GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte pale ispod 77 dolara

Cijene nafte pale ispod 77 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.01.2024 / 17:15
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 77 dolara budući da su trgovce zabrinuli podaci iz Kine i signali američke središnje banke o kamatnim stopama, potaknuvši strahovanja za potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 1,38 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 76,91 dolar. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,35 dolara nižoj cijeni, od 71,05 dolara.

U fokusu je trgovaca u srijedu bio neujednačeni oporavak kineskog gospodarstva u 2023. godini, nakon ukidanja pandemijskih ograničenja na kraju 2022.

Aktivnost je u drugom gospodarstvu svijeta na kraju 2023. porasla za 5,2 posto na godišnjoj razini. U trećem tromjesečju porasla je za 4,5 posto, u drugom za 6,3 posto, a na početku godine za 4,9 posto. U cijeloj godini uvećana je za 5,2 posto, u skladu sa ciljem Pekinga.

Anaitičari smatraju da podaci dovode pod znak pitanja prognoze da će kineska potražnja biti svjetski motor u 2024.

Kineski ekonomski podaci "ne dokidaju nepovoljne trendove za naftnu potražnju, kineski izgledi za 2024. i 2025. i dalje su sumorni", rekla je Priyanka Sachdeva iz Phillip Nove.

"(Naftna) industrija podupirala je predodžbu da je, unatoč neravnomjernom oporavku, kineska naftna potražnja otporna i da će vjerojatno u 2024. godini dosegnuti rekordne razine", podsjetila je Sachdeva.

Prerada kineskih rafinerija porasla je u 2023. za 9,3 posto i dosegnula rekordnu razinu, signalizirajući povećanu potražnju, ali neki analitičari očekivali su još snažniji rast.

Kočnica cijenama bio je u srijedu i dolar koji se u srijedu zadržao blizu najviše razine u mjesec dana nakon što su izjave dužnosnika američke središnje banke prigušile očekivanja o agresivnom snižavanju kamatnih stopa. Jači dolar smanjuje potražnju za naftom jer nagriza kupovnu moć kupaca s drugim valutama.

"Više kamatne stope mogu rezultirati slabijim izgledima za potražnju za naftom jer gospodarska aktivnost u okruženju visokih kamatnih stopa obično usporava pa su cijene nafte ranjive", rekala je Sachdeva.

Kriza u Crvenom moru pala je u drugi plan, unatoč novim udarima SAD-a na ciljeve u Jemenu zbog raketnog napada jemenskih naoružanih skupina na grčki brod.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je u utorak cijena barela košarice nafte njezinih članica bila gotovo nepromijenjena i iznosila je 79,16 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Oštar tjedni pad cijena nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Oštar tjedni pad cijena nafte
LONDON - Cijene nafte prošloga tjedna su pale oko 7 posto jer trgovce zabrinjava usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava zbog čega slabi i potražnja za 'crnim zlatom'.
Rusiji prijeti nestašica benzina
UKRAJINSKI NAPADI
Rusiji prijeti nestašica benzina
MOSKVA - Val napada ukrajinskih bespilotnih letjelica na naftne rafinerije duboko u Rusiji natjerao je Kremlj da se bori za obranu vlastitog teritorija dok istovremeno vodi rat sa svojim susjedom, izvještava Politico.
Od utorka blago pojeftinjenje goriva
CIJENE GORIVA
Od utorka blago pojeftinjenje goriva
ZAGREB - Od utorka nas očekuje blago smanjenje cijena goriva.
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima ispod 84 dolara budući da je posustalo zapošljavanje u SAD-u raspirilo zabrinutost za potražnju, neutraliziravši signale vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine.
Pad cijena plina srezao prihode i dobit PPD-a
LOŠA GODINA
Pad cijena plina srezao prihode i dobit PPD-a
ZAGREB - Prvo plinarsko društvo (PPD), najveći hrvatski uvoznik plina u vlasništvu Pavla Vujnovca, u prošloj je godini pretrpio značajan pad prihoda uslijed pada cijena plina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE