GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte pale ispod 71 dolara

Cijene nafte pale ispod 71 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.11.2021 / 18:37
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima ispod 71 dolara nakon što je šef Moderne doveo u pitanje učinkovitost cjepiva u suzbijanju nove varijante covida 19, prestrašivši trgovce i potaknuvši zabrinutost za potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela potonula 2,76 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 70,68 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 2,86 dolara nižoj cijeni, od 67 dolara.

Trgovci su se danas fokusirali na izjavu čelnika proizvođača lijekova Moderna za Financial Times da cjepiva protiv covida 19 vjerojatno neće biti jednako učinkovita protiv varijante omikron kao što su bila protiv varijante delta.

Cijene nafte u petak su potonule čak oko 12 posto, usporedno s padom na drugim tržištima, uslijed zabrinutosti da će jako mutirani omikron potaknuti nove blokade i smanjiti globalnu potražnju za naftom. Još uvijek nije jasno koliko je opasna nova varijanta.

Nova varijanta utječe na gospodarstvo u prvom redu kroz strah i reakciju politike, tumači u bilješci analitičar UBS-a Paul Donovan.

"Strah utječe na putovanja. Neke zemlje uvode prave zabrane, ali problem je i u strahu ljudi da će negdje zaglaviti pa mijenjaju planove o putovanjima", dodaje Donovan.

Na tržištu očekuju i govor predsjednika američke središnje banke Feda Jeroma Powella u Kongresu, koji bi, prema pripremljenom tekstu, trebao upozoriti da bi nova varijanta koronavirusa mogla ugroziti oporavak gospodarstva od koronakrize.

Slabije gospodarstvo značilo bi i slabiju potražnju za naftom, a u takvim bi uvjetima Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihovi saveznici mogli odgoditi planirano povećanje proizvodnje u siječnju za 400 tisuća barela dnevno.

"Mislimo da će u skupini, s obzirom na novu varijantu omikron i na puštanje u promet nafte iz rezervi u vodećim potrošačima, prevagnuti sklonost stanci u povećanju proizvodnje", istaknuo je u bilješci analitičar Commonwealth Banka Vivek Dhar.

"Nakon plasmana globalnih strateških rezervi i najave desetka zemalja o ograničenju putovanja... OPEC i njegovi saveznici lako će opravdati pauzu u povećanju proizvodnje ili čak njezino smanjenje", slaže se analitičar OANDA-e Edward Moya u bilješci.

OPEC+ trebao bi se sastati 2. prosinca.

Odvojeno je OPEC danas na svojim internetskim stranicama objavio da je barel referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak stajao 74,20 dolara, što znači da je bio 1,70 dolara jeftiniji nego dan ranije.

Tagovi: nafta, Brent nafta, WTI nafta, naftno tržište, OPEC
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE