GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte iznad 112 dolara

Cijene nafte iznad 112 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.06.2022 / 17:14
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte stablizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad razine od 112 dolara, balansirajući između straha da bi podizanje kamatnih stopa u SAD-u moglo izazvati recesiju i tijesne opskrbe.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 38 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 112,12 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 2,91 dolar.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 32 centa višoj cijeni, od 106,51 dolar. Jučer je trgovinu zaključila u minusu 3,33 dolara.

Jučer je među trgovcima prevladao strah da bi podizanje ključnih kamatnih stopa u SAD-u moglo gurnuti najveće gospodarstvo svijeta u recesiju i naškoditi potražnji za gorivima. Fed je podigao kamatne stope kako bi obuzdao inflaciju.

Šef američke središnje banke Jerome Powell izjavio je u srijedu da ne pokušavaju izazvati recesiju kako bi zaustavili inflaciju, ali je naglasio da su čvrsto odlučili obuzdati cijene, i po cijenu pada gospodarske aktivnosti.

Trgovce je i danas mučila moguća recesija, ali prisjetili su se i tijesne opskrbe.

"Kada se stave na stranu bojazni od recesije... nagli rast rafinerijskih marži i dalje signalizira ekstremno izjednačenu ponudu i potražnju na tržištima naftnim proizvodima... što je jako važno središnjim bankama širom svijeta", ističu u japanskoj banci MUFG.

Rusija tako i dalje uspijeva naći kupce za svoju naftu. Predsjednik Vladimir Putin izjavio je da, otkako su Rusiji zbog, kako je naziva, "specijalne vojne operacije" u Ukrajini, uvedene sankcije, trgovinu i naftu preusmjeravaju u članice skupine BRICS.

Kineski uvoz ruske nafte porastao je u svibnju 55 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, dosegnuvši rekordnu razinu.

Indija je pak osigurala sigurnosne certifikate za brodove podružnice ruske logističke tvrtke Sovcomflot u Dubaiju, osiguravši time dopremu nafte svojim, ali i rafinerijama u drugim zemljama, saznao je Reuters. Zapadne kompanije više Sofcomflotu ne izdaju potvrde zbog sankcija.

"Tržište je okovao strah od recesije, ali raspoloženje se ipak promijenilo, nije nabujao pesimizam, već je oslabio optimizam", objašnjava Norbert Rucker iz švicarske banke Julius Baer.

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je u međuvremenu Kongres da na tri mjeseca obustavi naplatu trošarina na benzin na saveznoj razini kako bi se obuzdale cijene benzina u maloprodaji i ublažio pritisak na kućni budžet Amerikanaca tokom ljeta.

Vlada u Washingtonu izvijestila je da će tjedno izvješće o zalihama, koje je trebalo biti objavljeno tokom dana, odgoditi za idući tjedan, a možda i kasnije, zbog "problema u sustavu".

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je jutros da je barel referentne košarice njezine nafte u srijedu stajao 111 dolara, što znači da je bio jeftiniji 4,97 dolara nego prethodnog dana trgovanja.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
OIE
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
KOPER - Luka Koper će sljedećih godina u elektrifikaciju uložiti više od 100 milijuna eura, najavljeno je na današnjem otvorenju solarne elektrane na krovovima skladišta generalnih tereta.
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
PLINOVOD
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
NEUM - Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno, upozorio je ambasador SAD u BiH Michael Murphy na Energetskom samitu 2024 koji se oržava u Neumu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE