GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte pale prema 44 dolara, trgovce brine novi skok broja zaraženih

Cijene nafte pale prema 44 dolara, trgovce brine novi skok broja zaraženih
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.08.2020 / 17:33
Autor: SEEbiz / H

LONDON - Cijena nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 44 dolara zbog rasta broja novih slučajeva zaraze koronavirusom, osobito u Europi, i napetosti između glavnih potrošača Kine i SAD-a.

Na londonskom je tržištu cijena barela nafte pala 21 cent u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 44,59 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 13 centi nižoj cijeni, od 41,88 dolara.

Tržišta zabrinjava novi skok broja zaraženih koronavirusom, posebno u Europi. Francuska i Italija uvele su prošlog vikenda nova ograničenja zbog naglog povećanja slučajeva zaraze Covidom 19.

Novi val zaraze potpiruje zabrinutost za mukotrpan oporavak potražnje od ograničenja putovanja i gotovo potpune obustave prometa širom svijeta prošlog proljeća kako bi se zaustavilo širenje virusa.

Pandemija se nadovezala na prekomjernu opskrbu, prisilivši proizvođače da dodatno smanjuju proizvodnju kako bi je prilagodili znatno smanjenoj potražnji.

„Jasno je da se prekomjerna opskrba ne smanjuje brzo kao što se predviđalo. Potražnji pak treba više vremena nego što se očekivalo da se vrati na normalnu razinu“, objašnjavaju analitičari banke ING.

Ulagači će stoga pozorno pratiti ovotjedni sastanak ministara članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihovih partnera, u potrazi za naznakama o opskrbi u predstojećem razdoblju.

Procjenjuje se da je OPEC+ u srpnju dosegnuo 95 posto dogovorenog smanjenja proizvodnje za 9,7 milijuna barela dnevno, kazala su za Reuters četiri neimenovana izvora. Od kolovoza do kraja godine smanjivat će je za 7,7 milijuna barela dnevno.

OPEC+ uspio je u svom naumu budući da su cijene nafte porasle sa svibanjskih 16 na oko 45 dolara i stabilizirale su se, konstatirao je iranski ministar za naftu Bidžan Zanganeh.

Tržišta zabrinjavaju i napetosti u odnosima SAD-a i Kine koji su odgodili analizu prve faze trgovinskog sporazuma, zakazane za subotu, zbog sukoba oko termina.

Značajniji pad cijena nafte zakočio je ipak podatak da su kineske državne naftne kompanije rezervirale tankere za prijevoz najmanje 20 milijuna barela američke sirove nafte u kolovozu i rujnu.

Odvojeno je OPEC danas izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 44,62 dolara, što znači da je pala 72 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Saudi Aramco smanjio dobit u prvom kvartalu
PAD
Saudi Aramco smanjio dobit u prvom kvartalu
RIJAD - Saudijski energetski div Saudi Aramco u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 27,27 milijardi dolara (25,3 milijarde eura), što je 14,5 posto manje nego u istom razdoblju lani.
Italija zabranjuje solarne ploče na poljoprivrednim zemljištima
ZABRANE
Italija zabranjuje solarne ploče na poljoprivrednim zemljištima
RIM - Talijanska vlada usvojila je prijedlog zakona koji zabranjuje postavljanje solarnih ploča na poljoprivrednom zemljištu, izvijestili su ministri, ali signalizira zeleno svjetlo za fotonaponske sustave iznad polja i vinograda.
Cijene nafte rastu drugi uzastopni dan
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte rastu drugi uzastopni dan
LONDON - Cijene nafte danas su blago porasle drugi dan zaredom nakon što najnoviji razvoj događaja u Izraelu i na palestinskim područjima sugerira da nema skorog prekida vatre na vidiku i da će se napetosti u regiji nastaviti.
BP iznevjerio očekivanja u prvom kvartalu
LOŠA GODINA
BP iznevjerio očekivanja u prvom kvartalu
LONDON - BP je u utorak izvijestio o padu dobiti u prvom tromjesečju, s rezultatima ispod očekivanja analitičara usred "znatno slabije" marže u gorivu i nižim cijenama plina i nafte.
LNG na meti povećane potražnje
ENERGENTI
LNG na meti povećane potražnje
LONDON - Europske cijene plina drže se iznad 30 eura po megavat-satu jer trgovci vide povećanu globalnu potražnju za ukapljenim prirodnim plinom (LNG), koji se obično transportira brodovima morem.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE