GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte pale ispod 76 dolara nakon dogovora Saudijske Arabije i UAE

Cijene nafte pale ispod 76 dolara nakon dogovora Saudijske Arabije i UAE
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.07.2021 / 16:02
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 76 dolara nakon objave informacije da su vodeći proizvođači postigli kompromis o sporazumu o opskrbi koji će Ujedinjenim Arapskim Emiratima omogućiti povećanje proizvodnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 57 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 75,92 dolara. U gotovo istom je iznosu barel pojeftinio i na američkom tržištu, gdje se njime trgovalo po 74,67 dolara.

Trgovci su se danas fokusirali na tvrdnje izvora da su Saudijska Arabija i UAE postigli kompromis koji će Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupini neovisnih proizvođača omogućiti da produlje sporazum o ograničenju opskrbe do kraja iduće godine.

Nesuglasice između dvije zemlje dovele su prošlog tjedna do kolapsa pregovora o postupnom povećanju proizvodnje paralelno oporavku globalne potražnje od pandemije koronavirusa.

UAE se protivio produljenju sporazuma do kraja 2022., tražeći ujedno višu osnovicu za povećanje proizvodnje, a prema kompromisnom rješenju povećat će na 3,65 milijuna barela dnevno nakon isteka važećeg sporazuma u travnju iduće godine, rekao je izvor.

Dodatni pritisak na cijene stvorio je podatak o padu kineskog uvoza sirove nafte u prvoj polovini godine za tri posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem, prvi puta od 2013. godine, zbog iskorištenih uvoznih kvota, održavanja rafinerija i rasta cijena.

"Uvoz je smanjen zato što je rast cijena nafte nagrizao profitne marže rafinerija", naveli su u bilješci analitiari Eurasia Groupa.

Značajniji pad cijena zakočio je pak pad zaliha nafte i benzina u SAD-u u prošlom tjednu, prema podacima koje su objavila dva tržišna izvora, pozivajući se na izvješće Američkog instituta za naftu (API). Zalihe sirove nafte pale su za 4,1 milijun barela, naveli su izvori.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) procjenjuje da bi se uskladištene zalihe u svijetu trebale smanjiti u trećem tromjesečju najsnažnije u najmanje deset godina, na što je ukazao već lipanjski pad zaliha u SAD-u, Europi i Japanu.

Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u utorak iznosila 75,13 dolara, što znači da je porasla 79 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Tagovi: nafta, naftno tržište, barel nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Saudi Aramco smanjio dobit u prvom kvartalu
PAD
Saudi Aramco smanjio dobit u prvom kvartalu
RIJAD - Saudijski energetski div Saudi Aramco u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 27,27 milijardi dolara (25,3 milijarde eura), što je 14,5 posto manje nego u istom razdoblju lani.
Italija zabranjuje solarne ploče na poljoprivrednim zemljištima
ZABRANE
Italija zabranjuje solarne ploče na poljoprivrednim zemljištima
RIM - Talijanska vlada usvojila je prijedlog zakona koji zabranjuje postavljanje solarnih ploča na poljoprivrednom zemljištu, izvijestili su ministri, ali signalizira zeleno svjetlo za fotonaponske sustave iznad polja i vinograda.
Cijene nafte rastu drugi uzastopni dan
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte rastu drugi uzastopni dan
LONDON - Cijene nafte danas su blago porasle drugi dan zaredom nakon što najnoviji razvoj događaja u Izraelu i na palestinskim područjima sugerira da nema skorog prekida vatre na vidiku i da će se napetosti u regiji nastaviti.
BP iznevjerio očekivanja u prvom kvartalu
LOŠA GODINA
BP iznevjerio očekivanja u prvom kvartalu
LONDON - BP je u utorak izvijestio o padu dobiti u prvom tromjesečju, s rezultatima ispod očekivanja analitičara usred "znatno slabije" marže u gorivu i nižim cijenama plina i nafte.
LNG na meti povećane potražnje
ENERGENTI
LNG na meti povećane potražnje
LONDON - Europske cijene plina drže se iznad 30 eura po megavat-satu jer trgovci vide povećanu globalnu potražnju za ukapljenim prirodnim plinom (LNG), koji se obično transportira brodovima morem.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE