GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte pale ispod 65 dolara, u fokusu ponovo potražnja

Cijene nafte pale ispod 65 dolara, u fokusu ponovo potražnja
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.04.2021 / 16:58
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 65 dolara zbog zabrinutosti za oporavak potražnje, koju su potpirili neočekivani rast američkih zaliha i skok broja novozaraženih covidom 19 u Indiji i Japanu.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 44 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 64,88 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 1,25 dolara.

Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 38 centi nižoj cijeni, od 60,97 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 1,32 dolara.

Trgovce je jučer uznemirio podatak američke vlade da su zalihe sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu porasle za 594 tisuće barela. Analitičari su očekivali da će izvješće pokazati njihov pad za tri milijuna barela, prema Reutersovom istraživanju.

"Neočekivani i visoki rast zaliha u SAD-u potaknuo je zabrinutost zbog slabe potražnje", rekao je Satoru Yoshida iz Rakuten Securitiesa.

Na tržištu sa strepnjom prate i nagli rast broja zaraženih covidom 19 u Indiji, trećem potrošaču nafte u svijetu. Indija je danas izvijestila da je zabilježila najveći rast broja novozaraženih u svijetu od početka pandemije, ukupno 314.835 novih slučajeva.

Japan, četvrti uvoznik nafte u svijetu, sprema se pak najaviti treći val zaključavanja u Tokiju i tri zapadne prefekture, izvijestili su mediji.

"Raspoloženje na tržištu pomutila je činjenica da se pandemija covida 19 u Indiji i Japanu ponovno širi velikom brzinom, unatoč nadi da će cijepljenje poboljšati situaciju sa zarazom", rekao je Tamas Varga iz PVM Oil Associatesa.

"Priča nam je poznata, bolji izgledi za odnos ponude i potražnje za naftom u drugoj polovini godine nadmeću se sa sumornom stvarnošću", objašnjava Varga.

Sklonost spuštanju cijena potiče i napredak u razgovorima Irana i svjetskih sila o oživljavanju sporazuma o iranskom nuklearnom programu iz 2015., napominje on. Dogovor bi mogao rezultirati skokom iranskog izvoza i povećanjem prekomjerne ponude, dodaje Reuters.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros na svojoj internetskoj stranici priopćila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u srijedu iznosila 64,02 dolara, što znači da se pala 1,34 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 87 dolara, odražavajući prigušene bojazni da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku i najavljene nove američke sankcija na iranski izvoz mogli ugroziti opskrbu.
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
GORIVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
WASHINGTON - Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrit će i ovog ljeta prodaju mješavina benzina s visokim udjelom etanola kako bi ublažila potencijalne poremećaje u opskrbi zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, pokazao je interni dokument.
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
INTERES
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
BANJA LUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjoj Luci sa zamjenikom generalnog direktora Zarubežnjefta Igorom Šcelkunovim.
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE