GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte najviše u 13 mjeseci zbog smanjenja ponude i slabljenje dolara

Cijene nafte najviše u 13 mjeseci zbog smanjenja ponude i slabljenje dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.02.2021 / 16:38
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima sedmi radni dan zaredom, na najvišu razinu od kraja siječnja 2020. godine, zahvaljujući smanjenju ponude velikih proizvođača i optimizmu na valu oporavka potražnje.

Na londonskom tržištu cijena barela porasla je za 41 cent u odnosu na prethodno zatvaranje, na 60,97 dolara. Na američkom tržištu povećala se za 28 centi, na 58,25 dolara.

"Najnoviji skok cijena pripisujemo prije svega faktorima s financijskog tržišta, poput znatnog optimizma investitora i ponovnog slabljenja američkog dolara, pa očekujemo korekciju cijena", naveli su analitičari Commerzbanka u svojoj bilješci.

Dolar je pao za 0,4 posto u odnosu na košaricu valuta, čime robe izražene u dolarima postaju privlačnije za imatelje drugih valuta.

Najveća izvoznica - Saudijska Arabija, smanjila je ponudu u veljači i ožujku, uz prisutne rezove članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihovih saveznika, što je potaknulo procjene deficita u opskrbi u ovoj godini.

Osim toga, proizvodnja libijske nafte je pala na 1,04 milijuna barela dnevno, u odnosu na 1,3 milijuna barela krajem prošle godine, zbog trajnog prosvjeda čuvara naftnih postrojenja, izvijestio je u ponedjeljak libijski izvor.

Kao naznaka ne tako hitrog povratka iranskih barela na tržište, izgleda da su Teheran i Washington zapeli na mrtvoj točki zbog rezolucije o sankcijama protiv te članice OPEC-a.

Investitori također polažu nade u oporavak potražnje potaknut procjepljivanjem svjetske populacije, dok je slab dolar povećao cijenu roba.

Investitori će pozorno pratiti američke podatke o zalihama u prošlome tjednu koje će kasnije tijekom dana objaviti Američki institut za naftu, a sutra će biti objavljeni službeni podaci američke vlade.

Odvojeno je OPEC jutros na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 59,58 dolara, što znači da je porasla 66 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
OIE
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
KOPER - Luka Koper će sljedećih godina u elektrifikaciju uložiti više od 100 milijuna eura, najavljeno je na današnjem otvorenju solarne elektrane na krovovima skladišta generalnih tereta.
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
PLINOVOD
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
NEUM - Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno, upozorio je ambasador SAD u BiH Michael Murphy na Energetskom samitu 2024 koji se oržava u Neumu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE