GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte kliznule ispod 61 dolara

Cijene nafte kliznule ispod 61 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.02.2021 / 17:17
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte spustile su se u petak na međunarodnim tržištima ispod razine od 61 dolara nakon što je OPEC snizio procjenu potražnje a Međunarodna agencija za energiju objavila da je tržište još uvijek prekomjerno opskrbljeno.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 34 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 60,80 dolara. Na američkom se tržištu smanjila 39 centi, na 57,85 dolara.

Cijene nafte rasle su proteklih tjedana pod utjecajem smanjene opskrbe iz Organizacije zemalja-izvoznica nafte i njezinih saveznika. Saudijska Arabija odvojeno je obećala da će u veljači i ožujku smanjiti proizvodnju za dodanih milijun barela dnevno.

Raspoloženje na tržištu prigušila je jučer procjena OPEC-a da će se potražnja za naftom u svijetu ove godine oporavljati sporije nego što se mislilo.

Kartel je blago snizio procjenu potražnje u 2021., za 110.000 barela dnevno, na 5,79 milijuna barela dnevno.

OPEC-ova procjena nadovezala se na upozorenje Međunarodne agencije za energiju (IEA) da je opskrba naftom još uvijek veća od potražnje, iako se očekuje da će cijepljenje protiv covida 19 pomoći u oporavku.

Nizozemska banka ABN Amro neznatno je podigla procjenu cijene nafte na londonskom tržištu, na 55 dolara za barel, ali je također upozorila na nepovoljno okruženje za potražnju.

"Generator najsnažnijeg oporavka potražnje mora biti zrakoplovni sektor", ističu bančini analitičari. "Još ne vidimo znakove koji bi upućivali na značajan oporavak u ovoj godini, posebno ne u zrakoplovnom sektoru, dodaju.

Odvojeno je OPEC jutros na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 60,54 dolara, što znači da se nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni radni dan.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Saudi Aramco smanjio dobit u prvom kvartalu
PAD
Saudi Aramco smanjio dobit u prvom kvartalu
RIJAD - Saudijski energetski div Saudi Aramco u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 27,27 milijardi dolara (25,3 milijarde eura), što je 14,5 posto manje nego u istom razdoblju lani.
Italija zabranjuje solarne ploče na poljoprivrednim zemljištima
ZABRANE
Italija zabranjuje solarne ploče na poljoprivrednim zemljištima
RIM - Talijanska vlada usvojila je prijedlog zakona koji zabranjuje postavljanje solarnih ploča na poljoprivrednom zemljištu, izvijestili su ministri, ali signalizira zeleno svjetlo za fotonaponske sustave iznad polja i vinograda.
Cijene nafte rastu drugi uzastopni dan
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte rastu drugi uzastopni dan
LONDON - Cijene nafte danas su blago porasle drugi dan zaredom nakon što najnoviji razvoj događaja u Izraelu i na palestinskim područjima sugerira da nema skorog prekida vatre na vidiku i da će se napetosti u regiji nastaviti.
BP iznevjerio očekivanja u prvom kvartalu
LOŠA GODINA
BP iznevjerio očekivanja u prvom kvartalu
LONDON - BP je u utorak izvijestio o padu dobiti u prvom tromjesečju, s rezultatima ispod očekivanja analitičara usred "znatno slabije" marže u gorivu i nižim cijenama plina i nafte.
LNG na meti povećane potražnje
ENERGENTI
LNG na meti povećane potražnje
LONDON - Europske cijene plina drže se iznad 30 eura po megavat-satu jer trgovci vide povećanu globalnu potražnju za ukapljenim prirodnim plinom (LNG), koji se obično transportira brodovima morem.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE