GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte iznad 82 dolara, trgovci rezerve smatraju kratkoročnim rješenjem

Cijene nafte iznad 82 dolara, trgovci rezerve smatraju kratkoročnim rješenjem
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.11.2021 / 16:20
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 82 dolara, poduprte ocjenom investitora da puštanje u promet nafte iz strateških rezervi koje predvodi SAD-a ne može na dulji rok riješiti problem nedovoljne opskrbe.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 82,25 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u plusu 2,16 dolara.

Značajnijih promjena u cijeni nije danas bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 78,55 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 1,75 dolara.

Sjedinjene Države najavile su u utorak da će na tržište plasirati milijune barela nafte iz strateških rezervi u koordinaciji s Kinom, Indijom, Južnom Korejom, Japanom i Britanijom kako bi zakočile rast cijna nakon što su vodeći proizvođači otklonili pozive da povećaju opskrbu.

Washington je najavio 50 milijuna barela nafte, Indija pet milijuna barela, Japan, "nekoliko stotina tisuća kilolitara", Južna Koreja još nije navela koliko će barela ponuditi.

Kina je poručila da će prodaju nafte iz rezervi prilagoditi svojim potrebama i naglasila da razgovara i sa zemljama-potrošačima i sa zemljama-proizvođačima.

Analitičari smatraju da će nafta iz rezervi vjerojatno tek kratkotrajno utjecati na cijene budući da je deficit strukturne prirode i odražava višegodišnja slaba ulaganja, a vremenski se poklopio sa snažnim globalnim oporavkom od pandemije covida 19.

Ističu i da će na tržište iz rezervi vjerojatno stići manje nafte no što se očekivalo.

Koordinirano puštanje u promet nafte iz rezervi moglo bi povećati ponudu sirove nafte za 70 do 80 milijuna barela, a tržište je u cijene uračunalo više od 100 milijuna barela, napisali su analitičari investicijske banke Goldman Sachs.

"U našem cjenovnom modelu takvo bi plasiranje rezervi vrijedilo manje od dva dolara po barelu, znatno manje od osam dolara po barelu koliko su donijele rasprodaje od kraja listopada", navodi banka u bilješci s naslovom "Kap u moru ".

Pozornost se sada preusmjerava na sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), Rusije i njihovih saveznika početkom prosinca, u očekivanju reakcije na koordinirano plasiranje nafte iz rezervi.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je barel referentne košarice nafte njegovih članica u utorak stajao 79,40 dolara, što znači da je poskupio 50 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Tagovi: nafta, Brent nafta, WTI nafta, naftno tržište, OPEC
PROČITAJ I OVO
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
KRŠENJE SANKCIJA
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
ANALIZA - Prihodi od nafte slamka su spasa za iransko i rusko gospodarstvo, ali zapadne sankcije ugrozile su sposobnost obje zemlje da isporučuju naftu i primaju uplate. Kao odgovor, Iran i Rusija su preusmjerili isporuke nafte u Kinu - najvećeg svjetskog uvoznika sirove nafte.
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE