GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte blizu 126 dolara, trgovci čekaju odluku o ruskoj i iranskoj nafti

Cijene nafte blizu 126 dolara, trgovci čekaju odluku o ruskoj i iranskoj nafti
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.03.2022 / 17:09
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod razine od 126 dolara nakon snažnog rasta koji su potaknuli razgovori o zabrani uvoza ruske nafte i zastoj u pregovorima koji bi trebali vratiti na tržište iranske barele.

Cijena barela na londonskom je tržištu nakon podneva bila u plusu 7,44 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 125,55 dolara. Nakratko je bila poskočila na 139,19 dolara.

Na američkom je tržištu barel poskupio 7,69 dolara, na 123,37 dolara, a nakratko je bio dotaknuo 130,50 dolara.

Cijena je na oba tržišta u prvih nekoliko minuta jutrošnje trgovine porasla više od 10 dolara, na najvišu razinu od srpnja 2008. godine, kada je cijena barela na londonskom tržištu iznosila 147,50 dolara, a u SAD-u 147,27 dolara.

Sjedinjene Države i europski saveznici razmatraju zabranu uvoza ruske nafte, rekao je u nedjelju američki državni tajnik Anthon Blinken. Bijela kuća koordinira se istodobno s ključnim odborima Kongresa koji pripremaju vlastite prijedloge zabrane.

Na tržištima već vlada nervoza zbog nedostatne ponude, a Rusija izvozi oko sedam milijuna barela nafte i derivata dnevno, najviše u svijetu, s udjelom u globalnoj ponudi od sedam posto. Trenutna blokada ruskih luka zbog napada na Ukrajinu blokirala je i dio kazahstanskog izvoza.

"Ne bude li manjak u opskrbi ublažen, cijene nafte mogle bi premašiti rekordne razine", upozorio je Howie Lee iz singapurske banke OCBC.

"Ne bi me iznenadilo kada bi u najgorem senariju potpune zabrane izvoza ruskih energenata barel na londonskom tržištu prekoračio 200 dolara", dodao je Lee.

Analitičari američke banke JP Morgan procjenjuju da bi cijena barela u ovoj godini mogla porasti na 185 dolara, a analitičari Mitsubishi UFJ Financial Groupa drže da bi mogla dosegnuti 180 dolara i izazvati globalnu recesiju.

Šef najvećeg japanskog poslovnog lobija upozorio je da Japan ne može u kratkom roku pronaći zamjenu za rusku naftu. Rusija je peti po veličini japanski dobavljač sirove nafte i ukapljenog prirodnog plina (LNG).

Napetost je pojačao neizvjestan ishod razgovora o oživljavanju sporazuma o iranskom nuklearnom programu iz 2015. koji su u nedjelju zapeli nakon ruskih zahtjeva za američkim jamstvom da sankcije Moskvi neće naštetiti ruskoj trgovini s Teheranom.

I Kina je postavila nove zahtjeve, tvrde izvori.

Američki državni tajnik odgovorio je Rusiji da sankcije nemaju nikakve veze s potencijalnim nuklearnim sporazumom s Iranom.

"Iran je bio jedini faktor koji je obuzdavao daljnji rast cijena nafte na tržištu, ali ako sporazum o iranskom programu bude odgođen, rezervoari bi se mogli isprazniti ji puno brže, posebno ako ruski bareli na dulje vrijeme ostanu izvan tržišta“, rekla Amrita Sen iz Energy Aspectsa.

Visoki iranski sigurnosni dužnosnik rekao je u ponedjeljak da su izgledi za uspješan završetak nuklearnih pregovora "i dalje nejasni". Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova rekao je da se dogovor može brzo postići ako Washington prihvati stajališta Teherana.

Iranu će trebati nekoliko mjeseci da vrati naftu na tržište, čak i ako dogovor bude postignut, naglasili su analitičari.

Američki dužnosnici odvojeno razgovaraju s kolegama iz Venezuele o mogućnosti ublažavanja naftnih sankcija, ali su u prvim bilateralnim pregovorima na visokoj razini u nekoliko godina postigli tek slab napredak, reklo je pet izvora.

Washington tim pregovorima pokušava odvojiti Rusiju od ključnog saveznika, napominje Reuters.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je jutros objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u petak stajao 113,15 dolara, što znači da je pojeftinio 3,91 dolar u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Tagovi: nafta, Brent nafta, WTI nafta, naftno tržište, OPEC
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE