GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte pale prema 65 dolara, trgovce brine stanje u Indiji

Cijene nafte pale prema 65 dolara, trgovce brine stanje u Indiji
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.04.2021 / 17:23
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte potonule su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 65 dolara jer trgovce brine da će nagli rast broja zaraženih covidom 19 u Indiji smanjiti potražnju za gorivom u trećem svjetskom uvozniku.

Na londonskom je tržištu cijena barela potonula 1,09 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 65,09 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 90 centi nižoj cijeni, od 61,24 dolara.

Trgovci pozorno prate stanje u Indiji koja peti dan zaredom bilježi rekordan broj zaraženih covidom 19 i više zemalja, uključujući Britaniju, Njemačku i SAD, najavilo je hitnu medicinsku pomoć kako bi pomogle u krizi koja je preplavila indijske bolnice.

Indija je veliki potrošač goriva, a savjetodavna tvrtka FGE očekuje da će potražnja za benzinom u travnju pasti za 100 tisuća barela dnevno, te za više od 170 tisuća barela dnevno u svibnju. U ožujku iznosila je gotovo 747 tisuća barela dnevno.

Potražnja za dizelom, koji s oko 1,75 milijuna barela dnevno čini oko 40 posto prodaje derivata u Indiji, mogla bi u travnju pasti za 220 tisuća barela dnevno, a u svibnju za dodatnih 400 tisuća barela dnevno, procjenjuje FGE.

Japan, četvrti uvoznik sirove nafte u svijetu, uveo je pak u nedjelju po treći puta uveo izvanredno stanje u Tokiju, Osaki i još dvije prefekture, obuhvativši gotovo četvrtinu stanovništva, kako bi zaustavio novi val zaraze.

"Tržište se više fokusira na loše vijesti iz Indije i Japana, gdje je broj novih slučajeva koronavirusa naglo porastao, pa su uvedena stroža ograničenja", rekao Eugen Weinberg iz Commerzbanka.

U takvim će uvjetima vodeći proizvođači predvođeni Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom ovog tjedna razgovarati o proizvodnoj politici.

„Nije jasno hoće li skok broja slučajeva u Indiji biti dovoljan da potakne grupu (OPEC+) da nešto poduzme (i obustavi postupno ublažavanje ograničenja proizvodnje), ali najnoviji skok broja slučajeva, posebno u azijsko-pacifičkoj regiji, svakako zabrinjava", rekao je Kevin Solomon iz StoneX-a.

Skupina se na sastanku prije mjesec dana dogovorila da će povećati proizvodnju za 350 tisuća barela dnevno u svibnju, za još 350 tisuća u lipnju i dodatnih 400.000 barela dnevno u srpnju.

Cijene su pritisli i izgledi povećanja libijske proizvodnje. Libijska Nacionalna naftna korporacija (NOC) ukinula je stanje „više sile“ u luci Hariga nakon što je s novom vladom riješila spor oko proračuna, objavio je u ponedjeljak NOC.

Proizvodnja libijske nafte pala je u prošlom tjednu s 1,3 milijuna barela dnevno na oko milijun barela dnevno nakon što je NOC proglasio „višu silu“.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros na svojoj internetskoj stranici priopćila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u petak iznosila 63,63 dolara, što znači da se porasla 57 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike
POSLOVI
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike

BERLIN - Nordex, njemački proizvođač vjetroturbina, rekao je u utorak da je primio narudžbu za isporuku i ugradnju 57 N163/5.X turbina iz serije Delta4000 od južnoafričkog kupca kojeg nije imenovao.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE