GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte najviše od početka 2020.

Cijene nafte najviše od početka 2020.
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.02.2021 / 17:19
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima na 60 dolara, potaknute smanjenom opskrbom iz vodećih proizvođača i nadom da će državni poticaji poduprijeti oporavak gospodarstva od koronakrize, a time i potražnju za naftom.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 69 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 60,03 dolara. Na američkom se tržištu povećala 64 centa, na 57,49 dolara.

Cijene su na oba tržišta na najvišoj razini od siječnja 2020. godine.

"Cijene nafte ponovo su blizu razine na kojoj su bile prije pandemije", konstatira analitičar švicarske banke Julius Baer Norbert Ruecker.

"Potpora izgleda snažna i prevladava mišljenje da će tržište brzo sagorijeti preostali krizni višak i da bi se potražnja u drugoj polovini godine mogla jako približiti ponudi", dodao je Ruecker.

Ponuda se smanjuje dobrim dijelom zahvaljujući opsežnijim saudijskim rezovima. Rijad je obećao da će u veljači i ožujku smanjiti opskrbu za dodatni milijun barela dnevno, povrh ograničenja opskrbe iz ostalih članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih partnera.

Ekonomist OCBC-a Howie Lee rekao je da je najveća svjetska izvoznica Saudijska Arabija prošlog tjedna snažno poduprla tržište, zadržavši cijene za azijske kupce na važećoj razini, unatoč očekivanjima analitičara da će ih blago spustiti.

"Mislim da se nitko ne usuđuje spuštati cijene nakon što Saudijci pošalju takav signal", dodao je Lee.

Tržišta je danas podupro i slabiji dolar u odnosu na većinu valuta, što jača kupovnu moć njihovih imatelja.

Ispitivanje terena u odnosima Washingtona i Teherana prigušuje pak izglede za skori povratak iranske nafte na tržište.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da SAD neće ukinuti sankcije Iranu samo da bi ga se vratili za pregovarački stol. Iranski ajatolah Ali Hamnei poručuje pak da je uvjet za pregovore ukidanje svih američkih sankcija.

Američki se pak proizvođači spremaju povećati proizvodnju, potaknuti višim cijenama nafte. Broj aktivnih bušotinskih postrojenja, prva naznaka buduće proizvodnje, porastao je u prošlome tjednu na najvišu razinu od svibnja, pokazuju podaci Baker Hughesa.

Odvojeno je OPEC jutros na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 58,92 dolara, što znači da je porasla 67 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima iznad 88 dolara budući da su ulagače zabrinuli posustajanje rasta američkog gospodarstva i naznake slabljenja potražnje za gorivom.
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
DOBRE BROJKE
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
ZAGREB - Ina - Industrija nafte u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila 11,9 milijuna eura neto dobiti pripisive vlasnicima društva, nakon godinu dana ranije zabilježenog gubitka od 14,2 milijuna eura, pokazuju u četvrtak objavljeni financijski rezultati te kompanije, a predsjednica Uprave Zsuzsanna Ortutay navodi kako se očekuje da će iduća tromjesečja dodatno ojačati Inine rezultate.
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE