GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte pale prema 36 dolara, Saudijska Arabija i UAE planiraju veću proizvodnju

Cijene nafte pale prema 36 dolara, Saudijska Arabija i UAE planiraju veću proizvodnju
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.03.2020 / 17:02
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 36 dolara nakon što su Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati najavili povećanje proizvodnih kapaciteta unatoč tome što koronavirus potpiruje zabrinutost za potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 1,09 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 36,13 dolara. U gotovo identičnom je iznosu smanjena i na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 33,30 dolara.

Nakon što su vodeći proizvođači de facto razvrgnuli sporazum o ograničenju opskrbe, saudijsko ministarstvo energetike naložilo je Saudi Aramcu da poveća proizvodne kapacitete sa 12 milijuna na 13 milijuna barela dnevno.

Nacionalna naftna kompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata također je najavila da će u travnju povećati opskrbu sirovom naftom na više od četiri milijuna barela dnevno. Planiraju i ubrzanu realizaciju planova o povećanju proizvodnih kapaciteta na pet milijuna barela dnevno. Prvotno su namjeravali dosegnuti tu razinu 2030. godine.

"Saudijska strategija utjerivanja straha u kosti sugerira nam da su, da bi Rusiju vratili za pregovarački stol, uistinu spremni naštetiti cijenama i prihodima svih proizvođača nafte", konstatiraju analitičari UBS-a

"Više zalihe nafte vjerojatno će pritiskati cijene u sljedećim mjesecima", smatraju.


Ruski ministar energetike Aleksandar Novak rekao je da planovi Saudijske Arabije o povećanju proizvodnih kapaciteta "vjerovatno nisu najbolja opcija". Dodao je i da je Moskva nekoliko puta telefonski razgovarala sa članicama Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i neovisnim proizvođačima ali da niti jedan partner nije pristao na njezin prijedlog.

"Dinamika ponude i potražnje za naftom i dalje signalizira silazni trend cijena, sa obzirom na cjenovni rat Saudijske Arabije i Rusije, zbog kojeg bi globalna tržišta mogla biti prekomjerno opskrbljena, i to u razdoblju nagrižene globalne potražnje zbog epidemije koronavirusa", rekao je Han Tan iz FXTM-a.

Vozarine u tankerskom prijevozu snažno su porasle nakon što je saudijska brodarska kompanija Bahri unajmila čak 14 supertankera za isporuku sirove nafte kupcima širom svijeta.

Jutros su cijene nafte nakratko poskočile zbog nade da će odluka sjevernoameričkih proizvođača o smanjenju troškova kako bi se mogli nositi s niskim cijenama nafte kroz više godina u konačnici rezultirati i manjom proizvodnjom.

"Eventualno smanjenje potrošnje i bušenja tek će se s odmakom odraziti u podacima o stvarnoj proizvodnji i vjerojatno neće ublažiti pritisak ogromnog saudijskog povećanja proizvodnje, ako do njega zaista dođe", rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

Paralelno vlade i središnje banke poduzimaju mjere kako bi pomogle gospodarstvu da se lakše nosi s poremećajima uzrokovanim epidemijom koronavirusa. Danas je to učinila i britanska središnja banka, snizivši neočekivano ključne kamatne stope za pola postotnog boda.

Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u utorak iznosila 35,71 dolar, što znači da je porasla jedan dolar u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Tagovi: cijene nafte, nafta, barel nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
OIE
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
KOPER - Luka Koper će sljedećih godina u elektrifikaciju uložiti više od 100 milijuna eura, najavljeno je na današnjem otvorenju solarne elektrane na krovovima skladišta generalnih tereta.
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
PLINOVOD
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
NEUM - Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno, upozorio je ambasador SAD u BiH Michael Murphy na Energetskom samitu 2024 koji se oržava u Neumu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE