GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte iznad 59 dolara

Cijene nafte iznad 59 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.01.2020 / 17:38
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u utorak na međunarodnim tržištima iznad razine 59 dolara, balansirajući između zabrinutosti zbog više od 100 smrtnih slučajeva u Kini povezanih sa zarazom korona virusom i signala proizvođača da bi mogli dodatno ograničiti opskrbu.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 59,12 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 53,21 dolar.

Pozornost javnosti usmjerena je na epidemiju korona virusa u Kini, koja je do danas odnijela više od 100 ljudskih života. Virus je detektiran i u desetak drugih zemalja pa su mnoge, uključujući Sjedinjene Države, upozorile građane da ne putuju u Kinu.

Japan, jedan od vodećih kupaca nafte u svijetu, upozorio je da virus predstalja prijetnju njegovom gospodarstvu, što je potaknulo ulagače na kupnju imovine koju smatraju sigurnom, poput američkih državnih obveznica i zlata.

Ulagači u naftu strahuju da bi epidemija mogla prigušiti potražnju za sirovom naftom i derivatima u uvjetima obilne opskrbe.

U Aziji su cijene kerozina i zarada rafinerija na prodaji tog derivata potonule na najnižu razinu u više od dvije i pol godine. Analitičari su stoga snizili procjene ovogodišnje potražnje za kerozinom ali i sirovom naftom općenito.

"Bude li zračni putnički promet u Kini prepolovljen u prvom tromjesečju 2020., to će vjerojatno rezultirati padom kineske potražnje za kerozinom za 300 tisuća barela dnevno", napisali su u bilješci klijentima analitičari britanske banke Barclays.

Saudijska Arabija pokušala je u ponedjeljak stišati nervozu na tržištima, pozivajući na oprez u kontekstu sumornih prognoza o utjecaju virusa na globalno gospodarstvo i potražnju za naftom.

U Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odlučili su ipak razmotriti eventualne dodatne mjere, uključujući produljenje važećeg sporazuma o ograničenju opskrbe minimalno do lipnja, u slučaju da virus značajnije smanji kinesku potražnju, kazali su izvori u naftnom kartelu.

Potporu cijenama pruža i poremećaj u opskrbi iz Libije, čija je proizvodnja smanjena gotovo 75 posto, kliznuvši ispod razine od 300 tisuća barela dnevno, zbog dugotrajne blokade naftne infrastrukture.

"Proizvođači nafte spremni su nešto poduzeti a to znači da je silazni trend cijena vjerojatno blizu najniže točke, zar ne? Posebno ako uzmemo u obzir činjenicu da još nema naznaka normalizacije stanja u Libiji. Nafne luke i dalje su blokirane, spremnici su puni a proizvodnja tone... To je još jedan snažan argument u prilog ocjeni da cijene više ne bi trebale padati", komentira Tamas Varga iz PVM-a.

Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 61,98 dolara, što znači da je bila 54 centa niža nego prethodnog dana trgovanja.

Tagovi: cijene nafte, barel nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE