GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BusinessEurope: Skupa energija šteti europskim tvrtkama, trebamo obnovljive izvore

BusinessEurope: Skupa energija šteti europskim tvrtkama, trebamo obnovljive izvore
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.07.2024 / 17:35
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Visoke cijene energije ozbiljno škode konkurentnosti europskih kompanija na međunarodnim tržištima i industrijskoj proizvodnji, upozorila je udruga BusinessEurope, zatraživši proširenje kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

EU je zacrtao klimatsku neutralnost do sredine stoljeća, a taj cilj zahtijeva "dubinsku" elektrifikaciju gospodarstva, konstatira udruga u studiji koju je sastavila u suradnji s tvrtkom za gospodarsko savjetovanje Compass Lexecon.

Struja će biti glavni nositelj energije i u scenariju kontrolirane tranzicije i u onom koji skicira neuspjeh tog procesa, napominju autori studije.

Energetska mješavina budućnosti trebala bi se po njima u većoj mjeri oslanjati na vodik, biomasu i biometan. Bude li Europa kasnila s razvojem domaćih kapaciteta, morat će se u većoj mjeri oslanjati na uvoz, što uključuje rizike u opskrbi.

Treba mobilizirati više privatnih ulaganja i ubrzati i pojednostaviti postupke pribavljanja dozvola za proizvodne kapacitete energetskog sektora, naglašava direktor BusinessEurope Markus J. Beyrer.

Veleprodajne cijene električne energije mogle bi se proširenim proizvodnim kapacitetima na najisplativijim lokacijama i uklanjanjem prepreka smanjiti za gotovo 40 posto, naglašavaju, uz smanjeni jaz u odnosu na konkurenciju.

Prema negativnom scenariju mogle bi pak do sredine stoljeća biti više i do 50 posto nego u SAD-u, Kini i Indiji, pokazala je studija BusinessEuropea i tvrtke za gospodarsko savjetovanje Compass Lexecon.

Europska energetska politika može ublažiti taj raskorak, naglašavaju, poručivši da bi prošireni proizvodni kapaciteti energetskog sektora značili i veću sigurnost europskih energetskih sustava i niže troškove zelene tranzicije.

Zakonodavci EU-a moraju biti brzi kako bi energetska i klimatska transformacija jamčila konkurentnost, poručuju iz udruge.

Tagovi: BusinessEurope, ENERGIJA, KONKURENTNOST, OIE
PROČITAJ I OVO
TotalEnergies sa 7% manjom neto dobiti u drugom kvartalu
PAD
TotalEnergies sa 7% manjom neto dobiti u drugom kvartalu
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u drugom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 3,8 milijardi dolara ili oko 3,5 milijardi eura, što je sedam posto manje nego u istom razdoblju lani.
Janaf: Neto dobit veća od 25 milijuna eura
RAST
Janaf: Neto dobit veća od 25 milijuna eura
ZAGREB - JANAF d.d. objavio je danas, 25. srpnja 2024. godine, financijske izvještaje za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2024. godine.
Vodik: Ambiciozni planovi i surova stvarnost
ENERGENT BUDUĆNOSTI
Vodik: Ambiciozni planovi i surova stvarnost
BERLIN - Do 2045. godine Njemačka bi trebala postati klimatski neutralna - među ostalim i uz pomoć vodika. Uz vlastitu proizvodnju, vlada planira i uvoz iz inozemstva. No, ni jedno ni drugo nije baš tako jednostavno.
Gorivo u Njemačkoj značajno tijekom sezone godišnjih odmora
CIJENE GORIVA
Gorivo u Njemačkoj značajno tijekom sezone godišnjih odmora
BERLIN - Benzin i dizel znatno su pojeftinili u Njemačkoj, i to na vrhuncu sezone godišnjih odmora i putovanja, objavio je u srijedu nacionalni automobilski klub (ADAC).
Skupština dioničara Janafa donijela odluku o isplati dividende
DIVIDENDA
Skupština dioničara Janafa donijela odluku o isplati dividende
ZAGREB - Dioničari Jadranskog naftovoda (Janaf) na godišnjoj skupštini u srijedu su donijeli odluku o isplati dividende od 30,95 eura po dionici, a pravo na dividendu stječu dioničari koji će na kraju trgovinskog dana 31. srpnja 2024. godine biti upisani u registar SKDD-a kao vlasnici dionica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE