GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

CGES: Od podmorskog kabla 5,8 miliona eura prihoda

CGES: Od podmorskog kabla 5,8 miliona eura prihoda
KABL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.07.2020 / 12:29
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) je u prvih šest mjeseci na osnovu efekta od komercijalne upotrebe podmorskog energetskog kabla između Crne Gore i Italije prihodovao 5,8 miliona eura, saopšteno je iz ove elektroenergetske kompanije.

Iz CGES-a su istakli da je puštanje u rad podmorskog kabla za posljedicu imalo povećanje interesovanja za prekogranične prenosne kapacitete na svim granicama Crne Gore gdje postoje interkonektivne veze.

"Prihod CGES-a po osnovu alokacije prekograničnih prenosnih kapaciteta na granici sa Italijom za prvih šest mjeseci ove godine iznosi 2,47 miliona eura, ali na ovaj iznos svakako treba dodati i iznos od 1,2 miliona eura, koji je već ugovoren za period do kraja ove godine, na godišnjoj aukciji. Ukupan iznos sredstava koji se slio na račun CGES-a po osnovu do sada održanih aukcija na svim granicama za prvih šest mjeseci ove godine iznosi 5,8 miliona eura", rekli su Pobjedi predstavnici CGES-a.

Oni su podsjetili da je komercijalna upotreba kabla počela 28. decembra prošle godine, kada je sprovedena godišnja aukcija za dio kapaciteta, dok se alokacija preostalog dijela kapaciteta sprovodi na mjesečnim i dnevnim aukcijama.

"Ukupni prihodi od alokacija prekograničnih prenosnih kapaciteta na granici sa Italijom su u skladu sa planiranim za prvu polovinu godine", kazali su iz CGES-a.

Predstavnici CGES-a su naveli da je pored direktnog prihoda na granici sa ltalijom, puštanje u rad podmorskog kabla uticalo i na povećano interesovanje za dodjelu prekograničnih kapaciteta i na ostalim granicama.

"Puštanjem u rad podmorskog kabla, tržišta električne energije Jugoistočne Evrope su preko elektroenergetskog sistema Crne Gore dobila direktnu konekciju sa tržištem električne energije zemalja EU. Ovo je za posljedicu imalo povećanje interesovanja za prekogranične prenosne kapacitete na svim granicama Crne Gore gdje postoje interkonektivne veze. Prihodi na ovim granicama za prvih šest mjeseci iznose 3,33 miliona eura što značajno premašuje planirane vrijednosti", istakli su iz CGES-a.

Predstavnici CGES-a ukazali su da je upotreba kabla svakako uticala pozitivno na više segmenata poslovanja CGES-a, kako u energetskom tako i u finansijskom pogledu.

"Realizacijom ovog projekta elektroenergetski sistem Crne Gore postao je stabilniji, pouzdaniji i otporniji na velike poremećaje, a istovremeno je poboljšan kvalitet usluge prenosa i snabdijevanje potrošača u primorskom i sjevernom dijelu Crne Gore", kazali su iz CGES-a.

Tagovi: Crnogorski elektroprenosni sistem, podmorski kabl, Terna
PROČITAJ I OVO
Rusija prestala isporučivati plin Finskoj
PLIN
Rusija prestala isporučivati plin Finskoj
HELSINKI - Rusija je u subotu prekinula isporuke prirodnog plina Finskoj koja je odbila plaćati energent u ruskoj nacionalnoj valuti, objavila je nacionalna finska energetska tvrtka Gasum.
Dekanić: REPowerEU otvara Hrvatskoj veliku razvojnu šansu
RAZVOJ
Dekanić: REPowerEU otvara Hrvatskoj veliku razvojnu šansu
ZAGREB - Planom Europske komisije da Janaf postane strateški europski naftovod i da se proširi kapacitet krčkog LNG terminala, Hrvatska ima priliku postati energetsko čvorište ovog dijela Europe, dobiva veliku razvojnu, energetsku i trgovačku priliku i bilo bi dobro da je iskoristi, ističe umirovljeni sveučilišni profesor i energetski stručnjak Igor Dekanić.
Slovenski Geoplin bez dodatnih kapaciteta LNG-a na Krku
LNG
Slovenski Geoplin bez dodatnih kapaciteta LNG-a na Krku
LJUBLJANA - Slovenski Geoplin nije uspio dobiti preostale slobodne kapacitete LNG terminala na Krku, pa će se vjerojatno morati orijentirati na druge izvore za oslobađanje od ovisnosti od ruskog zemnog plina, prenose u petak slovenski mediji.
Schröder napušta Nadzorni odbor ruskog diva Rosnefta
ODLAZAK
Schröder napušta Nadzorni odbor ruskog diva Rosnefta
MOSKVA - Bivši njemački kancelar Gerhard Schroeder daje ostavku na čelno mjesto nadzornog odbora ruskog naftnog diva Rosnefta, rekla je tvrtka u petak, nakon mjeseci kontroverzi zbog njegovih bliskih veza s Kremljem i ruskim tvrtkama.
Namibija planira svoju industrijsku budućnost razvijati prodajom sunčeve energije Europi
PLANOVI
Namibija planira svoju industrijsku budućnost razvijati prodajom sunčeve energije Europi
PARIZ - Namibija, pustinjska afrička država, jedna od najviše pogođenih globalnim zatopljenjem, želi proizvodnjom sunčeve energije pokriti vlastite potrebe i čak je izvoziti 2030. te tako pomoći dekarbonizaciji Europe putem proizvodnje vodika i amonijaka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE