GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Buk Bijela: Formirat će se zajednička komisija

Buk Bijela: Formirat će se zajednička komisija
KOMISIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.08.2021 / 10:08
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Komisija za koncesije BiH postupiće po zahtjevu Ustavnog suda i tokom septembra formirati zajedničku komisiju sa članovima komisije iz Republike Srpske. Potvrdio je to BHRT-u zamjenik predsjedavajućeg Komisije Milomir Amović, koji napominje da je prvi zadatak ovog tijela utvrđivanje predmeta spora u slučaju „Gornja Drina“.

- Da li je predmet spora ustavna nadležnost ili je predmet spora neka proceduralna nadležnost, odnosno neka regulatorna nadležnost za koju po zakonu može da odlučuje Komisija za koncesije, kazao je Amović.

Ključno pitanje je da li je u nadležnosti entiteta ili države dodjela koncesija na rijeci Drini za izgradnju i korištenje HE Buk Bijela, Foča i Paunci.

Ustavni sud BiH utvrdio je da Republika Srpska nema apsolutnu nadležnost u vezi sa izdavanjem koncesije za izgradnju hidrocentrala na Drini te da odluke u vezi s državnom imovinom, poput rijeka na međunarodnim granicama, mogu biti donijete isključivo na nivou BiH.

Ovo vrhovno sudsko tijelo je naložilo Komisiji za koncesije Bosne i Hercegovine da, u svojstvu Zajedničke komisije za koncesije, najkasnije u roku od tri mjeseca od dana dostavljanja odluke, riješi sporna pitanja između Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, nastala u vezi s dodjelom koncesija.

Projekat "Gornja Drina" star je više od četiri decenije. Danas se predstavlja kao zajednički projekat elektroprivreda Srbije i RS vrijedan ukupno više od pola milijarde eura. Od samog početka suočen je i sa strahovanjem zbog negativnog ekološkog uticaja u neposrednoj okolini i u zaštićenim prirodnim zonama u susjednoj Crnoj Gori.

Planirano je da HE Buk Bijela bude prva od tri hidroelektrane Hidroenergetskog sistema Gornja Drina. Imala bi instalisanu snagu od 93,52 megavata i očekivanu godišnju proizvodnju od 332 gigasvatčasa.

Nakon izgradnje HE "Buk Bijela", koja bi trebalo da traje pet godina, nizvodno od nje planira se i gradnja hiroelektrana "Foča" i "Paunci".

Tagovi: Buk Bijela, Miomir amović, HE Gornja Drina
PROČITAJ I OVO
Moldavija je platila plinski dug Gazpromu
PLIN
Moldavija je platila plinski dug Gazpromu
KIŠINJOV - Moldavska plinska tvrtka "Moldavijagas" objavila je danas da je "Gazpromu" plaćen dug za plin od 74 milijuna dolara.
Razbuktavanje pandemije zakočit će švicarsku ekonomiju na kraju godine
NAFTNO TRŽIŠTE
Razbuktavanje pandemije zakočit će švicarsku ekonomiju na kraju godine
ZUERICH - Švicarsko gospodarstvo u trećem je tromjesečju blago usporilo, objavila je u petak vlada, predviđajući da će rasplamsavanje pandemije koronavirusa na pragu zime zakočiti gospodarstvo na kraju godine.
Cijene nafte potonule ispod 78 dolara, trgovce zabrinula nova varijanta virusa
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte potonule ispod 78 dolara, trgovce zabrinula nova varijanta virusa
LONDON - Cijene nafte potonule su u petak na međunarodnim tržištima ispod 78 dolara budući da trgovci strahuju da bi nova varijanta koronavirusa mogla zakočiti oporavak gospodarstva i potražnje za naftom i rezultirati značajnijim viškom u opskrbi.
Cijene nafte kliznule prema 82 dolara, fokus na proizvođačima
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte kliznule prema 82 dolara, fokus na proizvođačima
LONDON - Cijene nafte kliznule su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 82 dolara nakon procjene velikih proizvođača da će odluka uvoznika o puštanju u promet nafte iz strateških rezervi rezultirati viškom u opskrbi.
Država i većinski udjel u Ini? Bolje ne
INA-MOL-VLADA
Država i većinski udjel u Ini? Bolje ne
ZAGREB - Posljednjih se tjedana ponovno aktualizirala priča o mogućem preuzimanju MOL-ova udjela u Ini u režiji države. Riječ je o sad već pet godina staroj najavi premijera Plenkovića.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE