GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte pale ispod 81 dolara, trgovce brinu prosvjedi u Kini

Cijene nafte pale ispod 81 dolara, trgovce brinu prosvjedi u Kini
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.11.2022 / 16:40
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod 81 dolara pod pritiskom vala prodaja koji su pokrenuli zabrinutost za potražnju u Kini i ulični prosvjedi protiv mjera suzbijanja covida 19.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 2,67 dolara nego u vrijeme zatvaranja trgovine na kraju prošlog tjedna i iznosila je 80,96 dolara. Prošli petak zaključila je trgovinu u minusu 1,71 dolar.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 2,09 dolara nižoj cijeni, od 74,19 dolara. U petak zaključio je trgovinu u minusu 1,66 dolara.

Tržišta već tjednima strahuju za potražnju u Kini zbog novog vala covida 19 koji je potaknuo vlasti brojnih gradova da ponovo ograniče kretanje građana i propišu masovno testiranje ili čak zatvaranje čitavih četvrti.

"Uz sve izraženija strahovanja od slabljenja potražnje u Kini s obzirom na rast broja zaraženih covidom 19, prodaju (nafte) potaknula je i politička neizvjesnost stvorena rijetkim primjerom prosvjeda u Šangaju zbog strogih vladinih restrikcija", tumači Hiroyuki Kikukawa iz Nissana.

Kina je ostala vjerna politici predsjednika Xi Jinpinga o nultoj toleranciji prema covidu 19, unatoč tome što je veći dio svijeta uglavnom ukinuo ograničenja.

Stotine prosvjednika sukobile su se u nedjelju u Šangaju s policijom, a prosvjedi protiv ograničenja proširili se i na druge gradove.

U međuvremenu grupa sedam najrazvijenijih zemalja svijeta G7 i diplomati EU-a razgovaraju o ograničenju cijene ruske nafte na 65 do 70 dolara kako bi Moskvi ograničili prihode za financiranje vojne ofenzive u Ukrajini i istodobno izbjegli poremećaje na globalnim tržištima.

Vlade EU-a još se ne uspijevaju dogovoriti o limitu, a utjecaj njihove odluke mogao bi biti ograničen, nagađaju analitičari.

"Razgovori o cjenovnom limitu bit će nastavljeni, ali čini se da on neće biti strog kao što se prvotno mislilo, moglo bi se reći da će biti toliko blag da će gotovo izgubiti smisao", rekao je Craig Erlam iz OANDA-e.

"Tako je, primjerice, prijetnja ruskoj proizvodnji gornjom cjenovnom granicom od 70 dolara minimalna, budući da se već prodaje oko te razine", dodao je.

Cijene bi trebale biti ograničene od 5. prosinca, kada na snagu stupa EU-ov embargo na rusku naftu.

Tržišta će pozorno pratiti i sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika, uključujući Rusiju, koji će 4. prosinca razgovarati o proizvodnoj politici. U listopadu OPEC+ odlučio je spustiti ciljanu razinu proizvodnje za dva milijuna barela dnevno.

OPEC je odvojeno objavio da je cijena barela košarice nafte njegovih članica u petak porasla 2,28 dolara, na 83,80 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
OIE
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
KOPER - Luka Koper će sljedećih godina u elektrifikaciju uložiti više od 100 milijuna eura, najavljeno je na današnjem otvorenju solarne elektrane na krovovima skladišta generalnih tereta.
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
PLINOVOD
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
NEUM - Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno, upozorio je ambasador SAD u BiH Michael Murphy na Energetskom samitu 2024 koji se oržava u Neumu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE