GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Budimpešta, Beograd i Oslo imaju nižu cijenu struje od Zagreba

Budimpešta, Beograd i Oslo imaju nižu cijenu struje od Zagreba
USPOREDBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.07.2024 / 16:54
Autor: SEEbiz
ZAGREB - VaasaETT, E-Control i MEKH objavili su novi izvještaj o cijenama električne energije i plina u kućanstvima, tzv. HEPI koji prati cjenovne trendove. Promatrajući prosjeke cijena električne energije i plina za krajnje korisnike, uočava se da su se od prije godinu dana, od lipnja 2023., računi za struju u svim glavnim gradovima EU smanjili za 6 %, dok su računi za plin smanjeni za 8 %.

Ovisno o tome gdje kupac živi u Europi, cijena električne energije može varirati u omjeru preko četiri. Berlin i Prag su najskuplji gradovi za kućanstva u Europi, a slijede ih Dublin, London i Nikozija.

Pokazuje se da Budimpešta ima najjeftiniju cijenu električne energije, a slijede je Oslo, Kijev i Beograd. EU prosjek cijene je visokih 23,99 centa/kWh, a cijena u Zagrebu iznosi 14,27 centa/kWh. Od Zagreba cijene su - gledajući Europu - niže u Sofiji, Valetti, Podgorici, Beogradu, Kijevu, Oslu i Budimpešti, koja je najjeftinija, piše Energetika-net.

Nominalno gledano, cijene u glavnim gradovima srednje i istočne Europe (CEE) obično su niže od prosjeka; Prag, Tallinn i Vilnius jedini su glavni gradovi među zemljama srednje i istočne Europe u kojima je cijena električne energije iznad europskog prosjeka.

Prosječna europska cijena električne energije za građane zabilježila je blagi rast, nakon kontinuiranog pada koji je zabilježen od početka godine. Samo su dva glavna grada doživjela pad cijena, dok je na ukupno 14 tržišta zabilježen rast cijena.

Zanimljivo je da se Kijev odlijepio od samog dna tablice - Vlada Ukrajine podigla je cijene električne energije za čak 64% u lipnju, kako bi financirala popravak energetske infrastrukture oštećene tijekom rata. Nedavni napadi na termo i hidroelektrane doveli su do nestanka struje u cijeloj zemlji i povećanog uvoza električne energije. Ministar energetike German Galushchenko naglasio je da je "podizanje tarifa težak, ali neophodan korak" za održavanje elektroenergetskog sustava.

Što se tiče cijena plina, najvišu cijenu plaćaju stanovnici Stockholma koji plaćaju više od tri puta skuplji plin od europskog prosjeka krajnje potrošačke cijene, a slijedi ga Bern, koji je drugi najskuplji. To se može objasniti prirodom švedskog tržišta plina – postoji samo 77 000 potrošača plina u kućanstvima u cijeloj Švedskoj, od čega 50 000 u izoliranoj plinskoj mreži u Stockholmu. Amsterdam je trenutno treći najskuplji glavni grad.

Cijena u Stockholmu je gotovo 13 puta viša nego u Budimpešti, koja je najjeftiniji grad za plin u EU, a gotovo 18 puta viša ako uključimo i Kijev. Europski prosjek je 9,87 eurocenta/KWh a cijene plina u Zagrebu iznosile su 4,49 centa/kWh, tako da je u Europi prema analizi plin jeftiniji samo u Budimpešti i Kijevu.

Prirodni plin za kućanstva obično je jeftiniji u zemljama središnje i istočne Europe. Prag je jedini glavni grad među zemljama srednje i istočne Europe u kojem je cijena prirodnog plina iznad europskog prosjeka.

Tagovi: Budimpešta, Beograd, Oslo, Zagreb, STRUJA, ENERGIJA, PLIN
PROČITAJ I OVO
TotalEnergies sa 7% manjom neto dobiti u drugom kvartalu
PAD
TotalEnergies sa 7% manjom neto dobiti u drugom kvartalu
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u drugom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 3,8 milijardi dolara ili oko 3,5 milijardi eura, što je sedam posto manje nego u istom razdoblju lani.
Janaf: Neto dobit veća od 25 milijuna eura
RAST
Janaf: Neto dobit veća od 25 milijuna eura
ZAGREB - JANAF d.d. objavio je danas, 25. srpnja 2024. godine, financijske izvještaje za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2024. godine.
Vodik: Ambiciozni planovi i surova stvarnost
ENERGENT BUDUĆNOSTI
Vodik: Ambiciozni planovi i surova stvarnost
BERLIN - Do 2045. godine Njemačka bi trebala postati klimatski neutralna - među ostalim i uz pomoć vodika. Uz vlastitu proizvodnju, vlada planira i uvoz iz inozemstva. No, ni jedno ni drugo nije baš tako jednostavno.
Gorivo u Njemačkoj značajno tijekom sezone godišnjih odmora
CIJENE GORIVA
Gorivo u Njemačkoj značajno tijekom sezone godišnjih odmora
BERLIN - Benzin i dizel znatno su pojeftinili u Njemačkoj, i to na vrhuncu sezone godišnjih odmora i putovanja, objavio je u srijedu nacionalni automobilski klub (ADAC).
Skupština dioničara Janafa donijela odluku o isplati dividende
DIVIDENDA
Skupština dioničara Janafa donijela odluku o isplati dividende
ZAGREB - Dioničari Jadranskog naftovoda (Janaf) na godišnjoj skupštini u srijedu su donijeli odluku o isplati dividende od 30,95 eura po dionici, a pravo na dividendu stječu dioničari koji će na kraju trgovinskog dana 31. srpnja 2024. godine biti upisani u registar SKDD-a kao vlasnici dionica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE