GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

CGES: Nije nam najavljeno gašenje KAP-a

CGES: Nije nam najavljeno gašenje KAP-a
OTKRIĆA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.03.2021 / 13:33
Autor: SEEbiz / Vijesti
PODGORICA - Iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema juče su “Vijestima” potvrdili da iz kompanije “Uniprom” nijesu dobili najavu o isključenju Kombinata aluminijuma sa elektromreže.

Vlasnik “Uniproma” Veselin Pejović je na sjednici skupštinske Komisije za praćenje i kontrolu privatizacije u četvrtak saopštio da će u petak otpustiti 600 radnika i zatvoriti proizvodnju, iziritiran optužbama poslanika nove skupštinske većine o lošem položaju radničkih prava u KAP-u koji je već sedam i po godina u stečaju.

“Uniprom” je vlasnik imovine KAP-a i upravlja proizvodnjom prema sporazumu sa stečajnom upravom i Privrednim sudom.

“Do sada CGES nije od Uniproma dobio najavu o isključenju Kombinata aluminijuma sa prenosnog sistema. Procedura gašenja definisana je Ugovorom o priključenju na prenosni sistem električne energije i podrazumijeva postepeno smanjenje aktivne snage. Eventualno isključenje KAP-a sa mreže može izazvati određeni porast napona u našem elektroenergetskom sistemu”, saopštili su iz državne energetske kompanije na pitanja “Vijesti” - da li ih je “Uniprom” obavijestio o najavi isključenja sa mreže, koja bi bila procedura gašenje i da li bi moglo izazvati štetu na sistemu CGES-a.

To pokazuje da nije postojala ozbiljna namjera za otpuštanje radnika i gašenja proizvodnje, odnosno da je, kako su mnogi protumačili, riječ o svojevrsnom blefu s ciljem pritiska na novu vlast.

Pejović je preksinoć kazao da isključenje odlaže do četvrtak i da poziva Vladu da do tada formira komisiju koja bi provjerila stanje radničkih prava u KAP-u. On je naveo i da ne duguje nijednog centa državi, kao i da poštuje sve zakone i da je stotinu miliona eura investirao u KAP.

Iz CGES-a navode da bi eventualnim prestankom rada Kombinata aluminijuma izgubili značajne prihode, kao i da bi se dio fiksnih troškova za prenosnu mrežu prelio na ostale potrošače, što bi u konačnom povećalo iznose na računima za struju.

“Prihod CGES-a u tekućoj i narednoj 2022. godini isključivanjem KAP-a bio bi značajno umanjen (u iznosu od oko 2,5 miliona eura godišnje), što bi moglo uticati na ostale korisnike prenosnog sistema na način što bi se naknada za korišćenje prenosnog kapaciteta, koju je plaćao KAP u najvećoj mjeri, prenijela na ostale korisnike kroz povećanje cijena tarife za korišćenje prenosnog sistema”, naveli su iz kompanije.

Tagovi: Crnogorski elektroprenosni sistem, Komninat aluminijuma, Uniprom, Veselin Pejović
PROČITAJ I OVO
Iran najavljuje odmazdu protiv Izraela koji je napao iransku nuklearnu centralu
NAPAD
Iran najavljuje odmazdu protiv Izraela koji je napao iransku nuklearnu centralu
TEL AVIV - Voditelj iranskog nuklearnog programa Ali Akbar Salehi rekao je u nedjelju da Teheran zadržava pravo na poduzimanje akcije protiv počinitelja "terorističkog" napada na nuklearno postrojenje u Natanzu, dok je izraelski javni radio objavio da iza napada stoji izraelska obavještajna služba Mossad.
Luka Koper u izgradnju dodatnih solarnih elektrana
INVESTICIJE
Luka Koper u izgradnju dodatnih solarnih elektrana
KOPER - Luka Koper povećava broj mikro solarnih elektrana na lučkom području. Planiraju izgraditi dodatne solarne elektrane snage 1,25 MWp do 2025. godine, pokrivajući do četiri posto vlastite potrošnje energije.
Država na poticajima za vjetroelektrane u minusu 371 milijun kuna
VJETAR
Država na poticajima za vjetroelektrane u minusu 371 milijun kuna
ZAGREB - Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) lani je proizvođačima obnovljivih izvora energije isplatio nešto više od tri milijarde kuna poticaja, no prihodi te državne tvrtke nisu pokrili rashode pa je zabilježen minus od 371 milijun kuna, piše u subotu Večernji list.
Đukanović podnio krivičnu prijavu protiv Markovića, Sekulić i bivšeg rukovodstva EPCG
PRIJAVA
Đukanović podnio krivičnu prijavu protiv Markovića, Sekulić i bivšeg rukovodstva EPCG
PODGORICA - Predsjednik Odbora direktora Milutin Đukanović je u ime Elektroprivrede Crne Gore Vrhovnom državnom tužilaštvu podnio krivične prijave.
Šetnja Bečom uz otkrivanje najboljih energetski učinkovitih projekata
ZABAVNO
Šetnja Bečom uz otkrivanje najboljih energetski učinkovitih projekata
BEČ - Energy!ahead novi je projekt Grada Beča kojim obilazak austrijske prijestolnice dobiva novo lice. U ponudu besplatne aplikacije uvršteni su brojni uspješni projektu poput energetski učinkovite sanacije povijesnih građevina ili postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE