GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte pale pod pritiskom širenja covida u Kini i jačeg dolara

Cijene nafte pale pod pritiskom širenja covida u Kini i jačeg dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.11.2022 / 15:39
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima na 95 dolara, pod pritiskom jačeg američkog dolara i rasta broja novozaraženih koronavirusom u Kini, što je raspršilo nade u brzo ponovno otvaranje gospodarstva najvećeg svjetskog uvoznika sirove nafte.

Na londonskom je tržištu cijena barela u popodnevnoj trgovini bila 91 cent niža u odnosu na prethodno zatvaranje, od 95,08 dolara. Na američkom se tržištu barel prodavao po 95 centi nižoj cijeni, od 88,01 dolara.

"Jačanje američkog dolara je danas popodne pritisnulo cijene na naftnom i širim robnim tržištima", rekao je Warren Patterson iz ING-a.

"Vjerojatno je tu i element da je tržište malo previše dobilo u petak, nakon ublažavanja karantenskih mjera u Kini", procijenio je Patterson.

Cijene roba porasle su u petak nakon što je kinesko Nacionalno zdravstveno povjerenstvo prilagodilo svoje mjere za prevenciju i kontrolu covida skraćivanjem vremena trajanja karantene za bliske kontakte oboljelih i putnike koji dolaze.

No broj novih slučaja covida 19 porastao je u Kini tijekom vikenda. Peking i neki drugi veliki gradovi su u ponedjeljak izvijestili o rekordnim brojkama zaraženih.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) je u međuvremenu smanjila svoju procjenu rasta globalne potražnje za naftom u ovoj i sljedećoj godini, a kao razlog je navela gospodarske probleme.

Osim toga, američka je ministrica financija Janet Yellen u petak izjavila da Indija može nastaviti kupovati ruske nafte koliko god želi, uključujući i po cijenama iznad mehanizma ograničenja cijena koji je nametnuo G7. Uvjet je samo da se kloni zapadnih osiguranja, financija i pomorskih usluga vezanih uz ograničenja.


Cijene nafte pritisnulo je jačanje dolara nakon komentara guvernera američke središnje banke Feda Christophera Wallera, koji je u nedjelju priopćio da bi Fed mogao razmotriti usporavanje tempa povećanja kamata na svom sljedećem sastanku, ali to se ne bi trebalo shvatiti kao ublažavanje njegove predanosti nižoj inflaciji.

"Još je dug put pred nama, a veliki dio svijeta neće imati tu sreću... ali daljnje naznake da smo već dosegnuli vrhunac inflacije bez sumnje će biti dobrodošle", rekao je Craig Erlam iz OANDA-e.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Saudi Aramco smanjio dobit u prvom kvartalu
PAD
Saudi Aramco smanjio dobit u prvom kvartalu
RIJAD - Saudijski energetski div Saudi Aramco u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 27,27 milijardi dolara (25,3 milijarde eura), što je 14,5 posto manje nego u istom razdoblju lani.
Italija zabranjuje solarne ploče na poljoprivrednim zemljištima
ZABRANE
Italija zabranjuje solarne ploče na poljoprivrednim zemljištima
RIM - Talijanska vlada usvojila je prijedlog zakona koji zabranjuje postavljanje solarnih ploča na poljoprivrednom zemljištu, izvijestili su ministri, ali signalizira zeleno svjetlo za fotonaponske sustave iznad polja i vinograda.
Cijene nafte rastu drugi uzastopni dan
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte rastu drugi uzastopni dan
LONDON - Cijene nafte danas su blago porasle drugi dan zaredom nakon što najnoviji razvoj događaja u Izraelu i na palestinskim područjima sugerira da nema skorog prekida vatre na vidiku i da će se napetosti u regiji nastaviti.
BP iznevjerio očekivanja u prvom kvartalu
LOŠA GODINA
BP iznevjerio očekivanja u prvom kvartalu
LONDON - BP je u utorak izvijestio o padu dobiti u prvom tromjesečju, s rezultatima ispod očekivanja analitičara usred "znatno slabije" marže u gorivu i nižim cijenama plina i nafte.
LNG na meti povećane potražnje
ENERGENTI
LNG na meti povećane potražnje
LONDON - Europske cijene plina drže se iznad 30 eura po megavat-satu jer trgovci vide povećanu globalnu potražnju za ukapljenim prirodnim plinom (LNG), koji se obično transportira brodovima morem.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE