GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

CGES: Nije nam najavljeno gašenje KAP-a

CGES: Nije nam najavljeno gašenje KAP-a
OTKRIĆA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.03.2021 / 13:33
Autor: SEEbiz / Vijesti
PODGORICA - Iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema juče su “Vijestima” potvrdili da iz kompanije “Uniprom” nijesu dobili najavu o isključenju Kombinata aluminijuma sa elektromreže.

Vlasnik “Uniproma” Veselin Pejović je na sjednici skupštinske Komisije za praćenje i kontrolu privatizacije u četvrtak saopštio da će u petak otpustiti 600 radnika i zatvoriti proizvodnju, iziritiran optužbama poslanika nove skupštinske većine o lošem položaju radničkih prava u KAP-u koji je već sedam i po godina u stečaju.

“Uniprom” je vlasnik imovine KAP-a i upravlja proizvodnjom prema sporazumu sa stečajnom upravom i Privrednim sudom.

“Do sada CGES nije od Uniproma dobio najavu o isključenju Kombinata aluminijuma sa prenosnog sistema. Procedura gašenja definisana je Ugovorom o priključenju na prenosni sistem električne energije i podrazumijeva postepeno smanjenje aktivne snage. Eventualno isključenje KAP-a sa mreže može izazvati određeni porast napona u našem elektroenergetskom sistemu”, saopštili su iz državne energetske kompanije na pitanja “Vijesti” - da li ih je “Uniprom” obavijestio o najavi isključenja sa mreže, koja bi bila procedura gašenje i da li bi moglo izazvati štetu na sistemu CGES-a.

To pokazuje da nije postojala ozbiljna namjera za otpuštanje radnika i gašenja proizvodnje, odnosno da je, kako su mnogi protumačili, riječ o svojevrsnom blefu s ciljem pritiska na novu vlast.

Pejović je preksinoć kazao da isključenje odlaže do četvrtak i da poziva Vladu da do tada formira komisiju koja bi provjerila stanje radničkih prava u KAP-u. On je naveo i da ne duguje nijednog centa državi, kao i da poštuje sve zakone i da je stotinu miliona eura investirao u KAP.

Iz CGES-a navode da bi eventualnim prestankom rada Kombinata aluminijuma izgubili značajne prihode, kao i da bi se dio fiksnih troškova za prenosnu mrežu prelio na ostale potrošače, što bi u konačnom povećalo iznose na računima za struju.

“Prihod CGES-a u tekućoj i narednoj 2022. godini isključivanjem KAP-a bio bi značajno umanjen (u iznosu od oko 2,5 miliona eura godišnje), što bi moglo uticati na ostale korisnike prenosnog sistema na način što bi se naknada za korišćenje prenosnog kapaciteta, koju je plaćao KAP u najvećoj mjeri, prenijela na ostale korisnike kroz povećanje cijena tarife za korišćenje prenosnog sistema”, naveli su iz kompanije.

Tagovi: Crnogorski elektroprenosni sistem, Komninat aluminijuma, Uniprom, Veselin Pejović
PROČITAJ I OVO
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE