GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte pale ispod 48 dolara, trgovci čekaju ishod sastanka vodećih proizvođača

Cijene nafte pale ispod 48 dolara, trgovci čekaju ishod sastanka vodećih proizvođača
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.11.2020 / 17:26
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod 48 dolara pod pritiskom sumnje da vodeći proizvođači možda ipak neće produljitu sporazum o ograničenju opskrbe i na iduću godinu.

Na londonskom je tržištu cijena barela u ugovorima s rokovima isporuke u siječnju pala 69 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 47,49 dolara. Aktivnije se trgovalo ugovorima s rokovima isporuke u veljači u kojima su bile niže 65 centi i iznosile su 47,60 dolara.

Na američkom se tržištu barelom u ugovorima za isporuke u siječnju trgovalo po 53 centa nižoj cijeni, od 45,00 dolara.

Trgovce je zabrinuo neuspjeh neslužbenih razgovora predstavnika Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihovih saveznika o proizvodnoj politici, uoči službenog dvodnevnog sastanka koji će biti održan danas i sutra.

"Prošlotjednom optimizmu jutros je zadan udarac i svi sada čekaju rezultate pregovora OPEC+", rekao je Tamas Varga iz PVM-a, komentirajući neuspjeh uvodnih pregovora.

"Neke će države članice biti teško uvjeriti da moraju nastaviti s discipliniranom proizvodnjom, pri čemu bi neočekivana svađa naštetila proizvođačima kroz posljedice u vidu cijena, a dovela bi u pitanje i smisao OPEC-ova saveza“, dodao je Varga.

OPEC i njegovi partneri na čelu s Rusijom razmotrit će mogućnost produljenja sadašnjih ograničenja za tri do četiri mjeseca a alternativno bi rješenje bilo postupno povećanje proizvodnje nakon siječnja, saznaje se iz izvora bliskih OPEC+.

OPEC+ bi prema važećem sporazumu u siječnju trebao ublažiti rezove sa sadašnjih 7,7 milijuna na 5,7 milijuna barela dnevno.

Potražnja za gorivom oporavila se u Aziji, ali ne i u Europi i Sjevernoj i Južnoj Americi, pa se OPEC+ suočava s "izazovnom odlukom - ponovo povećati ponudu na tržištu ili odgoditi tu odluku", objašnjava Hussein Sayed iz FXTM-a.

Analitičari Goldman Sachsa procjenjuju u bilješci da rast broja slučajeva Covida 19 zimi neće spriječiti rebalans na tržištu nafte koji je omogućio napredak u razvoju cjepiva i procjenjuju da će cijena barela u 2021. na londonskom tržištu porasti na 65 dolara.

Anketiranih 40 ekonomista i analitičara u Reutersovom istraživanju predviđa da će u prosjeku iznositi 49,35 dolara po barelu.

Optimistične procjene uglavnom se temelje na nadi da će obećavajuća cjepiva potaknuti oporavak gospodarstva i povećati potražnju za gorivima.

Danas je izglede za potražnju podupro podatak da su aktivnosti u kineskoj industriji u studenome porasle najsnažnije u više od tri godine.

Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela sirove nafte iz košarice njegovih članica u petak iznosila 46,79 dolara, što znači da je ojačala 13 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
NOVI ISKORAK
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
ZAGREB - Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić otkrio je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘, da je ta kompanija, u svojoj 50-godišnjoj povijesti, do danas transportirala 265 milijuna tona nafte kroz sustav te da su primili 3.500 tankera.
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
SPREMNICI
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
ZAGREB - Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora, rečeno je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘.
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
NEĆE SE IZJASNITI
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
LJUBLJANA - U slovenskom Petrolu su razočarani odlukom Ustavnog suda Slovenije da se neće izjasniti o ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata kojima je Vlada ograničila marže trgovcima gorivom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE