GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte blizu 73 dolara

Cijene nafte blizu 73 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.09.2021 / 21:28
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima blizu razine od 73 dolara, balansirajući između sporog oporavka američke proizvodnje nakon uragana Ida i zabrinutosti za potražnju zbog širenja delta soja koronavirusa.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 11 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 72,71 dolar. Na američkom je tržištu bila ista kao i u vrijeme jučerašnjeg zatvaranja i iznosila je 69,35 dolara.

Potporu cijenama pruža spori oporavak američke proizvodnje nakon haranja uragana Ida.

Oko 77 posto proizvodnje nafte u američkom dijelu Meksičkog zaljeva još je bilo zatvoreno u utorak, što odgovara proizvodnji 1,4 milijuna barela dnevno (bpd). Uragan je do sada smanjio proizvodnju za oko 17,5 milijuna barela.

Platforme u američkom dijelu Meksičkog zaljeva proizvode 17 posto američke nafte.

U fokusu tržišta bilo je i izvješće Američkog instituta za naftu (API) o zalihama u SAD-u, koje je pokazalo blaži pad zaliha sirove nafte no što se očekivalo, ali veći pad zaliha benzina i derivata.

Američka proizvodnja sirove nafte smanjit će se ove godine za 200.000 barela dnevno, na 11,08 milijuna barela dnevno, procijenilo je u srijedu ministarstvo energetike, napominjući da bi uragan Ida trebao prouzročiti veći pad od do sada prognoziranih 160 tisuća barela dnevno.

Trgovce je pak zabrinulo što su istodobno snizili prognozu rasta globalne potražnje za naftom u ovoj godini, a više-manje potvrdili onu za iduću godinu.

Raspoloženje je prigušio i čelnik ogranka američke središnje banke u Dallasu Robert Kaplan, koji zbog opetovanog širenja covida 19 sada očekuje da će najveće svjetsko gospodarstvo ove godine porasti šest posto, za pola postotnog boda slabije no što je do sada predviđao.

"Čini se da tržište važe poremećaje u opskrbi u Sjedinjenim Državama, rast indeksa dolara u posljednje vrijeme... i fluidnu dinamiku covida 19 u svijetu", nagađa Kevin Solomon iz StoneX-a.

Dolarov indeks pokazuje kretanje američke prema košarici šest ostalih ključnih svjetskih valuta, a jačanje zelene valute smanjuje kupovnu moć imatelja ostalih valuta, a time i potražnju za naftom.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u srijedu iznosila 71,19 dolara, što znači da je bila za 16 centi niža nego prethodnog dana trgovanja.

Tagovi: nafta, Brent nafta, WTI nafta, Morgan Stanley, naftno tržište, OPEC
PROČITAJ I OVO
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
OIE
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
KOPER - Luka Koper će sljedećih godina u elektrifikaciju uložiti više od 100 milijuna eura, najavljeno je na današnjem otvorenju solarne elektrane na krovovima skladišta generalnih tereta.
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
PLINOVOD
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
NEUM - Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno, upozorio je ambasador SAD u BiH Michael Murphy na Energetskom samitu 2024 koji se oržava u Neumu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE