

Na godišnjoj razini ima kapacitet od 2,6 milijardi prostornih metara plina, a na novi terminal će, uz odabrani FSRU brod, moć pristati svi brodovi za prijevoz ukapljenog prirodnog plina, kapaciteta od 3.500 do 265.000 prostornih metara plina.

Projekt izgradnje LNG terminala u Omišlju, vrijedan je 233,6 milijuna eura, od strateškog je interesa za Republiku Hrvatsku, a omogućit će sigurnost opskrbe prirodnim plinom i potaknuti konkurentnost na tržištu.

Europska komisija je za njegovu izgradnju dodijelila bespovratnih 101,4 milijuna eura, budući da je projekt LNG terminala uvršten na listu projekata od zajedničkog interesa Europske komisije.

Sav slobodni kapacitet terminala zakupljen je za naredne tri plinske godine.

Tagovi: LNG Croatia, ukapljeni prirodni plin, Viktor Lenac, LNG terminal
PROČITAJ I OVO
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
NEĆE SE IZJASNITI
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
LJUBLJANA - U slovenskom Petrolu su razočarani odlukom Ustavnog suda Slovenije da se neće izjasniti o ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata kojima je Vlada ograničila marže trgovcima gorivom.
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
ENERGENTI
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
BERLIN - Cijena prirodnog plina u Europi dosegla je najvišu razinu u više od tri mjeseca. Razlog poskupljenja je sukob na Bliskom istoku, javlja njemačka novinska agencija dpa.
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara

LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u utorak ispod razine od 90 dolara budući da je među trgovcima prevladalo uvjerenje da sukob na Bliskom istoku neće eskalirati u skorije vrijeme, što je prigušilo zabrinutost za opskrbu.

U Rafineriji nafte Rijeka počelo postupno pokretanje proizvodnje
PROIZVODNJA
U Rafineriji nafte Rijeka počelo postupno pokretanje proizvodnje
RIJEKA - Započelo je postupno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka, nakon završetka redovitog remonta i osam projekata usmjerenih uglavnom na povećanje energetske učinkovitosti ukupne vrijednosti 100 milijuna eura, izvijestila je Ina.
MET Grupa: Prihodi smanjeni u 2023. zbog nižih cijena
PAD
MET Grupa: Prihodi smanjeni u 2023. zbog nižih cijena
ZAGREB - MET Grupa je 2023. godine ostvarila svoju drugu najprofitabilniju godinu zahvaljujući konsolidiranom prihodu od 24,5 milijardi eura. Prihodi tvrtke smanjili su se u odnosu na 41,5 milijardi eura u 2022. godini, što je odraz okruženja nižih cijena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE