GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte na novim najvišim razinama u više od dvije godine

Cijene nafte na novim najvišim razinama u više od dvije godine
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.06.2021 / 08:04
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i prošloga tjedna, trećega zaredom, pa su dosegnule nove najviše razine u više od dvije godine jer trgovci očekuju da će, zahvaljujući oporavku najvećih svjetskih gospodarstava, potražnja za naftom nastaviti rasti.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 1,1 posto, na 72,69 dolara, novu najvišu razinu od svibnja 2019. godine.

Na američkom je tržištu, pak, cijena barela skočila gotovo 1,9 posto, na 60,91 dolara, najvišu razinu od listopada 2018.

Rast cijena na nove najviše razine u više od dvije godine zahvaljuje se podacima koji pokazuju da se najveća svjetska gospodarstva stabilno oporavljaju od koronakrize.

“Potražnja jača brže nego ponuda, pa će trebati povećati ponudu kako bi se pokrila sva potražnja”, kaže Phil Flynn, analitičar u tvrtki Price Futures Group.

Podršku cijenama pružaju i vijesti o ponovnom otvaranju gospodarstava u Europi, zahvaljujući ubrzanju procesa cijepljenja protiv covida-19.

Analitičari Goldman Sachsa procjenjuju da će cijena barela na londonskom tržištu ovoga ljeta dosegnuti 80 dolara jer ubrzanje procesa cijepljenja potiče gospodarske aktivnosti.

“Cijepljenje u SAD-u i Europi potiče potražnju u isto vrijeme kada OPEC+ ograničava proizvodnju, što podržava cijene”, kaže Andy Lipow iz tvrtke Lipow Oil Associates.

U fokusu trgovaca bila je prošloga tjedna ocjena Međunarodne agencije za energiju (IEA) da će veliki proizvođači morati povećati proizvodnju kako bi podmirili potražnju koja bi se do kraja iduće godine trebala vratiti na pretpandemijsku razinu.

“OPEC+ mora otvoriti slavine kako bi svjetska tržišta nafte bila adekvatno opskrbljena. Ima prostora da u 2022. godini 24 članice (inicijative) OPEC+, predvođene Saudijskom Arabijom i Rusijom, povećaju opskrbu sirove nafte za 1,4 milijuna barela dnevno iznad ciljane razine za razdoblje od srpnja 2021. do ožujka 2022.”, poručila je IEA.

Analitičari, pak, ističu naznake oporavka cestovnog prometa u SAD-u i Europi.

Ohrabruju podaci koji pokazuju da se cestovni promet u Sjevernoj Americi i većem dijelu Europe vraća na pretpandemijsku razinu, ističu u ANZ Researchu.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
KRŠENJE SANKCIJA
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
ANALIZA - Prihodi od nafte slamka su spasa za iransko i rusko gospodarstvo, ali zapadne sankcije ugrozile su sposobnost obje zemlje da isporučuju naftu i primaju uplate. Kao odgovor, Iran i Rusija su preusmjerili isporuke nafte u Kinu - najvećeg svjetskog uvoznika sirove nafte.
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE