GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bugarska: Investicijski procvat nakon olakšica za nove projekte OIE od 1. siječnja

Bugarska: Investicijski procvat nakon olakšica za nove projekte OIE od 1. siječnja
OIE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.05.2021 / 17:09
Autor: SEEbiz
SOFIJA - Od početka godine bugarski operator elektroenergetskog sustava (ESO) bilježi veliko zanimanje investitora za izgradnju novih elektrana na obnovljive izvore energije.

Od početka 2021. godine zaprimljena su 22 zahtjeva za priključenje novih elektrana na OIE, instalirane snage 1.971 MW, u odnosu na 14 zahtjeva za postrojenja ukupne snage 478 MW u istom razdoblju 2020. godine.

Za usporedbu - trenutno je kapacitet obnovljivih izvora u Bugarskoj, bez hidroenergije, oko 2000 MW. To znači da će se, ako se ta ulaganja realiziraju, kapacitet zelenih elektrana udvostručiti.

Taj se interes u velikoj mjeri može objasniti postrojenjima za instaliranje novih OIE kapaciteta predviđenim izmjenama i dopunama Zakona o energetici.

Elektrane puštene u rad nakon 1. siječnja 2021. godine, osim malih krovnih instalacija (koje imaju pravo na povlaštene cijene), izuzete su od obveze plaćanja 5% svojih prihoda u Fond sigurnosti elektroenergetskog sustava. Ovo je velik korak naprijed u smislu osiguranja profitabilnosti projekata na slobodnom tržištu i privlačenja većeg broja investitora.

Na temelju prijava s početka 2021. godine, ESO je izdao sedam odobrenja za priključenje novih elektrana na OIE, ukupne instalirane snage 364 MW. Također, potpisani su preliminarni ugovori s četiri investitora za izravno povezivanje na mrežu za prijenos električne energije novih kapaciteta 190 MW OIE, prema izvještaju tvrtke upućenom novinama Capital.

Od 1. siječnja ove godine pušteno je u rad 11 novih malih elektrana na OIE snage 0,03 MW, uz jedan projekt instalirane snage 3,24 MW.

Prema stručnjacima, taj bi broj mogao biti puno veći kad bi ESO osigurao transparentnost u vezi s tzv besplatni mrežni kapacitet. Te bi informacije mogle uputiti investitore tamo gdje mogu locirati svoje projekte, ali trenutno nisu javno dostupne.

Tagovi: obnovljivi izvori energije, Bugarska
PROČITAJ I OVO
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
OIE
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
KOPER - Luka Koper će sljedećih godina u elektrifikaciju uložiti više od 100 milijuna eura, najavljeno je na današnjem otvorenju solarne elektrane na krovovima skladišta generalnih tereta.
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
PLINOVOD
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
NEUM - Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno, upozorio je ambasador SAD u BiH Michael Murphy na Energetskom samitu 2024 koji se oržava u Neumu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE