GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Brod LNG Croatia očekuje se sutra u riječkoj luci

Brod LNG Croatia očekuje se sutra u riječkoj luci
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.10.2020 / 17:04
Autor: SEEbiz / H
RIJEKA - Brod "LNG Croatia", koji će kao plutajuća jedinica za prihvat, skladištenje i uplinjavanje (FSRU), biti jedan od glavnih elemenata novog terminala za ukapljeni prirodni plin (UPP/LNG) u Omišlju na otoku Krku, sutra se očekuje u riječkoj luci, doznaje se u ponedjeljak iz tvrtke LNG Hrvatska.

Po riječima direktora LNG Hrvatske Hrvoja Krhena, brod "LNG Croatia" je u kineskom brodogradilištu nedaleko Šangaja tehnološki prerađen u FSRU brod.

Brod je iz Kine isplovio 20. rujna i zaplovio prema Rijeci. Nakon što doplovi i usidri se riječkoj luci, u srijedu će biti privezan u Brodogradilištu Viktor Lenac, u kojemu će biti obavljena dodatna ispitivanja broda.

Brod će početkom prosinca biti smješten i pušten u probni rad na LNG terminalu u Omišlju, a od 1. siječnja sljedeće godine, kako je ranije najavljeno, bit će operativan, u komercijalnoj upotrebi, rekao je Krhen.

Riječ je o brodu koji je odabran kao ekonomski najpovoljniji u postupku nabave prije dvije godine.

Tvrtka Golar Power ponudila je tada konverziju postojećeg LNG tankera "Golar Viking", proizvedenog 2005. godine, u FSRU brod, u vrijednosti od 159,6 milijuna eura.

Po podacima tvrtke LNG Hrvatska, odabrani FSRU brod ima kapacitet spremnika od 140.000 prostornih metara, s nominalnom kapacitetom regasifikacije ukapljenog prirodnog plina od 300.000 prostornih metara prirodnog plina/satno, što na godišnjoj razini daje kapacitet od 2,6 milijardi prostornih metara plina.

Uz to, na LNG terminal, uz odabrani FSRU brod moći će pristati svi brodovi za prijevoz ukapljenog prirodnog plina, kapaciteta od 3500 do 265.000 prostornih metara plina.

Izgradnja LNG terminala u Omišlju je projekt od strateškog interesa Republike Hrvatske, a omogućit će sigurnost opskrbe prirodnim plinom i potaknuti konkurentnost na tržištu.

Vrijednost investicije u plutajući LNG terminal na otoku Krku je 233,6 milijuna eura. Europska komisija je za njegovu izgradnju dodijelila bespovratnih 101,4 milijuna eura, budući da je projekt LNG terminala uvršten na listu projekata od zajedničkog interesa Europske komisije.

LNG terminal u Omišlju, kako je već ranije najavljeno, u probnom će radu biti u studenome i prosincu, a s operativnim i komercijalnim radom počinje prvog dana 2021. godine.

Tagovi: brod LNG Croatia, LNG Hrvatska, Golar Power
PROČITAJ I OVO
Termoelektrane ubedljivo najveći izvor zagađenja česticama PM 2,5 u Srbiji
ZAGAĐENJE
Termoelektrane ubedljivo najveći izvor zagađenja česticama PM 2,5 u Srbiji
BEOGRAD - Rezultati velikog međunarodnog istraživanja ukazuju na važnu ulogu koju u ukupnom zagađenju vazduha u Srbiji ima sagorevanje uglja za proizvodnju struje.
Grupa HSE u 2020. ostvarila neto gubitak od 184 milijuna eura
GUBITAK
Grupa HSE u 2020. ostvarila neto gubitak od 184 milijuna eura
LJUBLJANA - Samo je Termoelektrana Šoštanj prošle godine ostvarila neto gubitak od 280,4 milijuna eura. Prihodi od prodaje grupe dosegli su rekordnih 1,8 milijardi eura.
Turski investitor spreman da uloži 85 miliona eura u solarni park u Hercegovini
INVESTICIJE
Turski investitor spreman da uloži 85 miliona eura u solarni park u Hercegovini
ANKARA - Na marginama sastanka turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana sa članovima Predsjedništva BiH u Turskoj bilo je razgovora sa potencijalnim investitorima zainteresovanim za gradnju solarnog parka.
Snažna potražnja podigla cijena nafte prema 74 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Snažna potražnja podigla cijena nafte prema 74 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 74 dolara, potaknute snažnom potražnjom u ljetnoj sezoni vožnje na sjevernoj hemisferi i stankom u pregovorima o iranskom nuklearnom programu.
Fond za NEK o istraživačkim radovima; studiju potresne aktivnosti radit će PMF
KRŠKO
Fond za NEK o istraživačkim radovima; studiju potresne aktivnosti radit će PMF

ZAGREB - Fond za financiranje razgradnje NEK-a u ponedjeljak je izvijestio da su u tijeku istraživački radovi na planiranoj lokaciji za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na području Čerkezovca, na Trgovskoj gori, a putem e-oglasnika javne nabave je objavio da bi studiju potresne aktivnosti trebao raditi zagrebački PMF.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE