GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bugarska izmjenom izračuna cijena štiti male tvrtke od poskupljenja struje

Bugarska izmjenom izračuna cijena štiti male tvrtke od poskupljenja struje
STRUJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.10.2021 / 18:04
Autor: SEEbiz / H
SOFIJA - Bugarski regulator za energetiku izmijenit će propise kako bi snizio cijenu struje za male i srednje tvrtke koje ju kupuju putem mehanizma zajamčene opskrbe, izjavio je predsjednik regulatora Ivan Ivanov.

Bugarska je od srpnja liberalizirala tržište električne energije za kupce u poslovnom sektoru, ali više od 40 posto malih tvrtki još nije odabralo opskrbljivača i nabavlja struju na osnovi mehanizma zajamčene opskrbe.

Opskrbljivači u tom mehanizmu zaračunavaju znatno više cijene od onih na tržištu koje su pak snažno porasle od kolovoza, prateći kretanja na svjetskim tržištima i odražavajući jačanje potražnje paralelno oporavku gospodarstva od posljedica pandemijske krize.

"Planiramo promijeniti metodologiju prema kojoj opskrbljivači zadnjeg izbora izračunavaju cijenu struje i to će omogućiti njihovo smanjenje", kazao je Ivanov u srijedu novinarima.

Promjene će stupiti na snagu u studenome i biti će na snazi tri mjeseca, a za to vrijeme poticat ćemo male kompanije da odaberu trgovca električnom energijom koji odgovara njihovim potrebama, kazao je.

Izmjene će omogućiti da se cijene kod dobavljača zadnjeg izbora, koje su obično više za 50 do 100 leva od tržišnih, smanje za 15 do 30 leva (8,9 do 17,7 dolara) , rekao je Ivanov.

Prosječna cijena na tamošnjoj platformi za trgovanje energijom dosegnula je u srijedu novu rekordnu razinu od 362 leva po megavatsatu.

Privremena bugarska vlada također planira osigurati financijsku pomoć tvrtkama kako bi se lakše nosile s rastućim cijenama struje, ali šestomjesečni program pomoći prvo mora odobriti parlament, koji će biti sazvan nakon izbora 14. studenoga.

Cijene struje za kućanstva u Bugarskoj regulirane su i ne očekuje se da će se promijeniti do konca godine. Sljedeće će godine računi vjrojatno ipak biti veći zbog viših cijena struje na tržištima i visoke cijene plina, nagađa Reuters.

Tagovi: Bugarska, struja, električna energija, Ivan Ivanov
PROČITAJ I OVO
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
OIE
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
KOPER - Luka Koper će sljedećih godina u elektrifikaciju uložiti više od 100 milijuna eura, najavljeno je na današnjem otvorenju solarne elektrane na krovovima skladišta generalnih tereta.
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
PLINOVOD
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
NEUM - Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno, upozorio je ambasador SAD u BiH Michael Murphy na Energetskom samitu 2024 koji se oržava u Neumu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE