GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte pale ispod 66 dolara, trgovce zabrinulo širenje korone u Indiji

Cijene nafte pale ispod 66 dolara, trgovce zabrinulo širenje korone u Indiji
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.04.2021 / 17:08
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 66 dolara od pritiskom zabrinutosti da će nagli rast broja zaraženih covidom 19 u Indiji smanjiti potražnju za gorivom u trećom po veličini uvozniku nafte u svijetu.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala za 1,14 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 65,43 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,28 dolara nižoj cijeni, od 61,39 dolara.

"Nervozna strahovanja za potražnju ponovo su se jučer našla u središtu pozornosti zbog naglog rasta broja zaraženih koronavirusom. Nigdje to nije tako očigledno kao u Indiji", istaknuli su analitičari PVM-a.

Indija, treći po veličini uvoznik i potrošač nafte u svijetu, ponovo je u srijedu izvijestila o rekordnom povećanju broja smrtnih slučajeva od posljedica zaraze covidom 19, navodi Reuters.

Cijene su se našle pod pritiskom i nakon što je izvješće Američkog instituta za naftu (API) pokazalo blagi rast američkih zaliha sirove nafte u prošlome tjednu, za 436 tisuća barela, prema navodima dva izvora. Porasle su zalihe derivata, tvrde.

Opskrba bi pak mogla porasti s obzirom na napredak u pregovorima Irana i skupine svjetskih sila o spašavanju sporazuma o iranskom nuklearnom programu iz 2015. godine, koje bi moglo rezultirati ukidanjem američkih sankcija i povratkom veće količine iranske nafte na tržište.

Veliki trgovci naftom očekuju ipak rast cijena u sljedećim mjesecima paralelno cijepljenju protiv covida 19, pa spremaju dizel i kerozin na novoizgrađene supertankere u Aziji i Africi, napominje Reuters.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros na svojoj internetskoj stranici priopćila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u utorak iznosila 65,36 dolara, što znači da se povećala 26 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
OIE
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
KOPER - Luka Koper će sljedećih godina u elektrifikaciju uložiti više od 100 milijuna eura, najavljeno je na današnjem otvorenju solarne elektrane na krovovima skladišta generalnih tereta.
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
PLINOVOD
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
NEUM - Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno, upozorio je ambasador SAD u BiH Michael Murphy na Energetskom samitu 2024 koji se oržava u Neumu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE