GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte kliznule prema 119 dolara

Cijene nafte kliznule prema 119 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.06.2022 / 17:42
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte spustile su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 119 dolara nakon vijesti da je SAD dvije europske kompanije odobrio uvoz nafte iz Venezuele kako bi osigurao opskrbu Europe u razdoblju smanjene kupovine ruske nafte.

Na londonskom tržištu cijena barela pala je za 52 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 119,20 dolara. Prošlog petka zaključila je trgovinu u plusu 2,11 dolara.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 54 centa nižoj cijeni, od 118,33 dolara. U petak zaključila je trgovinu u plusu dva dolara.

Trgovci su prošlog tjedna pozorno pratili redovni mjesečni sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika o proizvodnoj politici.

OPEC+ odlučio je u srpnju i kolovozu povećati proizvodnju za 648 tisuća barela dnevno, otprilike 200 tisuća barela više no što je planirano, kako bi se ublažio problem smanjene opskrbe koji je prouzročio pad proizvodnje u Rusiji.

Sve članice OPEC+ sudjelovat će u povećanju, ali analitičari upozoravaju da mnoge nemaju dovoljno kapaciteta dok Rusiju opterećuju sankcije zbog njezine invazije na Ukrajinu..

"Budući da tek šačica članica OPEC+... ima slobodne kapacitete, očekujemo da će proizvodnja OPEC+ biti povećana oko 160.000 barela dnevno u srpnju i 170.000 barela dnevno u kolovozu", izračunali su analitičari JP Morgana.

Nafta je zato poskupila na kraju prošlog tjedna, a u ponedjeljak cijenama je potporu pružila i odluka Saudijske Arabije o podizanju službene prodajne cijene azijskim kupcima u srpnju za 2,10 dolara u odnosu na lipanj.

Na početku ovog tjedna cijene je zakočila informacija da je SAD talijanskom Eniju i španjolskom Repsolu odobrio uvoz manje količine venezuelanske nafte već u srpnju radi naplate duga, reklo je pet izvora.

SAD time želi osigurati opskrbu Europe naftom nakon odluke EU-a o zabrani uvoza ruskih barela koji se dopremaju brodovima.

Zbog vjerskog praznika u Austriji gdje mu je sjedište, OPEC nije jutros objavio koliko je prošlog petka stajao barel referente košarice nafte njegovih članica. U četvrtak stajao je 114,62 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
NOVI ISKORAK
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
ZAGREB - Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić otkrio je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘, da je ta kompanija, u svojoj 50-godišnjoj povijesti, do danas transportirala 265 milijuna tona nafte kroz sustav te da su primili 3.500 tankera.
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
SPREMNICI
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
ZAGREB - Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora, rečeno je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘.
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
NEĆE SE IZJASNITI
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
LJUBLJANA - U slovenskom Petrolu su razočarani odlukom Ustavnog suda Slovenije da se neće izjasniti o ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata kojima je Vlada ograničila marže trgovcima gorivom.
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
ENERGENTI
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
BERLIN - Cijena prirodnog plina u Europi dosegla je najvišu razinu u više od tri mjeseca. Razlog poskupljenja je sukob na Bliskom istoku, javlja njemačka novinska agencija dpa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE