GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte ispod 40 dolara

Cijene nafte ispod 40 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.09.2020 / 17:09
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod razine 40 dolara jer trgovce zabrinjava stagnacija oporavka svjetskog gospodarstva a dodatni uteg bila je i povećana opskrba iz Libije.

Na londonskom je tržištu cijena barela oslabila 11 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 39,72 dolara. U gotovo istom je iznosu smanjena i na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 37,21 dolar.

Trgovce je na početku tjedna zabrinuo opetovani rast broja zaraženih koronavirusom.

"Broj zaraženih (koronavirusom) opet raste, sve više zemalja uvodi lokalizirane mjere blokade, kočeći regionalni ekonomski rast, a broj nezaposlenih ponovo značajno raste", kazao je Tamas Varga iz brokerske kuće PVM.

“To vodi prema očajno slabom rastu potražnje za naftom", pojašnjava.

Kočnica cijenama bila je najava vođe oružanih postrojbi u istočnom dijelu zemlje Khalife Haftara da će okončati blokadu naftnih postrojenja, što bi značilo veću ponudu nafte na tržištu.

Još nije potpuno jasno hoće li naftna polja i luke zaista početi s radom, dodaje Reuters.

"Najava skorašnjeg prekida blokade libijskih terminala za izvoz nafte bit će dodatna briga na sastanku OPEC+ u ovome tjednu", rekao je Jeffrey Halley iz OANDA-e.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) njezini saveznici sastat će se 17. rujna kako bi raspravljali o provedbi dogovora o smanjenju opskrbe za 7,7 milijuna barela dnevno. Analitičari ne očekuju dodatno smanjenje opskrbe, napominje Reuters.

Značajniji pad cijena spriječila je tropska oluja Sally, koja je u nedjelju ojačala u Meksičkom zaljevu i mogla bi se razviti u uragan kategorije 2. Oluja će po drugi puta u manje od mjesec dana poremetiti proizvodnju nafte, nakon uragana Laura.

Cijene nafte obično rastu kad se proizvodnja zaustavi, ali zbog pandemije koronavirusa sve više jača zabrinutost za potražnju a opskrba i dalje raste. SAD je najveći potrošač i proizvođač nafte u svijetu, podsjeća Reuters.

OPEC danas nije izvijestio o cijeni barela referentne košarice nafte svojih članica na kraju prošlog tjedna. U četvrtak iznosila je 39,83 dolara.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE