GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte pale ispod 70 dolara

Cijene nafte pale ispod 70 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.08.2021 / 17:45
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 70 dolara nakon što je SAD pozvao vodeće proizvođače da povećaju proizvodnju, upozoravajući da bi nedovoljna ponuda mogla ugroziti oporavak globalnog gospodarstva.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 75 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 69,88 dolara. Jučer je zaključila zatvaranje u plusu 1,59 dolara.

Na američkom tržištu barel je danas pojeftinio 81 cent i njime se trgovalo po 67,48 dolara. Jučer je u vrijeme zatvaranja tržišta bio u plusu 1,81 dolar.

Tržišta su jučer poduprli podaci iz naftne industrije, koji su pokazali pad zaliha sirove nafte i bezina u SAD-u u prošlom tjednu.

Dodatnu potporu pružilo je i izvješće američkog ministarstva energetike koje je istaknulo da je potrošnja benzina porasla u ovoj godini zahvaljujući ubrzanom zapošljavanju i poboljšanoj mobilnosti.

Podigli su procjenu potrošnje benzina u ovoj godini, s prosječnih osam na 8,8 milijuna barela dnevno, napomenuvši ipak da bi se i ove i iduće godine trebao zadržati ispod razine iz pretpandemijske 2019. godine budući da sve više ljudi radi od kuće.

Upozorili su i da broj zaraženih i hospitaliziranih građana ponovo raste.

Danas je pozornost trgovaca zaokupilo priopćenje Bijele kuće o pozivu Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinim partnerima da povećaju proizvodnju nafte budući da bi nedostatna ponuda ugrozila oporavak svjetskog gospodarstva od koronakrize.

OPEC+ smanjio je prošle godine proizvodnju za 10 milijuna barela dnevno kako bi je prilagodio urušenoj potražnji u pandemiji. Ove godine počeli su je postupno povećavati kako bi pratili oporavak gospodarstva i potražnje paralelno cijepljenju i ublažavanju koronaograničenja.

Trenutno je smanjuju za oko 5,8 milijuna barela dnevno, a do kraja godine trebali bi je povećavati za 400 tisuća barela mjesečno.

"(Sadašnje) povećanje proizvodnje jednostavno nije dovoljno u iznimno važnom trenutku za globalni oporavak", naglasio je u priopćenju Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

OPEC+ sastat će se 1. rujna kako bi ponovo razmotrio proizvodnu politiku.

Odvojeno je OPEC danas izvijestio da je cijena barela referentne košarice njegovih članica u utorak iznosila 70,13 dolara, što znači da je pala 53 centa u odnosu na prethodni radni dan.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
Studija: Njemačka i EU riskiraju da iznevjere svoje ciljeve vezane uz čisti vodik
RIZICI
Studija: Njemačka i EU riskiraju da iznevjere svoje ciljeve vezane uz čisti vodik
BERLIN - Čisti vodik kao izvor energije neophodan je za postizanje globalnih klimatskih ciljeva, ali Njemačka i Europska unija su u opasnosti da promaše svoje ciljeve vezane uz vodik, pokazala je studija objavljena u ponedjeljak.
Cijene nafte pale na skoro 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na skoro 86 dolara
LONDON - Cijene nafte spustile su se danas na međunarodnim tržištima nadomak 86 dolara budući da je zabrinutost za potražnju u uvjetima visokih troškova zaduživanja prevagnula nad bojaznima da bi napetosti na Bliskom istoku mogle ugroziti opskrbu.
Portugalska Galp Energia potvrdila veliko nalazište nafte kod Namibije
NALAZIŠTE
Portugalska Galp Energia potvrdila veliko nalazište nafte kod Namibije
LISABON - Portugalska naftna kompanija Galp Energia objavila je da je završila prvu fazu istraživanja u polju Mopane uz obalu Namibije, procijenivši da možda sadrži 10 milijardi barela nafte.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE