GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Češka novim plinovodom gradi stratešku poziciju u tranzitu

Češka novim plinovodom gradi stratešku poziciju u tranzitu
PLINOVOD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.01.2021 / 12:00
Autor: SEEbiz / H
PRAG - Prve pošiljke plina krenule su novim visokotlačnim plinovodom Capacity4Gas kojim Češka nastoji poboljšati poboljšati opskrbu plinom i izgraditi stratešku poziciju u međunarodnom tranzitu tog energenta.

Plinovod dug 150 kilometara i kapaciteta do 27,5 milijardi prostornih metara godišnje transportirat će kroz Češku plin iz Rusije, od sjeverne do zapadne granice s Njemačkom.

Na sjevernoj granici s Njemačkom priključuje se na plinovod Eugal, koji transportira plin iz čvorišta na Baltičkom moru, a na zapadnoj granici nadovezuje se na plinovod Megal i sustav transporta do granice Njemačke i Francuske.

"Cilj je projekta Capacity4Gas izgraditi novu plinsku infrastrukturu (...) i povezati je s postojećim sustavom transmisije i plinovodom Eugal u Njemačkoj", stoji na internetskoj stranici češkog operatora Net4Gas.

"Projekt povećava transmisijske kapacitete (na ulaznoj točki za nekih 35 milijardi kubičnih metara plina godišnje) za potrebe opskrbe Češke plinom i tranzit plina prema Slovačkoj", dodaje se.

Nova infrastruktura jača vezu Češke i srednje i istočne Europe sa zapadnoeuropskim plinskim čvorištima i time osigurava pristup više izvora opskrbe plinom, "uključujući planirane LNG terminale u Njemačkoj", navodi se u priopćenju češke kompanije.

"Realizacija projekta istodobno jača stratešku ulogu Češke u međunarodnom tranzitu plina, uzimajući u obzir i mogući budući prijevoz plinova iz obnovljivih izvora, uključujući vodik", dodaje se.

Gradnja plinovoda Capacity4Gas počela je 2017. godine a stajala je više od 540 milijuna eura.

Tagovi: pplinovod, Češka, Capacity4Gas, plinovod Eugal
PROČITAJ I OVO
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
NOVI ISKORAK
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
ZAGREB - Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić otkrio je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘, da je ta kompanija, u svojoj 50-godišnjoj povijesti, do danas transportirala 265 milijuna tona nafte kroz sustav te da su primili 3.500 tankera.
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
SPREMNICI
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
ZAGREB - Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora, rečeno je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘.
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
NEĆE SE IZJASNITI
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
LJUBLJANA - U slovenskom Petrolu su razočarani odlukom Ustavnog suda Slovenije da se neće izjasniti o ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata kojima je Vlada ograničila marže trgovcima gorivom.
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
ENERGENTI
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
BERLIN - Cijena prirodnog plina u Europi dosegla je najvišu razinu u više od tri mjeseca. Razlog poskupljenja je sukob na Bliskom istoku, javlja njemačka novinska agencija dpa.
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara

LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u utorak ispod razine od 90 dolara budući da je među trgovcima prevladalo uvjerenje da sukob na Bliskom istoku neće eskalirati u skorije vrijeme, što je prigušilo zabrinutost za opskrbu.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE