GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijena nafte pale ispod 85 dolara, kineska najava zakočila cijene ugljena

Cijena nafte pale ispod 85 dolara, kineska najava zakočila cijene ugljena
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.10.2021 / 17:57
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 85 dolara, prateći silazni trend cijena ugljena i plina nakon najave Kine da bi mogla intervenirati kako bi zaustavila poskupljenje ugljena i osigurala opskrbu energentima.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva pala 92 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 84,90 dolara. Nakratko je bila dosegnula 86,10 dolara, najvišu razinu u tri godine.

Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 74 centa nižoj cijeni, od 82,68 dolara.

Cijene naglo rastu u posljednje vrijeme zbog postupnog povećanja opskrbe iz vodećih proizvođača unatoč naglom oporavku potražnje paralelno naglom rastu aktivnosti nakon ublažavanja koronaograničenja.

Potražnja je dodatno ubrzala nakon naglog poskupljenja plina koje je potaknulo proizvođače struje i industriju da ga zamijene jeftinijim mazutom i dizelom.

Situaciju su zakomplicirali poskupljenje ugljena i problemi u opskrbi strujom u Kini i početak sezone grijanja na sjevernoj hemisferi. Kineska je vlada ovog tjedna najavila intervenciju i cijene su počele padati i danas su oslabile 11 posto.

"Budući da cijene ugljena i plina padaju i da tehnički pokazatelji indeksa relativne snage još uvijek signaliziraju prekomjernu kupnju (nafte), sve su veće šanse da će cijene nafte osjetno pasti", procjenjuje analitičar brokerske kuće OANDA Jeffrey Halley.

"Trgovci koji su za prodajni prag odredili (cijenu od) 86 dolara iskoristili su već sada priliku za dobitonosnu prodaju, a rezultat je pad cijena nafte", dodaje Louise Dickson iz tvrtke Rystad Energy.

Odvojeno je OPEC danas izvijestio da je barel referentne košarice nafte njegovih članica u srijedu stajao 83,30 dolara, što znači da je pao 18 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Tagovi: nafta, Brent nafta, WTI nafta, Morgan Stanley, naftno tržište, OPEC
PROČITAJ I OVO
Bez vladine regulacije benzin bi bio 11,39, dizel 11,46 kuna
CIJENE GORIVA
Bez vladine regulacije benzin bi bio 11,39, dizel 11,46 kuna
ZAGREB - Da nema vladine regulacije, benzin bi sad stajao 11,39, a dizel 11,46 kuna po litri, piše u srijedu Večernji list.
Cijene nafte pale ispod 71 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale ispod 71 dolara
LONDON - Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima ispod 71 dolara nakon što je šef Moderne doveo u pitanje učinkovitost cjepiva u suzbijanju nove varijante covida 19, prestrašivši trgovce i potaknuvši zabrinutost za potražnju.
Cijena plina u Europi porasla iznad 1140 dolara za 1000 kubika
PLIN
Cijena plina u Europi porasla iznad 1140 dolara za 1000 kubika
ZAGREB - Cijena plina u Europi na otvaranju burzovnog trgovanja u utorak porasla je iznad 1140 dolara za 1000 kubičnih metara, pokazuju podaci s ICE burze.
HNS traži ugradnju detektora ugljičnog monoksida na trošak opskrbljivača plinom
INICIJATIVE
HNS traži ugradnju detektora ugljičnog monoksida na trošak opskrbljivača plinom
ZAGREB - Iz Hrvatske narodne stranke - liberalnih demokrata u utorak su izvijestili da su Ministarstvu gospodarstva uputili inicijativu kojom traže propisivanje obveze ugradnje detektora ugljičnog monoksida u sva kućanstva s trošilom na plin o trošku opskrbljivača plinom.
Hrvatska ekološka perspektiva nije sjajna
PERSPEKTIVE
Hrvatska ekološka perspektiva nije sjajna
ZAGREB - Hrvatska energetska politika još ne iskazuje namjeru znatnijeg smanjenja upotrebe fosilnih goriva. I dok nadležni kažu da situacija nije zabrinjavajuća, stručnjaci tvrde da nema razloga za optimizam. Tko je u pravu?
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE