GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Čerepanov: Epidemija korona virusa i kriza na naftnom tržištu značajno utiču na rezultate NIS-a

Čerepanov: Epidemija korona virusa i kriza na naftnom tržištu značajno utiču na rezultate NIS-a
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.07.2020 / 18:53
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Finansijski direktor NIS-a, Anton Čerepanov, ocenio je da će epidemija korona virusa i kriza na naftnom tržištu značajno uticati na rezultate kompanije u 2020.

On je rekao i da će prioriteti NIS-a u nastavku godine biti realizacija kapitalnih investicija, smanjenje troškova, očuvanje likvidnosti kompanije i socijalna stabilnost zaposlenih.

Čerepanov je u intervjuu za Bilten Nacionalnog naftnog komiteta Srbije naveo da NIS ostvaruju dobre operativne pokazatelje uprkos krizi, ali da su finansijski rezultati pod uticajem nepovoljnih makroekonomskih okolnosti.

"Mi se suočavamo sa dve vrste udara. S jedne strane, reč je o dramatičnom padu vrednosti nafte, koja je samo u jednom danu u martu izgubila čak 30 odsto vrednosti. Sa druge strane, imamo i drastičan pad potražnje usled pandemije korona virusa i usporavanja privrednih aktivnosti širom sveta. Došli smo u situaciju da se potražnja praktično prepolovi u odnosu na periode normalnog poslovanja. Kombinacija ova dva faktora već se odrazila na finansijske rezultate i likvidnost naftnih kompanija, bez izuzetka. Takav gubitak će ostaviti značajne posledice ne samo na poslovanje u 2020. godini, već i na planove u narednom periodu", rekao je finansijski direktor NIS.

On je dodao da će NIS morati da štedi, ali da to neće činiti na račun najznačajnijih projekata.

"Već sada moramo razmišljati godinama unapred i nastaviti sa modernizacijom kompanije i ulaganjima u one projekte koji će nam doneti najviše koristi u budućnosti. Tu pre svega mislimo na Duboku preradu u Rafineriji nafte Pančevo i Termoelektranu-toplanu Pančevo. Takođe, od velike važnosti nam je dalje ulaganje u istraživanje i proizvodnju nafte i gasa, kao i u nastavak razvoja naše maloprodajne mreže. Pored toga, velike koristi očekujemo i od digitalnih projekata koje smo započeli, te ćemo svakako nastaviti sa finansiranjem onih koje vidimo kao najperspektivnije i najisplativije, i koji će naše poslovanje učiniti još efikasnijim i bezbednijim", naveo je finansijski direktor NIS.

Prema njegovim rečima, biće nastavljeno i sa isplatom dividende akcionarima.

"Kada je reč o dividendama, politika dividende NIS podrazumeva isplatu najmanje 15 odsto prošlogodišnje neto dobiti Društva akcionarima na ime dividende, a mi isplaćujemo 25 odsto. I sada ostajemo pri istom procentu, uprkos krizi. Želim da vas podsetim da je NIS na ime dividende do sada akcionarima isplatio gotovo 55 milijardi dinara. Na taj način mi, pored poreza i obaveza koje plaćamo, značajno doprinosimo stabilnosti budžeta Republike Srbije", rekao je Čerepanov.

Tagovi: Anton Čerepanov, Naftna industrija Srbije, Rafinerija nafte Pančevo, dividenda, nafta, cene nafte
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 87 dolara, odražavajući prigušene bojazni da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku i najavljene nove američke sankcija na iranski izvoz mogli ugroziti opskrbu.
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
GORIVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
WASHINGTON - Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrit će i ovog ljeta prodaju mješavina benzina s visokim udjelom etanola kako bi ublažila potencijalne poremećaje u opskrbi zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, pokazao je interni dokument.
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
INTERES
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
BANJA LUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjoj Luci sa zamjenikom generalnog direktora Zarubežnjefta Igorom Šcelkunovim.
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE