GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte pale nakon tri tjedna rasta

Cijene nafte pale nakon tri tjedna rasta
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.05.2021 / 07:57
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna pale, prvi put nakon tri tjedna rasta, jer se ulagači plaše zaoštravanja monetarne politike u SAD-u i povećanog izvoza nafte iz Irana.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna pala 3,3 posto, na 66,44 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 2,7 posto, na 63,58 dolara.

Podršku cijenama pružaju vijesti o ponovnom otvaranju gospodarstava u SAD-u i Europi, zahvaljujući ubrzanju procesa cijepljenja protiv covida-19.

S druge strane, trgovci su zabrinuti jer bi u Aziji potražnja za naftom mogla rasti sporije nego što se očekivalo zbog rasta novih slučajeva zaraze koronavirusom u Indiji, Tajvanu, Vijetnamu i Tajlandu i novog vala ograničenja.

„I dalje je teško procijeniti globalnu potražnju jer ponovna otvaranja i istodobne mjere ograničenja u svijetu pružaju vjerojatno najšareniju sliku od početka pandemije”, kazao je Vandana Hari iz Vanda Insightsa.

Trgovce muči i nesigurnost povezana s inflacijom u SAD-u, pa su odlučili smanjiti izloženost rizičnoj imovini, poput nafte.

Špekulacije da bi američka središnja banka zbog straha od inflacije mogla podići ključne kamatne stope pritisnule su izglede za gospodarstvo, a time i za potražnju za naftom, objašnjava Justin Smirk iz Westpaca.

"Fed je vrlo ozbiljno poručio da namjerava zadržati kamatne stope na niskoj razini, ali tržište špekulira da bi ih ipak mogli promijeniti prije no što su najavljivali", rekao je Smirk.

Fed je signalizirao da će zadržati kamatne stope na sadašnjim niskim razinama do 2023. godine, ali na tržištima se procjenjuju da bi ih mogao početi podizati u rujnu 2022., što je polovicom prošloga tjedna potaknulo val prodaje rizične imovine.

Pritisak na cijene posljedica je i vijesti da je postignut napredak u pregovorima o ukidanju sankcija Iranu, što bi moglo povećati opskrbu naftnih tržišta.

Doduše, diplomati iz Britanije, Francuske i Njemačke upozorili su da uspjeh pregovora nije zajamčen, unatoč opipljivom napretku i konturama sporazuma, no na tržištu se vjeruje da bi sporazum uskoro mogao biti postignut.

"Procjenjuje se da će rast globalne potražnje za naftom u ovoj godini u konačnici biti zdrav, a u 2022. grupa proizvođača (OPEC+) bit će u relativno dobroj poziciji da riješi pitanje veće iranske proizvodnje, ne ugrožavajući uravnoteženje na tržištima nafte", rekli su analitičari PVM-a.

S obzirom na dosadašnji razvoj situacije, analitičari JPMorgana procjenjuju da bi cijena barela nafte na londonskom tržištu na kraju ove godine mogla iznositi 74 dolara.

Analitičari Barclaysa procjenjuju, pak, da će prosječna cijena barela na londonskom tržištu u ovoj godini iznositi 66, a na američkom tržištu 62 dolara.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
KRŠENJE SANKCIJA
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
ANALIZA - Prihodi od nafte slamka su spasa za iransko i rusko gospodarstvo, ali zapadne sankcije ugrozile su sposobnost obje zemlje da isporučuju naftu i primaju uplate. Kao odgovor, Iran i Rusija su preusmjerili isporuke nafte u Kinu - najvećeg svjetskog uvoznika sirove nafte.
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE