GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte pale ispod 63 dolara, trgovci preusmjerili fokus na opskrbu

Cijene nafte pale ispod 63 dolara, trgovci preusmjerili fokus na opskrbu
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.04.2021 / 17:08
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod razine od 63 dolara budući da su se trgovci preusmjerili na najavljenu veću opskrbu glavnih proizvođača u uvjetima neizvjesnog tempa oporavka potražnje od koronamjera.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 32 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 62,88 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 17 centi nižoj cijeni od 59,43 dolara.

Trgovci su se danas preusmjerili na odluku Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika da povećaju opskrbu za dva milijuna barela dnevno u razdoblju između svibnja i srpnja.

OPEC+ trenutno smanjuje opskrbu za nešto više od sedam milijuna barela dnevno, a početkom mjeseca odlučio je ublažiti rezove u očekivanju oporavka potražnje paralelno cijepljenju protiv covida 19 i postupnom ublažavanju ograničenja kretanja.

Analitičari očekuju da će globalne zalihe nafte nastaviti padati i prognoziraju ubrzanje potražnje za gorivom u drugoj polovini godine kada oporavak svjetskog gospodarstva uhvati zamah.

"Zalihe se naveliko prazne, što znači da je proces prilagodbe već počeo", rekao je Virendra Chauhan iz Energy Aspectsa.

Optimizam prigušuje obnovljeno zatvaranje u pojedinim dijelovima svijeta a potražnju bi mogli ugroziti i problemi sa cijepljenjem.

"Tržište nafte trenutno čeka, trgovci prate tempo cijepljenja kako bi procijenili kada će nastupiti sljedeća faza oporavka potražnje, a prate i nuklearne pregovore u Beču kako bi odgonetnuli kada bi se na tržište mogli vratiti iranski bareli", tumači analitičar UBS-a Giovanni Staunovo .

Kineski i ruski izaslanici priopćili su u petak da je postignut napredak u nastojanjima da se Iran i SAD vrate u nuklearni sporazum iz 2015. godine i da će se sve strane ponovno sastati sljedeći tjedan.

"Bude li u narednim tjednima utvrđen konkretan okvir (dogovora), na tržištu će se vjerojatno u drugoj polovini 2021. godine pojaviti značajne količine iranske nafte", rekla je Helima Croft iz RBC Capitala.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u četvrtak iznosila 61,22 dolara, što znači da je porasla 54 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
NOVI ISKORAK
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
ZAGREB - Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić otkrio je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘, da je ta kompanija, u svojoj 50-godišnjoj povijesti, do danas transportirala 265 milijuna tona nafte kroz sustav te da su primili 3.500 tankera.
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
SPREMNICI
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
ZAGREB - Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora, rečeno je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘.
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
NEĆE SE IZJASNITI
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
LJUBLJANA - U slovenskom Petrolu su razočarani odlukom Ustavnog suda Slovenije da se neće izjasniti o ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata kojima je Vlada ograničila marže trgovcima gorivom.
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
ENERGENTI
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
BERLIN - Cijena prirodnog plina u Europi dosegla je najvišu razinu u više od tri mjeseca. Razlog poskupljenja je sukob na Bliskom istoku, javlja njemačka novinska agencija dpa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE