GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijena plina u Europi ponovno rekordna

Cijena plina u Europi ponovno rekordna
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.10.2021 / 10:07
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Cijena plina u Europi na otvaranju trgovanja u utorak je na burzi ICE ponovno oborila rekord i dosegla gotovo 1250 dolara za tisuću kubika.

Cijena za terminsku isporuku u studenom na TTF-ovom čvorištu u Nizozemskoj tijekom jutrošnjeg trgovanja dosegla je 1247,4 dolara ili 104 eura po megavatsatu.

U ponedjeljak je, nakon što je oborila rekord od 1200 dolara za tisuću kubičnih metara, cijene plina u Europi naglo pala nakon vijesti da je danska energetska agencija odobrila početak ispitivanja plinovoda Sjeverni tok 2.

Za manje od sat vremena nakon te objave cijene po terminskim ugovorima za studeni na TTF -ovom čvorištu u Nizozemskoj pale su za gotovo 70 dolara, na 1124 dolara za tisuću kubičnih metara.

S obzirom da su zalihe u europskim skladištima na povijesno niskim razinama u ovo doba godine, u Aziju odlazi glavnina ukapljenog prirodnog plina (LNG) iz zemalja izvoznica, a Rusija dozira izvoz kroz cjevovode, postoji realna zabrinutost da bi se Europa mogla suočiti s nedostatkom plina kroz četvrti kvartal, upozoravaju analitičari.

Navode kako bi potencijalno rješenje bilo rano odobrenje i pokretanje plinovoda Sjeverni tok 2, kojim bi se mogao dopremiti prijeko potreban plin u Europu prije kraja 2021. godine.

Operater tog plinovoda, tvrtka Nord Stream 2 AG, objavila je u ponedjeljak da je počelo punjenje tog cjevovoda plinom. Iako Nord Stream 2 AG nije objavio datum kada će plinovod biti pušten u promet, stručnjaci smatraju da bi isporuke mogle započeti kasnije u listopadu.

Ruski energetski div Gazprom najavio je da samo ove godine planira pustiti 5,6 milijardi kubičnih metara plina kroz Sjeverni tok 2.ž

Tagovi: plin, cijene plina, Gazprom
PROČITAJ I OVO
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
OIE
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
KOPER - Luka Koper će sljedećih godina u elektrifikaciju uložiti više od 100 milijuna eura, najavljeno je na današnjem otvorenju solarne elektrane na krovovima skladišta generalnih tereta.
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
PLINOVOD
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
NEUM - Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno, upozorio je ambasador SAD u BiH Michael Murphy na Energetskom samitu 2024 koji se oržava u Neumu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE